"צדק היסטורי": מה יחשוף הארכיון הסודי?
הוותיקן הודיע כי יחשוף בשנה הבאה מסמכים שישפכו אור על פועלו של האפיפיור פיוס ה-12 בימי מלחמת העולם השנייה. לדעת פרופ' אביעד קליינברג מאוניברסיטת ת"א, הוא לא שיתף פעולה עם הנאצים - אך גם לא סייע ליהודים. גורמים על ההחלטה: "פתיחת תיבת פנדורה"
האפיפיור פרנסיסקוס הודיע אתמול (ב') כי החליט לפתוח במלואם את הארכיונים הסודיים של הוותיקן הנוגעים לאפיפיור פיוס ה-12, שכיהן בתקופת מלחמת העולם השנייה והואשם על ידי יהודים כי שתק נוכח אירועי השואה ולא עשה די כדי לעצור אותם. "נקבל הרבה יותר תשובות ממה שיש לנו", אמר לאולפן ynet פרופסור אביעד קליינברג, ראש בית הספר להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב.
"אנחנו מכירים את הדברים הרשמיים והם מציגים תמונה בעייתית", סיפר. "האפיפיור לא עשה את מה שמבחינה מוסרית היינו מצפים שהוא יעשה - ייצא במחאות נחרצות נגד מעשי הטבח, יחרים את הגרמנים, ידרוש מהקתולים לא לשתף איתם פעולה. הדברים האלה לא נעשו".
פרופ' קליינברג הוסיף כי תומכיו של האפיפיור פיוס ה-12 טוענים כי "הוא עשה הרבה יותר ממה שאנחנו יודעים באופן חשאי". מצד שני, מתנגדיו טוענים כי לא רק שנגלה שהוא לא לא עשה דבר לעזרת היהודים - אלא אף שיתף פעולה עם גורמים עוינים.
"אופתע מאוד אם יתגלה שהוא שיתף פעולה עם הנאצים", המשיך פרופ' קליינברג. "אני חושב שיתגלה שהוא לא היה אדם אמיץ במיוחד. אחד הקרדינלים שאיתם דיברתי בשנים האחרונות, אמר שיש אפיפיורים שהם פקידים ויש כאלה שהם נביאים - אבל פיוס ה-12 היה דיפלומט מקצועי. השאלה אם הוא עשה את מה שהיה צריך לעשות, אם הוא יצא נגד מעשי הרצח האיומים שהתרחשו מתחת לאף שלו. בשביל התשובות הללו אנחנו פותחים את הארכיונים".
על האפיפיור הנוכחי פרנסיסקוס, אמר קליינברג כי "הוא במין מסע של פיוס עם העם היהודי, לכן אנחנו אולי בעידן חדש מבחינת מה שייחשף בארכיונים הסודיים". ובכל זאת, אמר כי מי שעשה צעדים משמעותיים מול העם היהודי הוא דווקא אחד מקודמיו, יוחנן פאולוס השני.
"התחלה הייתה בשנת 1965, כשהכנסייה בחנה מחדש את היחס שלה ליהודים - ניקתה אותם מרצח ישו, קבעה שהברית עם ישראל לא מבוטלת. יוחנן פאולוס השני עשה מחוות נוספות - הוא חידש את הקשרים עם ישראל, ביקר בכותל, הודה באחריות הנוצרית בעקיפין על מעשי נבלה נגד יהודים", המשיך. "מבחינה זו האפיפיור הנוכחי לא יוצא דופן, הוא ממשיך את המדיניות של קודמיו.
"הוא אמר שהכנסייה איננה אויבת של ההיסטוריה. זו אמירה חשובה, אני חושב שפתיחת הארכיונים, שאנחנו מנסים לפתוח כבר עשורים רבים, היא דבר חשוב ביותר. אני מאוד מקווה שהיא תעלה תובנות חדשות, גם אם לא מרקיעות שחקים. ואז, אותן הנחות יקבלו ביסוס או הפרכה".
גורמים בארץ ובעולם בירכו על ההחלטה לפתיחת הארכיונים. "במשך יותר מ-30 שנה קראנו לפתוח במלואם את הארכיונים הסודיים של הכס הקדוש מתקופת מלחמת העולם השנייה", אמר הרב דוד רוזן, מנהל היחסים הבין-דתיים של ארגון "הוועד היהודי-האמריקני", מהארגונים היהודיים המובילים בעולם.
מיד ושם נמסר בתגובה כי "שנים שיד ושם קורא לפתיחת הארכיון, שתאפשר מחקר אובייקטיבי ופתוח, ושיח מחקרי מעמיק ומקיף, בסוגיות הקשורות להתנהלות הוותיקן והכנסייה הקתולית בכלל בתקופת השואה". משרד החוץ בירושלים הביע גם הוא שביעות רצון מההחלטה, והביע תקווה שהיא תאפשר גישה חופשית לכל הארכיונים הרלוונטיים.
המומחה לשואה ויו"ר מרכז שם עולם, הרב אברהם קריגר, אמר כי "בתקופה שבה מתרחשות פעולות אנטישמיות נגד יהודים בעולם, אין ספק שמדובר בהחלטה אמיצה. ההחלטה תביא לידיעה על חלקו של האפיפיור והוותיקן בתקופת השואה, וגם על ההימנעות שלו מעשייה במהלך המלחמה. זו פתיחת תיבת פנדורה, צדק היסטורי".