בחירות ברשת: קרב גרסאות על הסבנה ושירת הסטיקר
מועד הבחירות מתקרב והשיח ברשתות החברתיות מתחמם. מי מדייק יותר בתיאור ההשתלטות על מטוס סבנה? מי העוקבים שלו לא משתפים פעולה? וטרנד הסטיקרים שמשתלט לנו על הוואטסאפ. צפו בסיכום השבועי
מלבד קרב הסרטונים ה"אנונימיים", שגרם ליו"ר ועדת הבחירות השופט חנן מלצר להוציא השבוע צו תקדימי שאוסר על פרסום תעמולה אנונימית מטעם מפלגה, אחד העימותים הבולטים השבוע היה לא אנונימי בכלל. מאז כניסתו של הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ למערכה, החלו ברשת להשוות בין עברם הצבאי של המועמדים. בין היתר, העלה יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפייסבוק תמונה של אביו עם נשיא המדינה דאז זלמן שז"ר, לאחר מבצע ההשתלטות על מטוס סבנה בשנת 1972, וכתב: "בתמונה אבא שלי מקבל אות הצטיינות מהנשיא לאחר שנורה וכמעט נהרג במבצע".
בין היתר, העלה בנו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, יאיר נתניהו, לפייסבוק תמונה של אביו עם נשיא המדינה דאז זלמן שז"ר, לאחר מבצע ההשתלטות על מטוס סבנה בשנת 1972, וכתב: "בתמונה אבא שלי מקבל אות הצטיינות מהנשיא לאחר שנורה וכמעט נהרג במבצע".
אחרי כמה ימים, העלה איציק גונן מהיישוב תמרת שבגליל התחתון, שלדבריו שירת שנתיים וחצי יחד עם נתניהו והיה שותפו למבצע, פוסט לפייסבוק עם תמונה שלו מהאירוע עם הנשיא שז"ר. לצד התמונה, כתב גונן כי "אלה העובדות: לא קיבלנו שום אות הצטיינות מהנשיא, וגם אין שום סיבה לתת אות הצטיינות לחייל או קצין שעושה את תפקידו, אלא ספרון מתנה שכתב הנשיא שז"ר בעצמו".
גונן הוסיף: "בנוגע לפציעה, לאחר ההשתלטות על המחבלים חקר אחד מהקצינים שלנו את אחת המחבלות שנתפסה על מטעני חבלה במטוס, ותוך כדי חקירה הוא סטר על לחייה ונפלט לו כדור 0.22 ששרט את זרועו של ביבי. פציעה קלה ביותר, שהתיאור "כמעט נהרג" לא ממש מתאים לה". כשפוסט החל לצבור תאוצה וקיבל תהודה ברשת, העלה גונן גם תמונה של הספרון שקיבל מהנשיא שז"ר.
הרמטכ"ל לשעבר ומספר 4 ברשימת כחול לבן, גבי אשכנזי, חגג יום הולדת ביום שני האחרון וחבריו לחוליה החדשה, יעלון וגנץ, פרגנו לו בסטורי עם ברכות באפליקציית האינסטגרם. בסטורי של גנץ, הגדילו אנשי הדיגיטל שלו והשתמשו בפיצ'ר שמאפשר בדרך כלל לשאול שאלות, אך כאן ביקשו מהעוקבים לאחל ברכה לאשכנזי. למרות המחווה, במהלך היממה מפרסום הסטורי, לא שיתפו אף ברכה.
אפשרות ראשונה היא שנשלחו ברכות, אך אנשי הדיגיטל לא הספיקו לפרסם אותם, אולי בגלל עומס. אופציה שנייה היא שלא נשלחו ברכות, ואז זה כבר מעמיד את העוקבים שלו בסימני שאלה: האם הם אמיתיים? ומה מידת המעורבות שלהם, אם בכלל?". כמה ימים לאחר מכן, נעשה שוב שימוש בפיצ'ר והעוקבים נתבקשו לחשב את שנות הביטחון של הגנרלים בפלגה, אך אף תשובה לא פורסמה. קושי בחישוב או מעורבות אפסית של עוקבים? טרם ברור.
לא ניתן להתחמק מטרנד הסטיקרים ששוטף את הוואטסאפ באחרונה. תמונות קטנות וחתוכות, הומוריסטיות לרוב, עם כיתוב קצר כדי לחזק את הפאנץ' ופרצופים של דמויות לצד מטבעות לשון מוכרים. הטרנד הזה לא פסח על תקופת הבחירות, אמנם בממדים נמוכים יחסית, אך פוליטיקאים נבחרים, או חיקויים שלהם, קיבלו סטיקר משלהם.
ראש הממשלה בנימין נתניהו מככב עם כמה סטיקרים משלו, ואין ספק שגם בגזרה הזו הוא שולט בפער גדול. אחריו תמצאו חיקויים של נפתלי בנט ואיתן כבל, וגם סטיקר של נשיא ארצות הברית דונלד טרמאפ. סביר שבקרוב יצוצו להם עוד סטיקרים כאלה.