מובילים בחינוך
במסגרת ועידת השלטון המקומי לחדשנות MUNI-EXPO, מרכז השלטון המקומי ומרכז המועצות האזוריות ושותפים נוספים הוקירו את פעילות יחידות הנוער והצעירים ותרומתן לחיזוק החינוך הבלתי פורמלי ברשויות המקומיות במספר אירועים מרכזיים. "החינוך לא נגמר בבית הספר"
בשיתוף ועידת השלטון המקומי לחדשנות
החינוך הבלתי פורמאלי מהווה נדבך חשוב ביצירת מעורבות חברתית בקרב בני נוער וצעירים בחברה הישראלית. תחום זה נמצא בליבת סדר יומו של השלטון המקומי באמצעות העצמה והתפתחות אישית של בני הנוער; חיזוק הנכונות לשרות משמעותי - שרות אזרחי, שרות לאומי, שרות בצה"ל; קידום אקטיביזם חברתי בקרב בני הנוער ביישוב למען ויחד עם הקהילה; שילוב והכלה של בני נוער עם צרכים מיוחדים; הפעלת רצף חינוכי, "מבוקר עד ערב", הכולל פעילויות משותפות למסגרות החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי; שילוב מתנדבים מקהילת היישוב למען ועם בני נוער; ייזום תכניות ייחודיות במהלך חופשות החגים והקיץ; ייזום תכניות ייחודיות להכרת הארץ ואהבתה ועוד.
יוזמה חדשה, לקידום תחום הצעירים ברשויות המקומיות, הגיעה לשיאה בטקס מרגש במסגרת ועידת השלטון המקומי לחדשנות MUNI-EXPO, בו הוענקו פרסים על סך 90 אלף שקלים לרשויות מקומית שבמסגרתן פועלות יחידת צעירים מצטיינת בתחום המעורבות החברתית של צעירים וסטודנטים מלגאי מפעל הפיס. בראש ועדת הפרס עומדת הגברת מרים פרץ- כלת פרס ישראל. הכירו את הזוכים ואת פועלם.
מבין המועצות המקומיות זכתה יחידת הצעירים במועצה המקומית בית ג'אן, על מיזם חברתי שנועד לאפשר לנשים דרוזיות דתיות ומסורתיות להשתלב בשוק העבודה למרות האילוצים הדתיים והחברתיים המאפיינים את החברה הדרוזית.
מבין העיריות זכתה יחידת הצעירים בעיריית חדרה, על פעילות אקטיבית בתחום ניקיון ושיפור חזות העיר. מבין המועצות האזוריות זכתה יחידת הצעירים המשותפת למועצות האזוריות שדות נגב ומרחבים על יוזמה בה סטודנטים לחינוך מיוחד מהמועצות האזוריות שדות נגב ומרחבים, מלגאי מפעל הפיס, חונכים ילדים עם צרכים מיוחדים. בעקבות הפרויקט הוקמו מועדונים ייחודיים לילדים ולסטודנטים עם צרכים מיוחדים בשתי המועצות.
בשנים האחרונות תחום הצעירים צובר תאוצה במרחב הפעולות המוניציפאלי. יותר ויותר רשויות מקימות יחידות צעירים רשותיות, בונות מרכזי צעירים ומאיישות בעלי תפקידים הפועלים לטובת אוכלוסיית הצעירים בגילאי 18-35.
שלוש רשויות מקומיות זכו בהוקרה על פועלן הייחודי של יחידות הנוער שלהן ועל תרומתן לחיזוק החינוך הבלתי פורמלי, במסגרת הוועידה. הכירו את פועלן.
פרס ליחידת נוער מצטיינת שהוענק למועצה המקומית "אזור"
"נוער בסיכון מוצא דלת פתוחה לבית חם, מקדם, אוהב ומניע להצלחה באמצעות מגוון פעילויות - גלישת גלים, קרב מגע, מנטור אישי ועוד", כתבו השופטים בהחלטה. "המעטפת מאפשרת להם לנפץ את החומות האישיות והאחרות שמנעו מהם להשתלב באופן מיטבי עם עמיתהם בני הנוער. כמוכן, נפתחה קבוצת מד"צים ייעודית לתלמידי החינוך המיוחד, המודרכים על ידי בני נוער העוברים הכשרה ייעודית".
הרשות המקומית פיתחה מודל התנדבות רשותי, בו לוקחים חלק כל תלמידי כיתות ז'- עד י"ב. התלמידים מתנדבים במגוון תוכניות הנותנות מענה לצרכים של היישוב עצמו. הצרכים מופו בשיתוף הורים, תלמידים, אזרחים מעורבים, בעלי תפקידים ברשות המקומית, בעלי עסקים, ועוד. בהתאמה, הוקמו תוכניות התנדבות וכאמור כל בני הנוער לוקחים חלק בפעילות התנדבויות, במסגרות שונות ולמען אוכלוסיות שונות ביישוב – קשישים, בעלי מוגבלויות, משמר אזרחי, חינוך מיוחד, אקי"ם, עולים חדשים, אוכלוסיות עם קשיים כלכליים ועוד.
