שתף קטע נבחר
 

ילדי הדיקטטורים

חלקם הפכו למנהיגים קשוחים, אחרים מסתובבים בגולה אבודים: על הבנים של קדאפי, הבת של סדאם – והנסיך שצץ על השלטים בעמאן

ילדי הדיקטטורים סדאם חוסיין מועמר קדאפי טור של ירון פרידמן (צילום: AP, MCT)
סדאם וקדאפי. לא כל ילדיהם נהרגו(צילום: AP, MCT)

 

הבת של סדאם: "עיראק תחת כיבוש"

בניו המטורפים של סדאם חוסיין חוסלו על-ידי האמריקנים בתחילת שנות ה-2000, ואחריהם נותרה אחותם ררד, שפירוש שמה הוא "נועם ורווחה". ררד בת ה-49, שאביה הוצא להורג ב-2006, גרה בירדן עם ילדיה, ואף שסדאם חיסל את בעלה חוסיין כאמל, אבי חמשת ילדיה, היא המשיכה להביע תמיכה בו וגעגועים אליו.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

ררד חוסיין בת של סדאם חוסיין עיראק (צילום: AP)
ררד, בתו של סדאם חוסיין. אבא "שהיד"(צילום: AP)

בסוף השנה שעברה הצליחה ררד להרגיז רבים כאשר כינתה את אביה "שהיד" וטענה שהקריב את חייו למען עיראק ולמען ילדיו "הגיבורים". לדבריה, בתקופת סדאם הייתה עיראק מצודת ההגנה של האומה הערבית, ושימשה בלם בפני שאיפותיה האימפריאליסטיות של איראן וההקצנה הדתית באזור. מאז לכתו של אביה, כך היא טוענת, הידרדרה עיראק לשפיכות דמים, למאבקים עדתיים, לעליבות כלכלית ולהשפלה מדינית, והתמודדה עם עליית ארגוני טרור שהרסו את המורשת וההיסטוריה של המדינה. מבחינתה עיראק היא מדינה אבודה ומפורקת, שנכבשה על-ידי ארה"ב וכעת נתונה להשפעה איראנית.

 

הבן של חאפז: בשאר ברירת מחדל

ב-1994 מת באסל, בנו הבכור ויורשו המיועד של נשיא סוריה חאפז אסד, בתאונת דרכים בגיל 32. הנשיא דאז זימן את בנו השני בשאר (שפירוש שמו הוא "מבשר טובות") כדי שימלא את תפקיד היורש. חאפז אסד מת מהתקף לב בשנת 2000, ועם מותו התעוררו בסוריה תקוות שבנו, שלמד רפואת עיניים בלונדון, יביא לליברליזציה ולעידן חדש במדינה.

מהניג העליון של איראן עלי חמינאי פגישה עם בשאר אסד  (צילום: EPA)
נשיא סוריה אסד עם מנהיג איראן. הפך לאלטרנטיבה השפויה(צילום: EPA)

אלא שאחרי תקופת פתיחות קצרצרה חזר בשאר לשיטות הדיכוי של אביו. הוא התגלה כנשיא חיוור הנתון להשפעת יועציו, ועשה סדרה של טעויות קשות, בהן לכאורה הרצח של ראש ממשלת לבנון רפיק אל-חרירי, שהביא לנסיגה הסורית מלבנון. הוא ניהל מדיניות כלכלית מושחתת שהביאה להתרוששות החקלאים, ולבסוף כמובן נקט דיכוי נורא של ההתקוממות העממית נגדו החל מ-2011. הדיכוי הזה הוכיח כי בשאר אכזרי אף יותר מאביו. במלחמת האזרחים של סוריה עירב בשאר אסד את איראן ואת חיזבאללה והכניס אותם עמוק לתוך ארצו כדי להציל את עורו.

 

בשאר, בן 53 כיום, הוא נשיא כושל. משטרו עמד ב-2015 בפני חיסול, ואז החליטה רוסיה להציל אותו באמצעות התערבות צבאית ישירה שלה. לאסד שיחק המזל והוא שרד, הרבה בזכות עליית דאעש ואל-קאעדה בסוריה, עלייה שחיסלה את המורדים המתונים נגדו. באופן ציני הפך בשאר מרוצח המונים לאלטרנטיבה השפויה יותר לסוריה: דיקטטורה חילונית עדיפה על מדינת טרור איסלאמית.

