למרות תיקון החוק: מחלימי הסרטן עדיין מחכים לסבסוד
החוק שמחייב את המדינה לסבסד פרמיות ביטוח של מחלימים מסרטן נכנס לתוקף כבר בספטמבר. גם האוצר כבר הקצה תקציב, אבל המבוטחים טרם קיבלו כסף - כי לא גובשו תנאי הזכאות לסיוע
החלמתם מסרטן ו"זכיתם" לפרמיית ביטוח גבוהה בגלל הסיכון? המדינה אולי הבטיחה לסבסד את הפרמיה הזו ב-300 שקל בחודש, אך כמעט חצי שנה אחרי כניסת התיקון לתוקף - אף לא מבוטח אחד קיבל את הסיוע.
החלמתם מסרטן? לא תוכלו לקבל משכנתא
ביטוח החיים יוזל, התחרות תגדל: זה מה שצריך לדעת
ירידה במחירי הדירות? תראו מה קורה למשכנתאות
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בכתבה שפורסמה ב-ynet לפני שבוע נחשפו הקשיים איתם מתמודדים מחלימים מסרטן בכל הנוגע לקבלת הלוואת משכנתא, כאשר בין השאר המבוטחים נאלצים לשלם פרמיות יקרות מאוד לאור הסיכון שחברות הביטוח רואות במצבם, גם אם החלימו לפי שנים רבות. כדי לסייע לבעיה הזו, החוק קובע שהמדינה תסבסד עבור הזכאים את פרמיית הביטוח ב-300 שקל בחודש.
תקוע במשרד השיכון
לצורך הסבסוד נקבע בחוק שהמדינה תקצה מדי שנה 5.4 מיליון שקל, ומשרד השיכון יגבש פרמטרים לזכאות לסיוע. האוצר אכן הקצה את הסכום עליו התחייב, אך לפי בדיקת "ממון" אף מבוטח לא קיבל את הסיוע. יתרה מכך, לא פורסמו כל קריטריונים ולא ברור מה נדרש אותו מחלים לעשות כדי לקבל את המימון המגיע לו. את אמות המידה אמורים לקבוע שרי השיכון והאוצר, בהתייעצות עם הגורמים הרלוונטים מטעם הארגונים העוסקים בקידום זכויות בעלי מוגבלויות ובאישור ועדת הכספים.
התיקון בחוק שנכנס לתוקף בספטמבר האחרון, קובע שאנשים עם מוגבלות מקצרת חיים יכולים לרכוש ביטוח חיים למשכנתא לצורך רכישת דירה בהתאם לסעיפים המפורטים בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות. עד כה, חברות הביטוח היו דוחות כמעט באופן גורף בקשות של בעלי מוגבלויות, ובהם מחלימי סרטן, לרכישת ביטוח משכנתא. כעת אדם עם מוגבלות מקצרת חיים יכול לקבל הלוואה לדיור עד לסכום של מיליון שקל, כשסכום הביטוח יעמוד על מחצית מסכום ההלוואה (כלומר מקסימום חצי מיליון שקל).
אלא שחברות הביטוח מתמחרות היטב את הסיכון כפי שהן רואות אותו. הפרמיה שהן גובות מאותם מחלימים יכולה להגיע גם ליותר מ-1,000 שקל בחודש, וזאת למרות שגם מחירים אלו נתונים תחת פיקוח של רשות שוק ההון.
סירובים למרות החוק
כך במקרה של ד' (השם המלא שמור במערכת) שאת סיפורו הבאנו בכתבה הקודמת. ד' סיים לפני שש שנים טיפולים כימותרפיים בעקבות סרטן דם. הוא ביקש לסייע לבנו לקחת משכנתא תוך התחייבות להחזר של חלק קטן מסכום ההלוואה. בחברת הביטוח הסכימו לבטח אותו, אולם קבעו לו פרמיה חודשית גבוהה של כ1,000 שקל, לאור ה"סיכון הרב", בהשוואה לפרמיה של כ-50 שקל שדרשו מבנו. ההצעות בחברות ביטוח אחרות לא היו מאוד שונות.
כפי שעלה מחשיפת "ממון", למרות שחברות ביטוח שפועלות בניגוד לחוק צפויות לקנסות כבדים, רבים ממחלימי הסרטן עדיין נתקלים בסירוב גורף. אם אינם מסורבים, אחרי מילוי השאלון הבריאותי, חברות הביטוח יכולות להטיל החרגות - למשל קביעה שבמוות הנובע מאותן בעיות רפואיות הביטוח לא יחול - מה שמייקר את הפרמיה.
בכירים בחברות הביטוח וכן גורמים המקורבים לפיקוח הופתעו מפנייתנו עת פרסום הכתבה הקודמת ומסרו כי "ייתכן שהפרמיה תהיה יקרה, בשביל זה ניתן סיוע".
תגובת משרד השיכון: "משרד הבינוי והשיכון הפיץ הנחיות לבנקים לפיהן כל לקוח שיגיע לבנק ויציג את אישור האקטואר מטעם משרד האוצר, על הבנק להעביר את פרטיו למשרד הבינוי והשיכון על מנת להנפיק עבורו את הזכאות לקבלת המענק. מענק זה מועבר ישירות אל חשבון הבנק של הלקוח.
"עד כה אדם אחד מממש סיוע זה ממשרדנו, אך יחד עם זאת , ידוע לנו על מספר פניות נוספות שנמצאות כרגע בטיפול הבנק ויגיעו אלינו בהמשך".
נציין כי במערכת הבנקאית אמרו לנו שהם לא מכירים אפילו מקרה אחד של מתן סיוע. גם אם אכן גובשו קריטריונים, כפי שזה נראה - אף זכאי לא מודע להם.