תיק 2000: אישומים נגד נתניהו ומוזס בכפוף לשימוע
היועץ המשפטי לממשלה הודיע כי הוא שוקל להגיש כתב אישום בתיק שיחות נתניהו-מוזס: נגד נתניהו בעבירת מרמה והפרת אמונים ונגד מוזס בעבירת הצעת שוחד. על פי כתב החשדות, נתניהו רצה לשפר את אופן סיקורו בכלי התקשורת של מוזס ואילו מוזס רצה להקטין את פגיעת החינמון "ישראל היום" בעיתונו. עורכות דינו של מוזס בתגובה: "נוני מוזס לא הציע שוחד לנתניהו, ואנו מאמינים שלאחר הליך השימוע - התיק נגדו ייסגר"
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדבליט הודיע היום (חמישי) כי הוא שוקל להגיש כתבי אישום, בכפוף לשימוע, בתיק 2000 – תיק שיחות נתניהו-מוזס. בכתב החשדות בתיק 2000 הודיע היועץ כי סעיף החשד נגד נתניהו הוא מרמה והפרת אמונים וסעיף החשד נגד מוזס הוא הצעת שוחד. במקביל הודיע היועץ כי החליט לגנוז את תיק החקירה נגד יוזם חוק "ישראל היום" ח"כ איתן כבל.
תיקי נתניהו - כל הכותרות:
45 עמודים: ההכרעה המלאה בתיקי נתניהו
פרקליט המדינה המליץ על שוחד בכל התיקים
נתניהו מגיב: "מסע ציד חסר תקדים, עלילת דם"
גנץ: "בנסיבות שנוצרו, ישיבה עם נתניהו אינה על הפרק"
גבאי: "שים סוף לבושה הלאומית ותתפטר"
בליכוד חיכו ליועמ"ש כדי לפתוח בקמפיין
קואליציית כתב האישום: מתיישרים לפי נתניהו / פרשנות
בכתבי החשדות בנוגע לנתניהו ומוזס כותב היועץ כי בין השניים שררה לאורך השנים יריבות עמוקה. לצד זאת, הוא כותב, החזיק כל אחד באינטרס שהיה בכוחו של האחר לקדם: נתניהו רצה לשפר את אופן הסיקור שלו בכלי התקשורת שבבעלות מוזס (במיוחד בתקופת בחירות) ואילו מוזס רצה להביא להטלת מגבלות על החינמון "ישראל היום".
היועץ כותב כי בין השנים 2014-2008 התקיימו בין נתניהו למוזס מספר פגישות בהן נידונו אופן סיקורו של נתניהו מחד וצמצום הפגיעה של "ישראל היום" בעיתונו של מוזס מאידך.
על פי כתב החשדות, באחת הפגישות בסוף שנת 2014, הציע מוזס לנתניהו שיביא לשינוי לטובה את אופן הסיקור בכלי התקשורת שבבעלותו, בתמורה לכך שנתניהו יפעל לחקיקה בעניין החינמון "ישראל היום".
היועץ כתב לנתניהו: "לא סירבת להצעתו של מוזס, אלא המשכת לנהל עמו שיחה ארוכה ומפורטת... כלומר, דנתם בשיפור הסיקור. כמו כן קיימתם דיון בנוגע לקידום החקיקה האמורה". לאחר פגישה זו קיים נתניהו בירור עם יו"ר הקואליציה דאז זאב אלקין ועם יו"ר ועדת הכנסת דאז יריב לוין בנוגע להיתכנות קידום החקיקה בתקופת בחירות.
"בפגישה נאמר לך כי לא ניתן יהיה לקדם את החקיקה בתקופה זו", כותב היועץ, "לאחר מכן קיימת פגישה נוספת עם מוזס, אף היא ביוזמתך, על מנת לעדכנו ולהמשיך מולו את השיח... הגם שלא נענית להצעת השוחד, עשית את הפעולות המפורטות על מנת לגרום למוזס להשפיע על אופן סיקורך... עשית כאמור תוך ניצול מובהק של תפקידך הציבורי... והצגת בפניו כוונה לבחון את האפשרות שתעשה שימוש בכוחך השלטוני על מנת לקדם את החקיקה המיטיבה עמו, גם אם לא התכוונת לעשות כן".
