פרסום ראשון: בדרך לישראל - תרסיס סם המועדונים לטיפול מיידי בדיכאון
תכשיר חדש לטיפול מיידי בדיכאון קשה עבר היום את אישור ה-FDA וצפוי להגיע לישראל בחודשים הקרובים. התכשיר הוא תרסיס אף שמבוסס על הסם קטאמין, והוא מיועד לחולים בדיכאון חריף שתרופות למניעת דיכאון לא השפיעו עליהם. זמן הפעולה של התכשיר קצר במיוחד ועומד על כארבע שעות מרגע השימוש
מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, אישר את שיווקו של טיפול פורץ דרך מיידי בדיכאון קשה: תרסיס אף בשם ספרבאטו, ובשמו הגנרי "אסקטאמין", המבוסס על סם המועדונים "קטאמין".זאת בעקבות ניסויים שמצאו כי הטיפול בו מביא לשיפור מהיר בדיכאון קשה. התרסיס, שמיוצר על ידי חברת יאנסן, צפוי להגיע לישראל בחודשים הקרובים, כך נודע ל-ynet.
התרסיס החדש דומה, כאמור, בהרכבו לסם קטאמין, משכך כאבים שהפך במרוצת השנים לסם המועדונים המכונה "Special K". התרופה החדשה יעילה במיוחד לטיפול בדיכאון עיקש שאינו מגיב לטיפולים אחרים.
קטאמין פועל באמצעות חסימת קולטנים לכאב ומניעת ספיגה מחדש של המוליך העצבי גלוטמאט. מדענים רבים מאמינים כי מוליך עצבי זה הוא אחד המוליכים המרכזיים האחראיים על תפקוד מוחי תקין.
ניסויים קודמים הראו כי לעירוי תוך ורידי של קטאמין אפקט אנטי דיכאוני - הוא הצליח להביא להטבה משמעותית בחולים הסובלים מדיכאון קשה ומחשבות אובדניות כבר בתוך שעות ספורות, ולמשך מספר שבועות. עם זאת, הטיפול דרש אשפוז ועירוי תוך ורידי של התרופה. בהודעת ה-FDA נכתב כי התקווה היא שהתכשיר יהווה פריצת דרך בטיפול בדיכאון.
עוד כתבות בנושא:
חיסון נגד סטרס - זה כבר לא מדע בדיוני
"אדם קרוב אליכם בחר לוותר על החיים? זאת לא אשמתכם"
מחקר: סם מסיבות התגלה כתרופה נגד דיכאון
יצרנית התרופה החדשה טוענת כי התרסיס יסייע ל-30 עד 40 אחוזים מהחולים שאינם מגיבים לתרופות נוגדות דיכאון. התרסיס פועל מהר יותר מתרופות הנלקחות דרך הפה, משום שהוא עובר מרירית האף ישירות לזרם הדם, לכבד ולמוח. התוצאה היא הקלה בתסמינים כבר תוך 4 שעות. התרופה, מאמינה היצרנית, תביא לקיצור משך האשפוז של חולים קשים, כולל אלה בעלי מחשבות אובדנות, ואף ימנע החמרה נוספת במצבם.
בעקבות אישור התרופה בארה"ב התרופה צפויה, כאמור, להגיע לישראל בחודשים הקרובים, לאחר אישור שיווקה על ידי משרד הבריאות.
מייאוש וחוסר תקווה למחשבות אובדנות
דיכאון מוגדר בעולם הפסיכיאטריה כאובדן יכולת ויסות הרגשות ופגיעה בפעילות הרגשית, החשיבתית, התפקודית והפיזיולוגית. עוצמת התסמינים והופעתם שונות מאדם לאדם. על פי ארגון הבריאות העולמי - דיכאון נמצא במקום השני בסיבות לתמותה בעולם.
אדם הסובל מדיכאון עשוי להיראות עצוב, מיואש וחסר תקווה. הוא עשוי לסבול מהתפרצויות בכי, רגשות אשם, חרדות, אי שקט, בידוד חברתי ואף התמכרות לסמים ולתרופות. אנשים בדיכאון סובלים גם מהפרעות שינה, בין אם זו שינה ממושכת ובין אם קשיים להירדם ויקיצות מרובות.
אנשים הסובלים מדיכאון מתקשים לחשוב בבהירות ולהתרכז ולוקים גם בהפרעות זיכרון. המחלה מידרדרת כשהסובלים מדיכאון יורדים במשקל עקב חוסר תיאבון או דווקא משמינים בגלל התקפי אכילה והימנעות מפעילות גופנית. לכל אלה מתלווים תסמינים שונים כמו כאבי ראש, כאבים בחזה או כאבים בשרירים, בעצמות או במפרקים.
דיכאון גורם גם לפגיעה חברתית: הסובלים מדיכאון נוטים להתבודד עד כדי אי יציאה מהבית או מהמיטה, נעדרים מהעבודה, סובלים מהפרעות ביחסי מין או שסובלים מירידה מוחלטת בחשק המיני ואינם מקיימים יחסי מין כלל.
על פי הנתונים של ארגון הבריאות העולמי, כ-80% מאוכלוסיית העולם נפגעה או נחשפה לפחות פעם בחייה לדיכאון הפוגע בכלל המישורים של איכות החיים. מרבית החולים הסובלים מדיכאון אינם מטופלים, מאחר שלעיתים המחלה נסתרת ואינה נותנת את אותותיה.
על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, 450 מיליון איש ברחבי העולם סובלים מהפרעות ונכויות נפשיות, ומרביתם חיים בארצות מתפתחות. בארגון טוענים כי מערכות בריאות הנפש נמצאות במשבר כלל-עולמי בשל מחסור בתקציבים. על פי סקרים שנערכו בשנים האחרונות בישראל, כחמישית עד שליש מהישראלים מגלים תסמיני דיכאון וחרדה אפשריים.