מהומת ענק בוועדת הבחירות: "חושב שהוא על המרמרה"
עימות וצעקות בדיון על פסילת אנשי עוצמה יהודית. לעבר פריג' נאמר: "אם היית בסוריה, לא היו נותנים לך לדבר". פריג': "גזען". בן גביר התעמת גם עם שפיר והראה לה תביעה בסך חצי מיליון שקל כי לטענתו קראה לו "נאצי"
עימות בוועדת הבחירות המרכזית, בתחילת הדיון בבקשה לפסילת מיכאל בן ארי ואיתמר בן גביר מעוצמה יהודית. במהלך הדיון הבוקר (ד') צעק אחד מנציגי הליכוד בוועדה, קובי מצא, לעבר חבר הכנסת עיסאווי פריג' ממרצ: "אם היית בסוריה, לא היו נותנים לך לדבר". פריג' ענה: "גזען, אני נלחם על קיומי". בן גביר הגיב: "הוא חושב שהוא על המרמרה".
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
הוועדה התכנסה לאחר שביומיים האחרונים הציגו היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה את עמדתם, לפיהם יש לפסול את בן ארי - אך לאשר את מועמדות בן גביר ואת הרשימות הערביות. "הבקשה נגדנו פוגעת בזכויות", אמר בוועדה בן גביר. "קיבלנו את עמדת היועמ"ש ב-22:59. המינימום שבמינימום זה לתת לנו להגיב. מבקש לאפשר לנו שעה וחצי לשבת עם החומרים כדי להגיב בצורה רצינית. הזכות שלנו לבוא כאן ולטעון נגד הבקשות המופרכות שנועדו למנוע מאיתנו להתמודד".
תוך זמן קצר התפתחו צעקות בין חברי הוועדה הערבים לבן גביר, והשופט נזף בפריג'. לאחר שהמהומה נמשכה, הודיע השופט חנן מלצר - יו"ר ועדת הבחירות - על יציאה להפסקה של חצי שעה. גם לאחר מכן נמשכה המהומה, והתפתח עימות בין ח"כ סתיו שפיר ממפלגת העבודה לבן גביר.
מספר 8 באיחוד מפלגות הימין רצה להראות לשפיר תביעה שהוא מגיש נגדה על חצי מיליון שקלים כי לטענתו היא קראה לו "נאצי". בן גביר מסר כי הגיש את התביעה גם נגד חברתה לסיעת העבודה, ח"כ מיכל בירן, ואמר כי "לא ניתן לאנשי השמאל ההזוי להכפיש ולהשוות יהודים לנאצים המתועבים שעסקו בהשמדת העם היהודי". שפיר אמרה בתגובה כי "ממשיכיו של כהנא מורגלים בשיטות האיומים אבל הפעם זה לא יצליח להם. הם לא יאיימו עלי, ולא יאיימו יותר על אזרחי ישראל".
קובי מצא, אותו אחד שפנה לפריג' מוקדם יותר בדיון הסוער בוועדה, נשמע אומר לפריג' במסדרונות שמחוץ לה: "לך למוקטעה". פריג', שהיה נסער מאוד, צעק: "אני פונה ליהודים אחד אחד, אני נלחם על קיומי במדינה הזאת". הוא הוסיף בזעם: "התהליך שהתחלתם לפני 10 שנים עכשיו מגיע לשיאו. אתם מכניסים לכנסת עם שטיח אדום כהניסט. וואלק אם לא הייתה גזענות לא הייתה שואה".
ח"כ דוד ביטן (הליכוד), שאליו פנה פריג', מלמל: "אתה מגזים". יו"ר מרצ ח"כ תמר זנדברג, ניסתה להרגיע אותו. בהמשך מישהו צעק לו "טוס", ופריג' ענה: "חתיכת גזען אלים".
"בן גביר ובן ארי רעים ליהודים"
הדיון התחדש בהמשך תחת אזהרה של השופט מלצר להוציא ממנו "מי שיתפרץ ללא רשות". זנדברג אמרה כי יש "כאן משנה פוליטית גזענית במהותה" וכי "בן גביר מנסה להתנער מהאמירות שלו עכשיו כדי להזדחל בחזרה לכנסת".
אחד מן הדוברים בהמשך היה פריג'. "שמי עיסאווי פריג', אני ערבי, מוסלמי, אזרח מדינת ישראל ותושב כפר קאסם. אני צריך לעמוד כאן ולהגן על היהודים מפני עצמם", אמר, והוסיף: "היה רוצח טרוריסט שעשה את טבח ליל הסדר במלון 'פארק' בנתניה. שטבח ב-30 ישראלים. ואני שואל – אם אני או כל אזרח ערבי היה תולה את התמונה של הרוצח הנתעב הזה הייתם מאשרים לו להיות בכנסת?". בן גביר צעק בתגובה: "תליתם!".
פריג' הוסיף כי "יושב כאן איתמר בן גביר שמתגאה שהוא תולה את תמונתו של ברוך גולדשטיין. האיש הזה שתמונה של רוצח מונחת בחדרו אמור להיות חבר כנסת במדינת ישראל. האיש הזה שבא לגרש אותי כמו את שאר חבריי הולך להיות חבר כנסת במדינת ישראל. החיים הם תהליך. ראש הממשלה של כולנו פורס שטיח אדום בפני איש שאומר 'כהנא צדק'. במה כהנא צדק? הוא רוצה שאני אהיה עבד. אם זו לא הסתה לגזענות – מה זו הסתה לגזענות?". פריג' הצביע על בן גביר ובן ארי, ואמר לסיכום: "האנשים האלה רעים ליהודים".
אחריו דיברה ח"כ שפיר מהעבודה, שציטטה מדברים שאמרו בן גביר ובן ארי בעבר. היא התעקשה לומר מהיכן ציטטה את האמירות רק בסוף דבריה, והשופט נזף בה. אחרי ויכוח ביניהם קבע מלצר כי אם לא תגיד מאיפה היא מצטטת, נאומה יופסק - והיא המשיכה לדבר בלי ציטוטים. בין היתר אמרה: "בן גביר וכהנא חד הם, בן ארי וכהנא חד הם. שלושתם בעלי אידיאולוגיה רצחנית ומסיתה לגזענות השוללת את אופייה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. כפי שוועדה מכובדת זו פסלה את מועמדותו של כהנא בעבר, כך חובה עליה לפסול את מועמדותם של בן גביר ובן ארי היום".
אמירות בן ארי: "לקרוא לכלב בשמו - הם איובים שלנו"
הדיון הבוקר נפתח כאמור לאחר שהיועמ"ש אביחי מנדלבליט קבע אמש כי יש לפסול את בן ארי בעילה של הסתה לגזענות. הוא ופרקליט המדינה שי ניצן אמרו כי יש לאפשר לבן גביר להתמודד, "אף שמצבור הראיות מטריד". הוא הביא דוגמאות להתבטאויות של בן ארי, המתייחסות לציבור הערבי בכללותו ולא רק לכאלה אשר היו מעורבים בפעילות טרור.
כך, למשל, באזכרה השנתית לרב כהנא בשנת 2017, אמר בן ארי ש"הם אוהבים אותנו שחוטים. הרב כהנא לימד אותנו - אין דו קיום איתם". בהמשך, התייחס לבדואים ש"צריך לטפל (בהם), אבל בארצות המוצא". בנאום אחר ממאי 2018, אמר בן ארי: "צריך לקרוא לכלב הזה בשמו, הם אויבים שלנו, הם רוצים להשמיד אותנו".
בהזדמנות אחרת, באוגוסט 2018, אמר בן ארי: "צריך קודם כל לשנות את המשוואה שמי שרק מעז לדבר נגד יהודי, הוא לא חי. הוא לא חי! לא מגרשים אותו, לא שוללים לו אזרחות. הוא לא חי! כיתת יורים הורגים אותו, מחסלים אותו, כמו שערבים מבינים. זו השפה שלהם". למסמך המלא של עמדת היועמ"ש ולציטוטים נוספים שהביא כסימוך להמלצתו, ראו כאן.
בן גביר התייחס הבוקר בריאיון לאולפן ynet להמלצתו של היועמ"ש לפסול את חברו לעוצמה יהודית בן ארי, וטען כי לדבר אין "בסיס משפטי". הוא האשים כי מנדלבליט לא רוצה שהוא או בן ארי יוכלו להיות חברים בוועדה למינוי שופטים, כי "הוא רוצה ללכת להיבחר לבית המשפט העליון...זה ניסיון לעשות סיכול ממוקד".
אף שיו"ר ועדת הבחירות הוא שופט, מליאת הוועדה היא גוף פוליטי, שמורכב מנציגי הסיעות בכנסת היוצאת - וההחלטות צפויות להתקבל על בסיס העמדות הפוליטיות, ולא המשפטיות. חברים בוועדה 34 נציגי מפלגות על פי החלוקה הבאה: 8 – ליכוד, 5 – העבודה, 3 – הרשימה המשותפת, 3 – יש עתיד, 3 – כולנו, 2 – ש"ס, 2 – ישראל ביתנו, 2 – התנועה, 2 – יהדות התורה, 1 - הבית היהודי, 1 – הימין החדש, 1 – מרצ, 1 – תע"ל.
בעבר מליאת הוועדה פסלה כמה פעמים רשימות ערביות מלהתמודד בבחירות, אך בג"ץ הפך את ההחלטות. גם מפלגות "כך" ו"כהנא חי", שהעותרים נגד "עוצמה יהודית" טוענים כי היא ממשיכת דרכן, נפסלו בעבר על ידי ועדת הבחירות. אם מועמד (כמו בן ארי, בן גביר או עופר כסיף מחד"ש-תע"ל) ייפסל, הנושא יועבר ישירות לבג"ץ. במקרים האחרים, יש צורך בעתירות לבג"ץ - שכנראה יגיעו. בכל מקרה, בג"ץ ידון בעתירות בהרכב מורחב של לפחות שבעה שופטים.
העתירות לפסילת הרשימות רע"ם-בל"ד, חד"ש-תע"ל והמועמד היהודי ברשימתה כסיף - הוגשו על ידי סיעת הליכוד, סיעת ישראל ביתנו ומועמדי עוצמה יהודית בן ארי ובן גביר. בעתירה לפסילת רע"ם-בל"ד נקבע כי הרשימה "דוגלת בחיסול מדינת ישראל כמדינה יהודית ומסייעת להתנגדות הפלסטינית האלימה ולחיזבאללה, ומרבית חבריה הם תומכי טרור ואוהדי טרור".
היועץ המשפטי לממשלה מסר כאמור כי הוא מתנגד לעתירות: "חומר הראיות אינו מצדיק את קבלתן, שכן לא הצטברה 'מסה ראייתית קריטית' המתחייבת לשם פסילת רשימת מועמדים".