 

סעד אל-חרירי: הנקמה לא הושלמה

סעד אל-חרירי מייצג את המוסלמים הסונים בלבנון. הוא בנו של ראש ממשלת לבנון רפיק אל-חרירי, שנרצח ב-2005, כנראה על-ידי פעילי חיזבאללה בשירותו של נשיא סוריה בשאר אסד. עד לרצח היה סעד, שנולד בסעודיה, איש עסקים מצליח. עם מות אביו הנהיג את "מהפכת הארזים", שהביאה לנסיגת הצבא הסורי מלבנון אחרי כיבוש של 29 שנים.

ראש ממשלת לבנון סעד אל חרירי (צילום: AFP)
סעד אל-חרירי. לא מפרק את חיזבאללה מנשק(צילום: AFP)

אף שהיה ראש הממשלה כמה פעמים לא השלים סעד את הנקמה על מות אביו, והוא ממשיך להיות במאבק פוליטי רגיש ומסוכן נגד חיזבאללה. הוא נתמך על-ידי סעודיה אך עדיין חושש לעשות צעדים ממשיים לפירוק חיזבאללה מנשקו. על חידוש היחסים עם סוריה הוא לא מוכן לדבר.

 

הבן של מובארק מתכנן קאמבק

רק לפני קצת יותר משמונה שנים עוד היה גמאל מובארק בכיר במפלגה הלאומית הדמוקרטית, מפלגת השלטון של מצרים, ונסללה כנראה דרכו לרשת את אביו, חוסני מובארק, כנשיא. אלא שאז, במסגרת "האביב הערבי", פרצה מהפכת 25 בינואר 2011, וחוסני מובארק הודח.

גמאל מובארק בתחילת העשור. כספים בקפריסין (צילום: AP) (צילום: AP)
גמאל מובארק בתחילת העשור. כספים בקפריסין(צילום: AP)

בעקבות הפלת הנשיא נאסרו בניו גמאל ועלא באשמת שחיתות, מעשי רמייה בבורסה וגניבת כספי מדינה. בתקופת שלטונו של הנשיא מהאחים המוסלמים מוחמד מורסי נראָה כי גורלם נחרץ, אך כשנתיים אחרי ההפיכה שבה הודח מורסי, ובמקומו עלה לשלטון עבד אל-פתאח א-סיסי, השתנתה החלטת השופטים, והאחים שוחררו לחופשי.

 

עם זאת, גמאל מובארק עדיין נמצא בחקירה בעניין הכספים שהוא מחזיק בחשבון פרטי בקפריסין. השמועות אומרות שזה לא יפריע לו לנסות לעשות קאמבק בבחירות הבאות במצרים.

 

חרב האיסלאם יכול להיות נשיא

אחרי שהמורדים בלוב הרגו בלינץ' את הדיקטטור מועמר קדאפי ב-2011 קיבלו רוב בני המשפחה מקלט מדיני באלג'יריה השכנה ובנסיכות עומאן שבמפרץ הפרסי. שלושה מילדיו של קדאפי מתו במלחמת האזרחים מאש המורדים.

סייף אל-איסלאם. השבטים איתו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סייף אל-איסלאם. השבטים איתו(צילום: רויטרס)

הבן "הנורמלי" של קדאפי הוא סייף אל-איסלאם, שפירוש שמו הוא "חרב האיסלאם". סייף אל-איסלאם, בן 44, היה המועמד הבולט לרשת את אביו ואף התבטא לא פעם בחיוב על היהודים בלוב. שמו נקשר ברומנים עם כמה דוגמניות צמרת, וגם עם השחקנית הישראלית אורלי ויינרמן.

