ימין או שמאל: ההצהרות המפתיעות של הפוליטיקאים
מי תמך בקידום נשים ערביות? מי טען שלראש ממשלה בחקירות אין מנדט ציבורי? ומי אמרה שההתנחלויות הן לא פשע? הפוליטיקאים משנים את דעתם לא מעט, וכל כמה שנים שומעים טיעון חדש. יצאנו לבדוק אם הציבור מבדיל בין אמירות הימין לשמאל
המפלגות שמתמודדות בבחירות לכנסת ה-21 נלחמות על כל קול ומנסות לבדל את עצמן האחת מהשנייה. אבל פעמים רבות המסרים שמעבירים הפוליטיקאים, הסיסמאות או העמדות, בסופו של דבר די זהים ולא קל להבחין בין הצדדים השונים. אספנו כמה אמירות של פוליטיקאים ובדקנו אם הציבור מצליח להבחין.
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
בחנו את עצמכם - האם אתם יודעים מי אמר את המשפט?
לפני הבחירות, ובכלל במהלך הקדנציה, הפוליטיקאים נוהגים לומר כל מיני אמירות כדי לאחד מאחוריהם את קהל המצביעים, כדי לרכוש תומכים חדשים או בשביל לעצב את התדמית שלהם.
אבל פוליטיקאים, כמו פוליטיקאים, לא תמיד שומרים על קו רציף במסרים ובהצהרות שלהם לאורך השנים. חלקם דבקים במשנה אחת כשהיא נוחה להם, ובחלוף הזמן מציגים משנה אחרת שמתאימה להם יותר באותה העת.
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרק לאחרונה הודיע היועץ המשפטי על הגשת כתב אישום נגדו, טוען מאז תחילת החקירות כי אין כל מניעה שהוא ימשיך לכהן בתפקידו וכי אין לחקירות פגיעה בתפקודו כראש ממשלה.
ב-2008 התייחס נתניהו, אז יו"ר האופוזיציה, לחקירות ראש הממשלה באותה התקופה אהוד אולמרט. אז הוא טען: "ראש ממשלה ששקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט מוסרי וציבורי כי קיים חשש שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על פי האינטרס הלאומי".
שנתיים קודם לכן אמר נתניהו כי "השחיתות הגדולה ביותר היא בתוך הממשלה" וכי "האשמה היא קודם כל על התקשורת שלא חושפת את השחיתות".
נבחרי הציבור מספקים לעיתים הצהרות מעניינות שלפעמים גם יוגדרו כהפתעה. את המשפט "אני רוצה נשים ערביות משולבות כמה שאפשר במשק הישראלי" לא אמר ח"כ אחמד טיבי ולא אף אחד אחר מחברי הכנסת הערבים. גם לא ח"כ של העבודה, מרצ או מפלגת שמאל. מי שחתום על האמירה הזאת הוא יו"ר הימין החדש נפתלי בנט, שאמר אותה בעת שכיהן כשר הכלכלה ב-2013.
מהצד השני, האמירה "אני לא רואה במפעל ההתנחלויות חטא ופשע" לא הגיעה הפעם מצד מירי רגב, איילת שקד, או אישיות ימנית אחרת. מי שחתומה על הדברים היא יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ', שהתראיינה בזמן ההתמודדות על ראשות מפלגת העבודה ב-2011.
גם הגינוי הנחרץ לתקיפת הרב הראשי של ארגנטינה לא הגיע מפוליטיקאי דתי, ואפילו לא מיהודי. הגינוי שהבאנו היה מתוך ציוץ של יו"ר הרשימה הערבית המשותפת איימן עודה.