"אולי מחכים שהשר יתחלף": משרד החינוך מעכב סרטוני חינוך מיני
פורנו, להט"ב, אמצעי מניעה, יחסי מין, ימים בטוחים... ל-ynet נודע כי שורת סרטוני חינוך מיני שצולמו לפני כשנה עדיין לא הועלו לרשת. גורם שמעורה בפרטים: "במשרד מתלבטים איך ערבים וחרדים יקבלו את הסרטונים". משרד החינוך: "הסרטונים מופצים בהתאם להתפתחות התוכנית"
משרד החינוך מעכב פרסום סרטונים ברשת הנוגעים לחינוך מיני אשר צולמו לפני קרוב לשנה. כך נודע ל-ynet. סדרת הסרטונים, שצולמה במאי בשנה שעברה, היא חלק מהתוכנית החדשה "מיניות במרחב הבטוח", שבה שותף המשרד יחד עם משרדי ממשלה נוספים, עמותות וארגונים.
עד כה הופצו רק שני סרטונים העוסקים ביחסים ברשת ובהטרדה מינית, ואולם משרד החינוך נמנע בשלב זה מלפרסם סרטונים נוספים מחשש לתגובות שליליות וביקורת על תוכנם. בין הסרטונים המעוכבים כאלו אשר עוסקים בפורנו, להט"ב, אמצעי מניעה, יחסי מין, שיח על מין עם ההורים ואהבה. "כנראה שמחכים שהשר יתחלף", אומר גורם המכיר את הפרטים.
"הם רצו קודם את הנושאים היותר 'רכים'"
רק לפני כחודש פורסמו שני סרטונים מתוך הסדרה, ונכון לעכשיו משרד החינוך מסרב להתחייב מתי יפורסמו יתר הסרטונים. "אפשר היה לפרסם את כולם ביחד, אבל במשרד חששו", מוסיף הגורם. "הפגישות עם המשרד שהיו אמורות בסרטונים ובעריכה שלהם נדחו. הם רצו שיתפרסמו קודם הנושאים היותר 'רכים'".
הרעיון העומד מאחורי הסרטונים הוא מענה על שאלות בנושא מין, מגדר ומיניות שנכתבו כביכול מצד בני נוער ועליהן משיבים המצולמים. בסרטון שכן פורסם, בנושא יחסים ברשת, משיבים המשתתפים לשאלות כמו: "האם להיפרד מבן זוג בוואטסאפ זה נורא?", "האם להתכתב עם מישהו בוואטסאפ זה סוטה?" ו"האם אני צריכה לעשות פוטושופ בכל תמונת אינסטגרם?"
בסרטון נוסף שפורסם ועוסק בהטרדה מינית משיבים המשתתפים על שאלות כמו: "חבר שלי חייל, הוא כל הזמן לוחץ על זה שנשכב ואומר שהוא לא יכול לצאת עם ילדה קטנה, מה לעשות?" ו"שתיתי במסיבה וחבר שלי שלח לי יד לחזה - האם זו הטרדה מינית?"
שני הסרטונים זכו עד כה לכמעט 300 אלף צפיות מאז שעלו לפני כחודש, והם מכילים מסרים מעצימים כמו יחסי מין בהסכמה ועקרונות של מערכת יחסים בריאה בין בני זוג. בסרטונים המעוכבים משיבים המשתתפים על שאלות כמו "מתי לקיים יחסי מין?", "מה זה אמצעי מניעה?", "האם הגלולות בטוחות?", "מה זה קונדום?" ו"מהם הימים הבטוחים'?"
"עשיתי סרטון חינוכי על בני נוער שעוסק בתחום של מגדר", מספר ליאון שניידרובסקי, שהשתתף בסרטון בנושא להט"ב ומגלה כי בטרם צולם - נאמר לו שהוא מטעם משרד החינוך. "הוא צולם לפני המון זמן, ואני באמת לא יודע למה הוא לא עלה עד עכשיו. היו שם כל מיני שאלות ותשובות בנושאים שקשורים ליציאה מהארון ומגדר, כמו 'איך יוצאים מהארון', 'מה עושים כשמישהו מספר לך שהוא גיי', ועוד. היינו למעשה צריכים לענות על שאלות של גולשים".