פרס ליחידת הנוער בעיריית באר שבע.
על אף גודלה ומגוון האוכלוסיות בעיר, ניכר כי מנגנוני העבודה שנבנו בה, יצרו מרחב בין-אישי מאפשר וקרוב עם אחוזים ניכרים מאד של בני הנוער. בעיר מועדוני נוער רבים הפרוסים ברחביה. המועדונים נותנים מענה למגוון אוכלוסיות ייחודיות (עולים, דתיים, חילונייים, נוער בסיכון, נוער עם צרכים מיוחדים ועוד). כמו כן, מופעל מערך מקיף ומקצועי להכשרת בני נוער להתנדבות, והמקומות בהם מתנדבים בני הנוער, מותאמות לתחומי החוזק שלהם מחד ומתן מענה לצרכים של הקהילות השונות בעיר מאידך.
"בעיר ניכרת מנהיגות מעוררת השארה העוברת כחוט השני מראש הרשות, דרך כל בעלי התפקידים העובדים עם ולמען בני הנוער", כתבו השופטים בהחלטה. "מארג עדין, שנבנה בתבונה וברגישות ומחבר בין המשאבים העירוניים האנושיים לבין המבנה התפעולי של מחלקת הנוער והשותפים הרבים לה, מאפשר לכל נער ונערה להרגיש שייך ושרואים אותו.
פרס ליחידת הנוער במועצה האזורית עמק המעיינות
הפרס ניתן לה בעבור מגוון פעילויות העצמה והתנדבות שערך השילוב בין בני נוער עם מאפיינים שונים מוטמע בו - דתיים, חילוניים, עם צרכים מיוחדים, עם מוגבוליות, מחוננים, בסיכון ועוד, לוקחים חלק בכל הפעילויות יחדיו. "רגישות חברתית, מנהיגות, סולידריות ואהבת האדם והארץ, הם העקרונות לפיה פועלת מחלקת הנוער ולאורם גדלים בני הנוער להיות אזרחים תורמים ומשמעותיים", כתבו השופטים בתחרות.
לצד הפרסים, נחתמה אמנה לחיזוק התחום והרחבתו בין כמה מהשותפות המרכזיות לקידום הנושא: מרכז השלטון המקומי ומרכז המועצות האזוריות לבין מועצת ארגוני הילדים והנוער, הגוף היציג והרשמי של 22 ארגוני נוער בישראל.
האמנה קוראת לרשויות המקומיות והארגונים לפעול במשותף לקידום ופיתוח מענים ערכיים למעורבות בני נוער, לחיזוק תשתיות שיתופי הפעולה, וקידום פתרונות לאתגרי היישום של פעילות ארגוני הנוער והמסגרות הבלתי פורמאליות ברשויות המקומיות.
מטה משותף לקידום החינוך הבלתי פורמאלי
עוד הוחלט בוועידה כי מרכז השלטון המקומי ומועצת ארגוני הילדים והנוער יקימו מטה משותף לקידום החינוך הבלתי פורמאלי. "קיימת אצלנו ההבנה כי החינוך לא נגמר בבית הספר", אמר חיים ביבס יו"ר מרכז השלטון המקומי. "חשוב לחזק את המעורבות של בני הנוער בקהילתם המקומית ובחברה הישראלית, על מנת להבטיח את תחושת השייכות, החוסן האישי והמסוגלות של נערים ונערות".
שלומי קסטרו, מנכ"ל מועצת ארגוני הילדים והנוער הוסיף כי מועצת ארגוני הילדים והנוער פועלת להבטיח שכל נער ונערה בישראל יוכל לקחת חלק בפעילות חינוך ערכית בלתי פורמאלית. "חתימת האמנה עם מרכז השלטון המקומי מהווה אבן דרך משמעותית ומצטרפת אל שיתופי פעולה שכבר קיימים היום במרחב. אנו מלאי ציפייה להמשך ובטוחים שיישום האמנה בשטח עם מחלקות החינוך והנוער יאפשר את הרחבת והעצמת פעילות הארגונים ברשויות".
"הפרס היוקרתי ליחידת הנוער המצטיינת ברשויות המקומיות נועד להוקיר את פועלן הייחודי בתחום החינוך הבלתי פורמאלי", הוסיף יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש המועצה האזורית מרחבים שי חג'ג'. "יחידות הנוער ברשויות המקומיות מפעילות תוכניות ומיזמים ייחודיים במגוון רחב של תחומים, המעודדים מעורבות חברתית ומכשירים הנהגה צעירה, לשירות משמעותי בצה"ל. יחידות הנוער בארץ מצוינות ואני מבקש לברך את הזוכים המצטיינים".
בשיתוף ועידת השלטון המקומי לחדשנות