היועץ מתייחס גם לפגישות מוקדמות יותר שנערכו בשנים 2009-2008, לאחריהן, על פי כתב החשדות, ניסה נתניהו, בעקבות הבנה עם מוזס, לשכנע את אדלסון למנוע העלאה של מהדורת סוף שבוע מצד "ישראל היום". נתניהו, על פי כתב החשדות, פנה לאדלסון בנושא אך בחלוף כשנה פורסמה מהדורת סוף השבוע.
על פי היועץ, במועד מאוחר יותר, ב-2013, בהמשך לשיחות בין השניים, אמר נתניהו למוזס שהוא ביקש מאדלסון להגביל את תפוצת "ישראל היום", אך על פי היועץ אדלסון (ככל הנראה בעדותו) שלל זאת.
בכתב החשדות מציין היועץ כי נתניהו דן עם מוזס גם באפשרות לשנות לרעה את קו הסיקור כנגד יו"ר כולנו משה כחלון וכנגד יו"ר הימין החדש (אז הבית היהודי) נפתלי בנט. על פי היועץ, מוזס פעל בשני עניינים לטובת נתניהו: הצנעת ידיעה שלילית אודות שרה נתניהו באמצעות מיקומה בעמוד אחורי וסיקור שלילי אודות בנט.
לנתניהו כתב היועץ כי "על פי החשד עשית במילוי תפקידך מעשי הפרת אמונים הפוגעים פגיעה מהותית בטוהר המידות ובאמון הציבור. זאת, בכך שלאחר שמוזס הציע לך הצעת שוחד לא חדלת מהשיח עמו, אלא קיימת שיח מפורט בעניין מרכיבי ההצעה, ונקטת פעולות מסוימות כחלק מהצגת אפשרות של ממש שתעשה שימוש בכוחך השלטוני ובתפקידך הרם על מנת לקדם את החקיקה המטיבה עמו".
על פי הודעת היועץ לתקשורת, בתום הדיונים בתיק 2000 נחלקו הדעות ביחס לאפשרות העמדתם לדין של נתניהו ומוזס. פרקליטת המחוז סברה שיש תשתית ראייתית מספקת להעמדתו לדין של נתניהו בגין עבירה של בקשת שוחד והתניית שוחד, ולהעמדתו של מוזס לדין בגין עבירה של הצעת שוחד. פרקליטים נוספים תמכו בעמדתה.
מנגד, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (ניהול ותפקידים מיוחדים) סבר כי אין תשתית ראייתית ברמה הנדרשת בפלילים להעמדת נתניהו ומוזס לדין.
העמדה שנתקבלה לבסוף על דעת היועץ המשפטי לממשלה הוצעה בדיונים בידי פרקליט מחוז חיפה (פלילי) שסבר כי אין תשתית ראייתית מספקת להעמדה לדין של נתניהו בעבירה של בקשה או התניית שוחד, אך כי קיימת תשתית ראייתית מספקת להעמדתו לדין בעבירת מרמה והפרת אמונים, ולהעמדתו של מוזס לדין בעבירת הצעת שוחד.
עורכות הדין נוית נגב ואיריס ניב-סבאג ממשרד שינמן-נגב-ניב, המייצגות את נוני מוזס, מסרו: "נוני מוזס לא הציע שוחד לנתניהו. פרשנות זו לשיח שהתקיים ביניהם היא שגויה, ואינה תואמת את התמונה העובדתית והנורמטיבית, בוודאי במצב שאין טענת שוחד כלפי נתניהו.
"ראיה מלאה של המציאות ושל השיח המורכב שהתקיים בין השניים, כפי שנציג בפני היועץ המשפטי בשימוע, לא רק שאינה תומכת בפרשנות פלילית, אלא עומדת בסתירה לפרשנות כזאת. לנוני מוזס עומדות טענות משפטיות ועובדתיות חזקות, ואנו מאמינים שלאחר הליך השימוע - התיק נגדו ייסגר, ויתברר כי הוא לא עבר עבירה פלילית.
"ככלל, יחסים בין תקשורת לאנשי ציבור, לרבות פוליטיקאים, הם אבן יסוד במדינה דמוקרטית. ניסיון לצבוע מערכת יחסים כזאת, מורכבת ומסובכת ככל שתהיה, בצבעים פליליים - הוא בעייתי ומסוכן. מאז שפרצה הפרשה, נמנע נוני מוזס מלהתייחס לנושאים שעלו בחקירה, וכך יעשה גם בשלב זה."