ואולם, לא רק שניידרובסקי לא יודע מה עלה בגורל הסרטונים שצולמו. "אני באמת תוהה למה זה לא פורסם", אומרת הזמרת איגי וקסמן, שהשתתפה גם היא באחד הסרטונים יחד עם בן זוגה, יוצא הריאליטי "האח הגדול", עתי שולברג. "אני רק רוצה לראות את זה. זה צולם מזמן".
"עד עכשיו, כמעט שנה אחרי הצילומים, משרד החינוך לא העביר את ההערות הסופיות לעריכה", מספרים גורמים המעורבים בהפקת הסרטונים. "באיזשהו שלב חשדנו שזה בכוונה. פגישות עם המשרד בעניין נדחו וגם עכשיו לא ברור לאף אחד למה כל כך הרבה זמן אחרי הצילומים הסרטונים לא עלו, ודווקא אלו שנוגעים לנושאים היותר 'נפיצים'. אנחנו כבר כמעט שנה אחרי הצילומים".
גורם נוסף אשר מכיר את הנושא מספר כי "יש התלבטות במשרד לגבי איך יקבלו את הסרטונים הבאים, בעיקר באוכלוסיות כמו ערבים וחרדים". הגורם מוסיף כי "היינו שמחים לקדם את זה, אבל המצב כרגע הוא שהמשרד צריך לקבל החלטה מה הקצב שהוא רוצה לחשוף את הסרטונים".
גורם נוסף מספר על ההתנהלות בכל הנוגע לפרסום הסרטונים המעוכבים: "כל דבר וכל תיקון שינוי הכי קטן הוא דורש מיליוני אישורים, וזה מה שקורה. מדובר על מערכות ביורוקרטיות מאוד מסובכות שלא יכולות להתקדם ביחד אל עבר המטרה. זה לא סוד שהפרויקט הזה לא זז".
התוכנית: חינוך מיני כבר בכיתה ו'
כאמור, סדרת הסרטונים מהווה רק חלק אחד מכלל התוכנית "מיניות במרחב הבטוח" לחינוך מיני, שאותו מרכז ומנהל ארגון ג'וינט ישראל, ושותפים בו ארגונים נוספים כמו מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית. לא רק הסרטונים, גם עתידה של התוכנית המבטיחה לחינוך מיני לוט בערפל כרגע.
בתוכנית שותפים גם משרדי ממשלה כמו המשרד לביטחון פנים ומשרד הרווחה ועל מערכת החינוך אמון כמובן משרד החינוך. פיילוט התוכנית מופעל כיום בארבע ערים (באר שבע, קריית מלאכי, פתח תקווה ואור יהודה), על אף שבהתחלה יועד לשמונה יישובים. זו השנה השנייה שבה מופעלת התכנית, ואולם בשלב זה לא ברור מתי והאם תורחב.
לפי הפיילוט, יעברו התלמידים בארבע הערים בין שבע לשמונה שעות לימוד של חינוך מיני לראשונה בכיתה ו', וימשיכו בכך הן בכיתות ז'-ח' והן בכיתות י'-י"א. בין השאר ילמדו על יצירת מוגנות מינית, דימוי עצמי, התפתחות מינית, עמידה בלחץ חברתי בהקשר של קיום יחסי מין, הטרדות מיניות, השלכות הצפייה בפורנוגרפיה, חברות וזוגיות, שימוש באמצעי מניעה, שיקולים בקיום יחסי מין, נטייה מינית וזהות מגדרית.
ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "מדובר על סרטונים חשובים שמהווים חלק בלתי נפרד מתוכנית העבודה של השירות הפסיכולוגי ייעוצי במשרד החינוך. המשרד מפיץ את הסרטונים בהתאם להתפתחות התוכנית". במשרד סירבו להתייחס לשאלת ynet בדבר מועד עליית הסרטון הבא, והנושא שיעמוד במרכזו, והוסיפו כי זה יקרה "בהתאם לשיקול הדעת המקצועי של גורמי המקצוע בשירות הפסיכולוגי ייעוצי".