 

אף שב-2015 נגזר על סייף אל-איסלאם קדאפי עונש מוות, שנה לאחר מכן הוא שוחרר משום שהודאותיו בפשעים נסחטו ממנו לכאורה בעינויים. בסוף השנה שעברה התפרסם בלוב סקר שלפיו רוב הלובים תומכים במינויו לנשיא. נראה כי אזרחי לוב מאסו באנרכיה ומתגעגעים ליציבות שממנה נהנו בימי הרודן. האם יציג סייף אל-איסלאם את מועמדותו לקראת הבחירות שייערכו בקיץ? בינתיים הוא זוכה לתמיכת השבטים שתמכו באביו ולתמיכתן של מצרים ורוסיה.

 

הנסיך מטייל על הכעבה

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בן ה-33 – או כפי שהוא מכונה בקצרה בעולם, מב"ס (MBS) – נהנה עד לאחרונה מתדמית חיובית ביותר בעולם המערבי, בין השאר בשל יוזמתו לתת לראשונה רישיון נהיגה לנשים בסעודיה, פתיחת בתי קולנוע בממלכה ונקיטת צעדי ליברליזציה נוספים. רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י, שרבים חושדים כי נעשה בהוראת בן סלמאן, חשף את הפן האכזרי שלו ופגע קשות בדימויו. לאחרונה עורר בן סלמאן ביקורת נוקבת אחרת בעולם המוסלמי, אחרי שצולם כשהוא מסייר על גג הכעבה במכה, האתר הקדוש ביותר למוסלמים. זהו מעשה חמור לפי התפישה המוסלמית.

מוחמד בן סלמאן (צילום: AP)
מוחמד בן סלמאן. נזק קשה לתדמית(צילום: AP)

למרות זאת, נראה שמעמדו של בן סלמאן כיורשו של המלך הזקן (84) סלמאן לא התערער. מוחמד הוא אחד משרי הביטחון הצעירים בעולם, והוא איש כריזמטי ורב השפעה. הוא נמנה עם מובילי המאבק נגד איראן, יזם את המלחמה נגד החות'ים בתימן וגיבש את התוכנית הכלכלית של סעודיה לעידן שאחרי הנפט. על כן יש לו מעריצים רבים, וגם אויבים רבים בעולם הערבי.

 

ירדן: הנסיך כבר על השלט

בביקור אישי שקיים לאחרונה בירדן פרופ' יובל בן-בסט, ראש החוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם באוניברסיטת חיפה, הוא שם לב שבשלטי חוצות רבים מופיע לצד המלך עבדאללה בנו, יורש העצר הצעיר חוסיין. נראה שהצבת תמונתו בחוצות הערים היא עוד מהלך שנועד להכשיר את הלבבות לקראת היום שבו יירש את הכתר מאביו.

 

שופכים מים על יורש העצר חוסיין אחרי טיסה צבאית

שופכים מים על יורש העצר חוסיין אחרי טיסה צבאית

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

יורש העצר הירדני ()
הנסיך חוסיין (במרכז) ביום הולדתו ה-24

המלך עבדאללה השני מינה את בנו חוסיין, כיום בן 28, ליורש העצר לפני עשור. כמקובל במסורת הירדנית נשלח חוסיין הצעיר ללימודים בחו"ל, וסיים תואר בהיסטוריה באוניברסיטת ג'ורג'טאון בוושינגטון. הוא למד גם במכללה הצבאית הבריטית היוקרתית סאנדהרסט.

 

עד 2004 היה יורש העצר המיועד דווקא אחיו של המלך עבדאללה השני, חמזה בן ה-38. חמזה מנוסה בהרבה מחוסיין הצעיר, יש לו רקורד צבאי מכובד והוא הצטיין בכל לימודיו ויוזמותיו בממלכה. ההחלטה להעביר את הכתר דווקא לבנו של עבדאללה דומה להחלטה שננקטה בדור הקודם, אז הוכתר עבדאללה השני ליורש של אביו, המלך חוסיין, במקום אחיו של המלך דאז חסן.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם ומלמד ערבית באוניברסיטת חיפה בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם. ספרו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010. ד"ר פרידמן מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, MCT
סדאם וקדאפי. ילדים חוסלו במלחמה
צילום: AP, MCT
מומלצים