בית הדין הבינ"ל נגד השליטה הבריטית באיי צ'אגוס
בית הדין לצדק קבע כי על לונדון להשיב למאוריציוס את השליטה באיים שבאוקיינוס ההודי, משם גירשה בריטניה כ-2,000 תושבים בשנות ה-60 וה-70. אוליבייה, שסולק מביתו בגיל 4: "ניצחון גדול". משרד החוץ הבריטי: "זו רק חוות דעת"
בית הדין הבינלאומי לצדק קבע כי על בריטניה לסיים "בהקדם האפשרי" את שליטתה באיי צ'אגוס שבאוקיינוס ההודי – ולמסור אותם למאוריציוס. עם זאת, משרד החוץ בלונדון מיהר להדגיש כי מדובר בחוות דעת מייעצת של בית הדין, ולא בפסק דין מחייב.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מאוריציוס, קולוניה לשעבר של בריטניה, דורשת לקבל לידיה את השליטה באיים, בטענה שבשנת 1965 אולצה לוותר עליהם ולמסור אותם לבריטניה בתמורה לעצמאותה. מאוריציוס הפכה למדינה עצמאית שלוש שנים לאחר מכן, ב-1968. בית הדין הבינלאומי לצדק קבע ביום שני השבוע כי הפרדת האיים ממאוריציוס נעשתה שלא כחוק.
באיים שבמחלוקת נמצאים מתקנים ביטחוניים בריטיים ואמריקניים, וזו סיבה מרכזית לכך שבריטניה אינה ממהרת למסור את השליטה בהם. לטענתה שליטתה באיים אלה חיונית למלחמה בטרור, בפשע המאורגן ובפיראטים הפועלים באוקיינוס ההודי. עם זאת, משרד החוץ של בריטניה מסר כי זו "תבחן היטב" את חוות הדעת.
איי צ'אגוס על המפה:
בשנות ה-60 וה-70, אחרי שהשתלטה על איי צ'אגוס, גירשה מהם בריטניה את כל התושבים, כ-2,000 מספרם, ואז הזמינה את ארה"ב לבנות שם בסיס צבאי. רבים מהמגורשים התיישבו לאחר מכן בבריטניה עצמה ונאבקו במסגרת בתי המשפט הבריטיים למען חזרה לאיים שלהם.
אחד ממובילי המאבק, אוליבייה, סיפר כי הוא ומשפחתו סולקו מהאיים למקום אחר במאוריציוס כשהיה בן ארבע בלבד. "אני מרגיש שמח כל כך היום", אמר עם פרסום חוות הדעת ביום שני, "זה ניצחון גדול נגד חוסר הצדק שעשתה ממשלת בריטניה במשך שנים".
האיים מוכרים כעת בשם "הטריטוריה הבריטית באוקיינוס ההודי". בעבר שילמה בריטניה פיצויים לתושבי האיים, אבל בית הדין קבע השבוע שלונדון צריכה לעשות יותר מכך.
חוות הדעת של בית הדין הבינלאומי אמנם אינה מחייבת, אך היא עשויה להגביר מאוד את הלחץ על בריטניה לוותר על האיים. לפי חוות הדעת, אף שממשלת מאוריציוס הסכימה בשעתה לוותר על השליטה באיי צ'אגוס, הוויתור שלה לא נעשה מרצון חופשי ואמיתי של האנשים הנוגעים בדבר. בית הדין קבע כי כעת העצרת הכללית של האו"ם היא שצריכה להחליט כיצד "לוודא את השלמת הדה-קולוניזציה של מאוריציוס".