הסוסים הערביים מתאוששים מהמלחמה בסוריה
שנים של לחימה הותירו את קארן, "מלכת היופי של הסוסים", חולה וחלשה. היא רק אחת מעשרות הסוסים שמחלימים מטראומת הקרבות. "הם רגישים מאוד. ב-2016, סוס אחד היה כה המום מפיצוץ, שהוא הרג את עצמו בתוך שעות"
אחרי שנים של מלחמה, קארן, סוסה ערבייה בת 11, נראית כמו הצל של עצמה. היא עומדת בשקט, בזמן שווטרינר סורי דוחף בעדינות את המזרק לצווארה האפור והחיוור. "קארן הייתה מלכת היופי של כל הסוסים", אמר הווטרינר, אחמד שרידה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
כיום, בתוך האורווה שלה ליד דמשק, ירכיה בולטות באכזריות. חלשה ומכונסת בתוך עצמה, קארן אינה מסוגלת אפילו להשמיע צהלה.
קארן היא אחת מעשרות הסוסים הערביים מכל רחבי סוריה המתאוששים מהטראומה הגופנית והפסיכולוגית אחרי כמעט שמונה שנים של מלחמה. הסוסים הערביים, מזני הסוסים העתיקים ביותר בעולם, זכו להערכה בשל יופיים, כוח הסבל שלהם ומהירותם. בסוריה, הבדואים גידלו אותם בצפון המדינה במשך מאות שנים, בניסיון לשמור על טוהר השושלת המקומית.
לפני המלחמה, שרידה התבונן בגאווה בקארן שצמחה מסיחה ארוכת רגליים לסוסה חיננית ויפה. "אני מכיר אותה היטב, אני הייתי זה שהוציא אותה מהבטן של אמה", אמר הווטרינר, עם סטטוסקופ תלוי על צווארו.
אבל הוא איבד קשר עם קארן אחרי שנגנבה מן האורווה שלה במזרח רוטה בשנת 2012, אותה שנה שבה המורדים תפסו שליטה על האזור שמצפון-מזרח לדמשק. האזור סבל מחמש שנים של הפצצות מצד המשטר, כמו גם ממחסור במזון ובתרופות תחת מצור משתק, לפני שכוחות המשטר הנתמכים על ידי רוסיה השתלטו עליו בשנה שעברה.
שרידה ברח מזמן מהאזור שבו התגורר, אך חזר לחפש סוסים ערביים אבודים. כשמצא את קארן באוקטובר, הוא זיהה אותה מיד. "הייתי כל כך מזועזע", אמר הווטרינר בן ה-51. "היא הייתה כולה עור ועצמות, ובקושי יכלה לעמוד על רגליה".
כמו כל שאר הסוסים שמצא, היא הייתה חלשה וחולה אחרי שנים שהייתה מוקפת בקרבות, ללא מספיק מזון, וללא טיפול רפואי.
המלחמה בסוריה גבתה את חייהם של יותר מ-360 אלף בני אדם ועקרה מיליונים מבתיהם, מאז שהחלה ב-2011 עם הדיכוי האכזרי של המחאות נגד המשטר. והיא גבתה מחיר גם מאוכלוסיית הסוסים של המדינה.
"הסוסים סבלו מאוד, בדיוק כמו כולנו", אמר מוחמד שאיב, ראש המשרד האחראי על הסוסים הערביים של המדינה. "גם הם נעקרו, נחטפו ונהרגו". לדבריו, מתוך 8,500 הסוסים שרשמה סוריה בארגון הסוסים הערביים העולמי (WAHO) ב-2011, 3,000 מתו במלחמה.
בשנים האחרונות חלה התפתחות במלחמה, ואחרי שורה של ניצחונות נגד המורדים והג'יהאדיסטים, משטרו של הנשיא בשאר אסד שולט כעת בכמעט שני שלישים משטח המדינה.
אחרי שחזרו לאזור, הרשויות בדמשק מנסות עכשיו להגן על הסוסים הגזעיים של המדינה. מאז 2014, הכיר ארגון WAHO ב-2,400 סייחים סורים חדשים כערביים, אחרי שדגימות שנלקחו מהם נשלחו לבדיקות DNA בגרמניה.
סוסים שניצלו באזורים שבהם לקח המשטר את השליטה חזרה לידיו, מטופלים באורוות של המדינה ממערב לבירה דמשק. באורוות בדימאס, העובדים מקדישים תשומת לב מיוחדת להתאוששותה של קארן. היא משתייכת לזן הדבעא, שנקרא כך בשל הריסים והרעמה הארוכים שלהם. אחרי שנים של מלחמה, היא הנקבה היחידה שידוע ששרדה מהענף הסורי הנדיר של אותה משפחה.
"הסוסים מהזן הזה היו בסכנת מוות עוד לפני המלחמה", אמר שאיב. "היום, נותרה רק קארן". סוסות ערביות נתפסות לעתים קרובות יקרות יותר מאשר עמיתיהן הזכרים, משום שהן מעבירות את השושלת מדור לדור.
במסלול המרוצים הסמוך, מאמן הרכיבה ג'יהאד רזאל מתבונן בסטודנט רוכב באיטיות בזירה על סוסה עם מעיל חום מבריק. נג'ם – "כוכב" בערבית - בילה את המלחמה בדמשק, עיר שנותרה מוגנת יחסית. אבל הסוסה הייתה אחת מבני המזל, אומר רזאל, ומספר אנקדוטות על סבלם של הסוסים.
"הסוסים רגישים מאוד, והקולות שהם שומעים מאוד משפיעים עליהם", אמר המאמן בן ה-40. לדבריו, במהלך המלחמה, תקיפה ישראלית לכאורה פגעה בדימאס, וגרמה טראומה לסוסות הרות.
"במשך שנה לאחר מכן, הסוסים נולדו משותקים או מתים כי אמא שלהם הייתה כל כך מפוחדת", הוא אמר. ב-2016, סוס היה כה המום מקול פיצוץ, שבתוך שעות הוא הרג את עצמו. "הוא חבט את ראשו במתכת עד שמת".