שתף קטע נבחר

 

אלפיים איש בעולם עדיין מקבלים את "הפנסיות של היטלר"

מדי חודש משלמת גרמניה ל-2,033 אנשים ברחבי העולם במסגרת חוק שמעניק פיצויים למשתפי פעולה עם הנאצים או לחיילי SS לשעבר. בלגיה מנסה כבר שנים לבטל את החוק, שחוזר כעת שוב לכותרות

בלגיה נאבקת למנוע מגרמניה להמשיך לשלם פנסיה למי ששיתפו פעולה עם הנאצים. המאבק הזה מלווה בבלבול גדול, גם בגרמניה, בנוגע לכספים שעדיין מקבלים כאלפיים בני אדם ברחבי העולם. הם מקבלים הטבות במסגרת חוק שנקרא "חוק הסיוע הגרמני לקורבנות המלחמה", אך עיתונים בגרמניה מעדיפים לקרוא לו "חוק הפנסיות של היטלר".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הסערה האחרונה סביב החוק הייתה ב-20 בפברואר, אחרי שהפרלמנט בבלגיה הצביע בעד החלטה שקוראת להפסיק את הפנסיות שמקבלים 18 בלגים מגרמניה. זאת הייתה המחאה האחרונה בבלגיה על התשלומים שמעניקה גרמניה למי ששיתפו איתה פעולה בזמן השלטון הנאצי. במשך השנים נטען שלא רק משתפי פעולה מקבלים ממנה כספים, אלא גם מי שלחמו בשורות ה-SS.

 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)
לפי הנתונים של משרד העבודה כיום גרמניה מחלקת מדי חודש 787,740 אירו ל-2,033 אנשים ברחבי העולם – במסגרת חוק שלא מוכר לרוב הציבור ונכנס לתוקף ב-1950, חמש שנים אחרי תום המלחמה. אותו חוק מעניק הטבות ל"קורבנות המלחמה" – אנשים שסבלו מבעיות בריאותיות במהלך שירותם בצבא הגרמני, בכוח שסייע לו או בזמן מעצרם בזמן המלחמה.

 

דובר משרד העבודה הגרמני אמר שאותם "קורבנות" "יכולים להיות חיילי 'ורמאכט' או אזרחים שנפגעו במלחמה – למשל מי שנפצע במהלך פיצוץ והפגזה". בניגוד לטענה של בלגיה הדובר הדגיש שמדובר בפיצויים למי שנפגע במלחמה, ולא בכסף על השירות בוורמאכט או בוואפן SS. כמו כן, לפי גרמניה כל מי שמורשע בפשעי מלחמה לא רשאי לקבל את הכסף. אלא שבמשך השנים פורסמו דיווחים רבים שחלק מהפנסיות אכן מגיעות למשתפי פעולה וחיילים נאצים לשעבר שלא אמורים לקבל את הפנסיות.

 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)

הסערה סביב החוק התחילה ב-1955, חמש שנים אחרי שנכנס לתוקף. השבועון "דר שפיגל" דיווח אז שעם מקבלי ההטבעות נמנית לינה היידריך, אלמנתו של ריינהרד היידריך – מהאחראים העיקריים לפתרון הסופי.

 

בשנות התשעים דיווחה רשת השידור הציבורית ARD שיותר מ-100 אנשי SS לשעבר בלטביה מקבלים פנסיה מדי חודש. ב-1998 אושר תיקון שמאפשר לגרמניה למנוע פנסיה ממי שביצע פשעים נגד האנושות בזמן השלטון הנאצי, אך השינוי הזה תקף רק למי שהגיש בקשה לפיצויים אחרי 1997.

 

בעקבות השינוי שללה גרמניה פיצויים מ-99 בני אדם – חלק קטנטן מרשימת השמות שהעביר מרכז שמעון ויזנטל לגרמניה לפני כמה שנים. ברשימה הזאת הופיעו יותר מ-70 אלף שמות של חשודים בפשעים נגד האנושות. משרד העבודה הגרמני אמר שכיום אין לו יכולת לקבוע כמה פושעי מלחמה לשעבר נהנו מההטבות מאז 1950.

 

לפי הנתונים, בין 2,033 משתפי הפעולה שעדיין מקבלים כסף מגרמניה יש 573 פולנים. שגרירות גרמניה בוורשה התעקשה ש"כל מי שהורשע בעבירה או בפשע מלחמה לא צריך לקבל את הכסף הזה". מדינות בולטות אחרות שבהן נהנים מההטבות הן סלובניה (184 בני אדם מקבלים פיצויים), אוסטריה (101) וקרואטיה (71). 250 ממשתפי הפעולה חיים בארה"ב ו-121 בקנדה.

 

צייד הנאצים סרז' קלרספלד הביע זעזוע מהתשלומים, ומהיחס של גרמניה הדמוקרטית למי שנלחמו בצבא הנאצי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'בנק
חיילי SS
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים