למרות המלצת היועמ"ש: מיכאל בן ארי לא נפסל
אחרי הדיון הסוער על הבקשות לפסול את אנשי "עוצמה יהודית", הצביעו בנושא חברי ועדת הבחירות - ואישרו את מועמדותם של בן ארי ושל איתמר בן גביר על חודו של קול. בדיון שקדם להצבעה אמר בן גביר כי "כהנא צדק" אך הבהיר: "אנחנו לא מכלילים את כל הערבים". מרצ והעבודה: "נעתור לבג"ץ"
אחרי המהומה - הגיעה ההכרעה: חברי ועדת הבחירות המרכזית הצביעו היום (ד') אחר הצהריים על הבקשות לפסול את מועמדותם של אנשי עוצמה יהודית איתמר בן גביר ומיכאל בן ארי.
למרות שהיועמ"ש המליץ לפסול אותו, ועדת הבחירות אישרה את התמודדותו של מיכאל בן ארי. העתירה שביקשה לפסול אותו נדחתה על חודו של קול: 15 הצביעו בעד הפסילה, לעומת 16 שהצביעו נגד הפסילה. ynet העביר בשידור חי את הדיון וההצבעה בוועדה.
במקביל, נדחו גם העתירות לפסילת איתמר בן גביר עם התפלגות קולות זהה, וכן נדחתה העתירה לפסילת רשימת "איחוד מפלגות הימין" - נציג אחד בלבד הצביע בעדה, לעומת 25 נגד וחמישה נמנעים.
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
ועדת הבחירות מורכבת מנציגי הסיעות בכנסת היוצאת, ועוד לפני שהחל הדיון, הודיעו בישראל ביתנו ובימין החדש שיתנגדו לפסילתם. נציגי כולנו לא הצביעו - ולכן הסתמן שיהיה רוב לדחיית הבקשות. פסילה של מועמד עוברת אוטומטית לאישור בג"ץ, אך גם על אי-פסילה ניתן לערער.
"אני חושב שוועדת הבחירות הוכיחה היום שהיא עצמאית ובלתי תלויה, וטוב עשתה שהיא אישרה גם את המועמדות של חברי ד"ר בן ארי וגם את המועמדות שלי", אמר בן גביר. "אני מוכרח לומר שמאוד אכזב אותי לשמוע את עמדת היועץ המשפטי לממשלה בעד פסילת ד"ר בן ארי.
"זה אותו יועמ"ש שהגן בחירוף נפש על חנין זועבי שתקפה חיילי צה"ל ועלתה על המרמרה. זה אותו יועמ"ש שהיום בא ואומר לא לפסילת עופר כסיף שהוא נגד מדינת ישראל, שהוא תומך בפעילי טרור. לא לפסילת אחמד טיבי עם נאומי השהידים שלו וההסתה נגד מדינת ישראל. היום היועמ"ש צריך לעשות חשבון נפש. אני מבין שהיה כאן איזשהו ניסיון חיסול דווקא בגלל העניין של הוועדה למינוי שופטים. אנחנו מרגישים שעצם הדרישה שלנו שחבר עוצמה יהודית יהיה בוועדה זה מה שגרם גם למנדלבליט וגם לשי ניצן לעלות על הבריקדות ואני מקווה שהם ינהגו בפעמים הבאות בהגינות. אי אפשר לתפוס את זה שהיועמ"ש הגן על בלד, רע"מ-תע"ל וחד"ש ויצא נגד ד"ר בן ארי".
ח"כ סתיו שפיר ממפלגת העבודה הודיעה שתעתור לבג"ץ נגד ההחלטה. "אנחנו נדאג להרחיק את הגזענים האלימים והמסיתים הללו,- ממשיכי כהנא שגם תנועת הליכוד השוותה בינו לבין חוקי הנאציים, מבית הנבחרים של המדינה היחידה של העם היהודי", מסרה שפיר.
בתגובה לתוצאות ההצבעה אמרה יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, כי "ההחלטה הפוליטית המביכה של ועדת הבחירות, שהחליטה להתעלם מעמדת היועץ המשפטי ולהציל את הכהניסטים, היא אות קלון על הכנסת. אנחנו נגיש עתירה לבג"ץ". היא הוסיפה:"משה כחלון צריך להוריד היום את תמונותו של מנחם בגין משלטי החוצות שלו לאור ההחלטה לברוח מהדיון ולתת לכהניסטים את כרטיס הכניסה לכנסת".
לפני ההצבעה דיבר נשוא העתירות, מיכאל בן ארי, שאמש היועמ"ש המליץ, כאמור, לפסול אותו, אך לאשר את מועמדותם של בן גביר ושל הרשימות הערביות. "אני האיש המסוכן שהיועמ"ש חושב שאסור לו להיות חבר כנסת. אבא לתשעה ילדים, שהבן שלו עמד לפני 55 דקות על רחבת המסדרים בטקס סיום בצבא".
בן ארי כינה את הרב כהנא "מורי ורבי", ובהמשך אמר: "אני לא גזען. יש פה באופן שיטתי הוצאת הדברים שלי מהקשרם". לדבריו, "הייתי ח"כ במשך ארבע שנים ופעלתי למען עם ישראל במסירות נפש. אני מדבר רק על הלא-נאמנים, פעם אחר פעם. מי שמבקש את נפשנו - הפתרון שלו במכה (העיר בסעודיה - א.א). מי שנאמן לנו באופן מוחלט - שיישאר פה. מי שלא נאמן - ילך לארצות המוצא שלו. אין לי שום בעיה עם הערבים שנאמנים למדינת ישראל".
מוקדם יותר נקטע הדיון הסוער, לאחר שמהומה פרצה בין חברי הוועדה הערבים לבן גביר. גם לאחר חידוש הדיון הרוחות המשיכו לסעור, ויו"ר הוועדה, השופט חנן מלצר, נזף בבן גביר ובבצלאל סמוטריץ' שצעקו על נציג היועץ המשפטי לממשלה וטענו כי אביחי מנדלבליט "עובד אצל העותרים". השופט מלצר אמר כי "זו אמירה לא ראויה, עובדה שהוא פסל אחד ולא את השני". סמוטריץ' הגיב: "אולי הוא עשה את זה כדי שנגיד שהוא אובייקטיבי".
בן גביר טען בדיון כי "המבחן הוא לא האמירות אלא המעשים. להגיד 'אויבי ישראל' זו לא גזענות. זה לא כל הערבים. ומי שאומר שכל הערבים הם אויבים הוא הגזען. מביאים הקלטה בלי תמלול מלא, ולוקחים משפט אחד-שניים ולא מביאים את היתר. מספיק פעם אחת שמוצאים זיוף ושקר כדי לפסול את כל הבקשה על הסף". השופט מלצר הסביר לאחר מכן כי בניגוד לטענת בן גביר, אפשר לפסול מועמד גם בגין התבטאויות ולא רק בגין מעשים.
מס' 8 ברשימת "איחוד מפלגות הימין" הוסיף כי "הרב כהנא היה אדם גדול ונפלא". לדבריו, "לא על כל חוק שלו אנחנו חותמים. אנחנו כן חושבים שהוא צדק - כשהוא דיבר על חוק עונש מוות למחבלים, שבלי נאמנות אין אזרחות". השופט שאל אותו "מה ההבדל ביניכם לבין כהנא?", ובן גביר ענה: "לא היינו מגישים חוק להפרדה בחופים. בן ארי היה ח"כ ולא עשה את זה. אנחנו לא מכלילים את כל הערבים. כתבנו את זה ואמרנו את זה". בן גביר טען עוד כי "אפילו במקרה של ברוך מרזל, שהוא יותר קיצוני, בג"ץ לא אישר את פסילתו".
"בן גביר ובן ארי רעים ליהודים"
קודם לכן, במהומה שהביאה לקטיעת הדיון, אחד מנציגי הליכוד בוועדה, קובי מצא, קרא לעבר חבר הכנסת עיסאווי פריג' ממרצ: "אם היית בסוריה, לא היו נותנים לך לדבר". פריג' ענה: "גזען, אני נלחם על קיומי". בן גביר התערב: "הוא חושב שהוא על המרמרה". השופט מלצר הורה על הפסקה, אך הצעקות נמשכו גם במהלכה.
פריג' הנסער פנה לעבר ח"כ דוד ביטן (הליכוד): "אני פונה ליהודים אחד אחד, אני נלחם על קיומי במדינה הזאת. התהליך שהתחלתם לפני 10 שנים עכשיו מגיע לשיאו. אתם מכניסים לכנסת עם שטיח אדום כהניסט. וואלק אם לא הייתה גזענות לא הייתה שואה". ביטן מלמל: "אתה מגזים".
עימות נרשם לפני כן גם בין ח"כ סתיו שפיר מהעבודה לבן גביר, לאחר שהאחרון ניסה להראות לה תביעה שהוא מגיש נגדה ונגד ח"כ מיכל בירן (העבודה) על סך חצי מיליון שקלים, כי לטענתו הן קראו לו "נאצי". שפיר אמרה בתגובה כי מדובר ב"שיטות איומים" שלא יצליחו.
בהמשך הדיון התחדש כאמור, תחת אזהרה של השופט מלצר "להוציא מי שיתפרץ ללא רשות". אחד הדוברים היה ח"כ פריג', שאמר: "שמי עיסאווי פריג', אני ערבי, מוסלמי, אזרח מדינת ישראל ותושב כפר קאסם. אני צריך לעמוד כאן ולהגן על היהודים מפני עצמם. היה רוצח טרוריסט שעשה את טבח ליל הסדר במלון 'פארק' בנתניה. שטבח ב-30 ישראלים. ואני שואל – אם אני או כל אזרח ערבי היה תולה את התמונה של הרוצח הנתעב הזה הייתם מאשרים לו להיות בכנסת?". בן גביר צעק בתגובה: "תליתם!". בסיום דבריו הצביע פריג' על בן ארי ובן גביר ואמר: "האנשים האלה רעים ליהודים".
אף שיו"ר ועדת הבחירות הוא שופט, מליאת הוועדה היא גוף פוליטי, שמורכב מנציגי הסיעות בכנסת היוצאת - וההחלטות מתקבלות לאו דווקא על בסיס העמדות המשפטיות, אלא הפוליטיות. אם מועמד (כמו בן ארי, בן גביר או עופר כסיף מחד"ש-תע"ל) ייפסל, הנושא יועבר כאמור ישירות לבג"ץ. במקרים האחרים, יש צורך בעתירות לבג"ץ - שכנראה יגיעו. בכל מקרה, בג"ץ ידון בעתירות בהרכב מורחב של לפחות שבעה שופטים.
הוועדה תדון בהמשך בבקשה לפסילת עופר כסיף וחד"ש-תע"ל מהשתתפות בבחירות לכנסת, ולבסוף יתקיים גם דיון בפסילת רשימת רע"ם-בל"ד. היא התכנסה לאחר שביומיים האחרונים הציגו היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ופרקליט המדינה שי ניצן את עמדתם כאמור, לפיהם יש לפסול את בן ארי בעילה של הסתה לגזענות - אך לאשר את מועמדות בן גביר ואת הרשימות הערביות.
היועמ"ש ופרקליט המדינה הביאו דוגמאות להתבטאויות של בן ארי, המתייחסות לציבור הערבי בכללותו ולא רק לכאלה אשר היו מעורבים בפעילות טרור. כך, למשל, באזכרה השנתית לרב כהנא בשנת 2017, אמר בן ארי ש"הם אוהבים אותנו שחוטים. הרב כהנא לימד אותנו - אין דו קיום איתם". בהמשך, התייחס לבדואים ש"צריך לטפל (בהם), אבל בארצות המוצא". בנאום אחר ממאי 2018, אמר בן ארי: "צריך לקרוא לכלב הזה בשמו, הם אויבים שלנו, הם רוצים להשמיד אותנו".
בהזדמנות אחרת, באוגוסט 2018, אמר בן ארי: "צריך קודם כל לשנות את המשוואה שמי שרק מעז לדבר נגד יהודי, הוא לא חי. הוא לא חי! לא מגרשים אותו, לא שוללים לו אזרחות. הוא לא חי! כיתת יורים הורגים אותו, מחסלים אותו, כמו שערבים מבינים. זו השפה שלהם". למסמך המלא של עמדת היועמ"ש ולציטוטים נוספים שהביא כסימוך להמלצתו, ראו כאן.