שתף קטע נבחר
 

מחפשים מהנדס? שכר העובדים הזרים יוזל באלפי שקלים לחודש

החלטת ממשלה שתיכנס בקרוב לתוקף תתיר ל-2,000 זרים להשתלב בהייטק ובתעשייה הישראלית - ותקצץ את שכר המינימום שלהם. עד כה, כדי לעודד העסקת ישראלים, שכר הזרים בענף עמד על 20 אלף שקל בחודש

הדרך להקלה ביוקר המחייה? שכר העובדים הזרים בענף התעשייה יצומצם דרסטית בקרוב, בזכות החלטת ממשלה שאמורה להיכנס לתוקף. עד ההחלטה הזו חוייב כל תעשיין או בעל מפעל שרצה להעסיק עובד זר לשלם לו 20,000 שקל בחודש (פעמיים השכר הממוצע במשק), וזאת מתוך רצון לעודד העסקת עובדים ישראלים. כעת, עבור 1,400 עובדים זרים בענף יירד השכר ל-13,000 שקל בלבד, ו-600 נוספים ישתכרו 16,000 שקל לחודש.

 

"אין בסיס לטענות נגד התאחדות התעשיינים"

לאחר שפרס התעשייה חולק לגברים בלבד: "תבחן הענקת פרס מיוחד לנשים"

הביורוקרטיה השאירה את ישראל במקום ה-20 במדד התחרותיות

 

ההחלטה מגיעה בעקבות לחץ שהפעילה התאחדות התעשיינים, כשבמשרד העבודה והרווחה טוענים שלא מדובר ביוזמה של השר חיים כץ אלא של שר הכלכלה אלי כהן, שהגיש את ההצעה בעצמו.

 

>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
  

החשמלאים בדרך

שוק העובדים הזרים מתנהל לפי מכסות שקובעת הממשלה. בענף החקלאות עומדת המכסה על כ-29 אלף עובדים זרים, בבניין כ-22 אלף ובענף הסיעוד הביתי אין ממש מגבלה - והערכות משרד העבודה מדברות על כ-60 אלף עובדים זרים בתחום. מעסיק שרוצה להעסיק עובד זר באחד הענפים האלה מתבקש לפנות ללשכות תווך ולתאגידי כוח אדם פרטיים שתפקידם לספק לו את כוח האדם.

 

החלטת הממשלה מוסיפה את ענף התעשייה לרשימת המכסות - וקובעת ש-2,000 עובדים זרים יוכלו לעבוד במפעלים ובחברות ההייטק בישראל. עד כה, היה צורך בבקשה מיוחדת לכל עובד. לפי ההחלטה, שכרם של העובדים האלה לא יירד מ-130% מהשכר הממוצע במשק (משמע 13 אלף שקל לחודש).

 

המדינה תאפשר לכ-400 מהנדסים זרים נוספים, שהשכר הממוצע בתפקיד שלשמו נשכרו גבוה מ-20,000 שקל, להמשיך לעבוד בארץ מחוץ למסלול המכסות כדי להמשיך לקבל את שכרם הגבוה.

  ()

המכסות יתחלקו כך: 600 מכסות למקצועות בביקוש ושכר גבוהים, כמו מהנדסי תעשייה וייצור ומהנדסי מכונות, ומכיוון שהשכר במקצועות האלה גבוה, אושר לשלם להם 16 אלף שקל. 800 מכסות מיועדות ל-21 מקצועות שלא דורשים השכלה אקדמית אך יש בהם ביקוש גבוה לעובדים, כמו חשמלאים, הנדסאים, מכונאים, טכנאים ועוד. 200 מכסות ניתנו לעובדים במקצועות עם שכר נמוך (כ-8,000 שקל לחודש עבור עובד ישראלי) כמו מפעילי מכונות ומחסנאים. 400 המכסות הנותרות הן למקצועות חריגים שאין להם ביקוש עדיין, יועצים למשל.

 

במשרד העבודה מספרים שהתועלת שיפיקו התעשיינים מההחלטה אינה רק בהפחתת שכר המינימום לעובדים הזרים, אלא גם בכך שתהיה להם ודאות עתידית לגבי מספר העובדים הזרים שהם יורשו להעסיק. לדברי מרדכי אלישע, הממונה על זרוע העבודה במשרד, "ההמלצות משקפות את שיתוף הפעולה בין משרדי הממשלה לטובת חיזוק הפעילות הכלכלית והיערכות הרגולציה לצורכי המשק ולשוק העבודה המשתנה".

 

המכסות רק עולות

במשרד מדגישים שהחלטת הממשלה הזו שומרת על התמריץ של העסקת ישראלים בתעשייה, מאחר ששכרם של העובדים הזרים עדיין חייב על פי חוק להיות גבוה יותר, אבל נראה שגם שם מבינים שקיבוע הזכות להעסיק זרים בתעשייה בדמות מכסות הוא מדרון חלקלק שספק אם יש ממנו דרך חזרה. בענפים שבהם קיימות כבר מכסות - חקלאות, בניין וסיעוד - אלה רק עלו עם השנים ומעולם לא פחתו.

 

במשרד מדגישים שההחלטה לא רלוונטית לעובדים זרים שמועסקים ע"י חברות ישראליות בענף מבלי שהגיעו לארץ, כמו מתכנתים אוקראינים שעובדים מארצם וימשיכו לקבל שכר שנמוך משמעותית מזה שהיה מקבל מתכנת ישראלי.

 

צפו: טק-קריירה - העמותה שמשלבת צעירים יוצאי אתיופיה בהייטק הישראלי    (צילום: אבי חי)

צפו: טק-קריירה - העמותה שמשלבת צעירים יוצאי אתיופיה בהייטק הישראלי    (צילום: אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים