ועדת הבחירות פסלה את רשימת בל"ד-רע"ם
ועדת הבחירות המרכזית קיבלה את הבקשה לפסול את הרשימה הערבית במלואה. קודם לכן פסלה הוועדה את מועמדותו של ד"ר עופר כסיף ברשימת חד"ש-תע"ל, ובמקביל דחתה את העתירה לפסילת מפלגתו. יו"ר רע"ם-בל"ד: "ההחלטה לא הפתיעה אותנו"
ועדת הבחירות המרכזית פסלה אמש (ד') את התמודדותה בבחירות של הרשימה הערבית רע"ם-בל"ד וכן את התמודדותו של המועמד היהודי ברשימת חד"ש-תע"ל, ד"ר עופר כסיף, במקביל לדחיית העתירה נגד מפלגתו. פסילתו של כסיף תעבור ישירות לאישור בג"ץ, על פסילת רשימת רע"ם-בל"ד יוגש ערעור.
כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
העתירה נגד חד"ש-תע"ל נדחתה ברוב של 15 מתנגדים אל מול 12 תומכים ושלושה נמנעים. התומכות בפסילה: הליכוד,ישראל ביתנו והבית היהודי. המתנגדות: העבודה, יש עתיד, הרשימה המשותפת, מרצ והתנועה. הנמנעות: ש"ס ויהדות התורה.
העתירה נגד כסיף אושרה ברוב של 15 תומכים אל מול עשרה מתנגדים ושלושה נמנעים. התומכות בפסילה: הליכוד, יש עתיד והבית היהודי. המתנגדות: העבודה והרשימה המשותפת. הנמנעות: ש"ס ויהדות התורה. לא השתתפו: התנועה.
העתירה נגד רע"ם בל"ד אושרה ברוב של 17 תומכים אל מול עשרה מתנגדים. התומכות בפסילה: יש עתיד והתנועה. העבודה התנגדה, ש"ס ויהדות התורה לא השתתפו בהצבעה.
ברע"ם-בל"ד טענו לגזענות ולמהלך שנועד להדיר את ייצוגם הפוליטי של ערביי ישראל: "מדובר בהחלטה פוליטית גזענית ופופוליסטית, שנועדה לפגוע בייצוג הפוליטי של האזרחים הערבים. ברור לנו שפאנל שבו יושבות מפלגות גזעניות שלא רוצות לראות ערבים בכנסת יפעל לפסילתנו. רשימת רע"ם-בל"ד היא רשימה שמציגה מצע דמוקרטי ופועלת לקידום שוויון זכויות מלא לכל האזרחים.
"נפעל לבטל את סמכות וועדת הבחירות לפסילת רשימות ומועמדים, ונגיש הצעת חוק בנידון. נשקול להגיש עתירה לבג"ץ בעקבות ההחלטה. כבר עכשיו ברור שאין כל יסוד משפטי לפסילת הרשימה, וכל הטענות שהועלו בבקשות הפסילה אינן חדשות ונדונו בעבר בבג"ץ ונדחו".
יו"ר רע"ם-בל"ד ד"ר מנסור עבאס מסר בתגובה: " ההחלטה לא הפתיעה אותנו, ציפינו לתוצאה כזו. רק ביום מוזר כזה במערכת הזויה כזו אפשר לפסול רשימה דמוקרטית של שתי מפלגות מרכזיות בחברה הערבית, ובאותו יום לאשר את מועמדותם של שני כהניסטים גזענים.
"אנחנו כרשימה שמייצגת מאות אלפי אזרחים ערבים נמשיך לפעול בדרכים דמוקרטיות ולא אלימות כדי להשיג את המטרות של החברה הערבית הן במישור של זכויות האדם והלאום של המיעוט הערבי במדינת ישראל וגם נמשיך לתמוך בעם הפלסטיני כדי להשיג את עצמאותו במדינה פלסטינית בגדה וברצועת עזה".
גם כסיף הביע זעם על פסילתו וטען כי מאחוריה ניצב מניע גזעני: "בושה וחרפה, זה יום שחור בהיסטוריה של המדינה הזו שאישרו לכהניסטים גזענים להתמודד. כמעט פסלו רשימה שקיימת מאז קום המדינה שדואגת לכל אזרחיה, שלוחמת ונאבקת על שיוויון, על צדק, על דמוקרטיה, נגד הגזענות, אותה כמעט פסלו ואותי כנציגה גם פסלו בסופו של דבר".
ח"כ איימן עודה (חד"ש-תע"ל) מתח ביקורת על פסילתו של כסיף: "מי שדוגל בשוויון, שמציג קול ברור נגד הכיבוש ובעד שלום ושותפות יהודית ערבית, נפסל בוועדת הבחירות בהובלת הכהניסטים הגזענים, ביחד עם הימין הקיצוני, אלו ששוללים בגאווה את ערכי הדמוקרטיה, אלו שדוגלים בתורת הגזע ובטרנספר. מדובר בהשתקה פוליטית של מי שמתנגד למשטר מפלה וגזעני".
גם ח"כ עאידה תומא-סולימאן (חד"ש-תע"ל) גינתה את ההחלטה: "ועדת הבחירות היא ועדה פוליטית שניזונה מסדר היום המסית והגזעני שמוביל נתניהו בתמיכת הימין אל מול שתיקה רועמת של אלה המתיימרים להיות מרכז. אין פלא שאותה ועדה אישררה את הכהניסטים, אותם חיבק נתניהו, ופסלה את כסיף".
יו"ר חד"ש-תע"ל ח"כ אחמד טיבי יצא נגד פסילתם של רע"ם-בל"ד וכסיף: "ועדת הבחירות הכשירה את הכהניסט בן ארי ופסלה את עופר כסיף המתנגד לכיבוש ונאבק למען שלום צודק, ונגד גזענות. נסיון העבר מלמד כי ההחלטה לפסול הן את המועמד עופר כסיף והן את רשימת רע"ם-בל"ד לא יעמוד במבחן בג״ץ".
מנגד, בימין בירכו על המהלך. יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן כתב בחשבון הטוויטר: "מי שאומר שהרמטכ"ל הוא פושע מלחמה ושמדינת ישראל מבצעת טיהור אתני ברצועת עזה, אסור שיישב בכנסת ישראל. מקומו יחד עם שאר תומכי הטרור בכנסת - בפרלמנט של חמאס ברצועה או בפרלמנט האיראני. מצפה שבג"ץ לא יתערב בהחלטת ועדת הבחירות המרכזית".
העתירות הוגשו על ידי סיעת הליכוד, סיעת ישראל ביתנו ומועמדי "עוצמה יהודית" ד"ר מיכאל בן ארי ואיתמר בן גביר. בעתירה לפסילת רע"ם-בל"ד נטען כי הרשימה "דוגלת בחיסול מדינת ישראל כמדינה יהודית ומסייעת להתנגדות הפלסטינית האלימה ולחיזבאללה, ומרבית חבריה הם תומכי טרור ואוהדי טרור".
עורך הדין בן גביר, שמוקדם יותר אישרה הוועדה את מועמדותו וכן את זו של חברו לעוצמה יהודית, ד"ר מיכאל בן ארי, השתלח ביו"ר תע"ל, ח"כ אחמד טיבי: "טיבי אמר שהוא וחבריו פרשו כשדיברו על החוקה כי הם לא מכירים במדינת ישראל כמדינה יהודית. הוא מהלל שהידים". על ח"כ עאידה תומא-סלימאן אמר: "היא טענה שלא תקרא לחמאס ארגון טרור והוסיפה שממשלת ישראל מבצעת את הטרור וכן שהאינתיפאדה נגד הכיבוש לגיטימית. הם מצפצפים על מוסדות השלטון, הם מצפצפים על הכנסת, הם יורקים לנו בעיניים. הגיע הזמן שוועדת הבחירות תקבל החלטה חד משמעית לגבי המפלגה תומכת הטרור הזו".
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), ממגישי העתירה, התייחס לבקשה לפסול את מועמדותו של כסיף: "הוא שולל את קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ותומך במאבק מזוין נגדה. כשאתה משווה את השלטון בישראל לרייך השלישי, אתה יודע מה צריך לעשות עם הרייך השלישי. הוא סבור שצריך להחליף את ההמנון, לתת זכות שיבה, וטוען שהמדינה מתנהלת כמדינה נאצית. אם כסיף יגיד שהוא תומך במדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית אני מוכן למשוך את העתירה נגדו".
כסיף עצמו הגיע לדיון רק באמצעו, זאת לאחר שהובהר לו כי להיעדרותו יהיו השלכות. הוא הסביר את התבטאויותיו שעליהן הלינו חברי הכנסת מהימין: "אני בא מרקע אקדמי ותחום ההתמחות שלי בין השאר הוא נושא של פשיזם, נאציזם ולאומיות בכלל. כאשר אני מתבטא כאדם פרטי אני משתמש במטפורות. האמירה שלי שצריך להיאבק בגזענות מכוונת למאבק פוליטי. הוא לא מאבק באלימות, אלא נגד האלימות. בכל מקרה אם היו לי התבטאויות כאלה ואחרות הן היו בודדות והן נאמרו על ידי כאזרח רגיל ולא כאיש ציבור ולא בהכרח אשתמש בהן כנבחר ציבור".
מוקדם יותר אישרה כאמור הוועדה את התמודדותו של ד"ר מיכאל בן ארי. העתירה שביקשה לפסול אותו נדחתה על חודו של קול: 15 הצביעו בעד הפסילה, לעומת 16 שהצביעו נגד הפסילה. ynet העביר בשידור חי את הדיון וההצבעה בוועדה.במקביל, נדחו גם העתירות לפסילת איתמר בן גביר עם התפלגות קולות זהה, וכן נדחתה העתירה לפסילת רשימת "איחוד מפלגות הימין" - נציג אחד בלבד הצביע בעדה, לעומת 25 נגד וחמישה נמנעים.
מנכ"ל מרכז עדאלה, עו"ד חסן ג'בארין, שייצג בדיון את חד"ש-תע"ל, בל"ד-רע"מ ועופר כסיף, אמר בתגובה כי "מועמדותו של ד"ר עופר כסיף נפסלה על סמך כמה התבטאויות בריאיון עיתונאי בודד, שבו חזר ואמר שהוא מתנגד לכל צורה של אלימות ושהוא תומך במדינה שוויונית. המבקשים השמיעו טענות מסולפות שאין ביניהן לבין העילות לפסילה הקבועות בחוק יסוד: הכנסת ולא כלום.
"ההחלטה היא חסרת כל יסוד ואינה מבוססת על ראיות כלשהן, אלא רק משקפת רדיפה מקארתיסטית של מי שעמדותיו אינן מקובלות על הימין הפוליטי. פסילת רשימת רע"ם-בל"ד לא הסתמכה על שום מידע חדש ואף על טענות שנידונו בבקשות פסילה קודמות ואפילו שנדחו על הסף על ידי בית המשפט העליון. שתי ההחלטות הינן פוליטיות, שנועדו להשפיל את הרשימות הערביות ואת ד"ר כסיף כדי להצביע עליהם כאויב. העובדה שהוועדה בחרה לאשר את מועמדותו של גזען שתומך בדרכו של מייסד ארגון שהוכר כארגון טרור ואילו נפסל מי שקרא לשוויון לכל, מעידה על שפלותם של הדברים".
היסטוריה של פסילות - וביטולן בבג"ץ
ב-20 השנים האחרונות, בכל מערכת בחירות מלבד אחת, ועדת הבחירות המרכזית פסלה רשימה או מועמד ערבי, ובכל פעם בג"ץ הפך את ההחלטה.
הפעם הראשונה שבה הוועדה פסלה רשימות ומועמדים ערבים הייתה ב-2002, לקראת הבחירות לכנסת ה-16 שהתקיימו בתחילת 2003. זאת לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין, תמך בפסילתם של רשימת בל"ד ושל ח"כ לשעבר עזמי בשארה.
הוועדה פסלה את בל"ד, בשארה ובנוסף גם את אחמד טיבי ואיש הימין הקיצוני ברוך מרזל. בג"ץ, בהרכב של 11 שופטים בראשות נשיא בית המשפט העליון אהרון ברק, הפך את כל הפסילות.
ב-2006, כאמור, לא נפסלו אף רשימה או מועמד ערבי - בפעם היחידה ב-20 השנים האחרונות. ב-2009, סביב מבצע "עופרת יצוקה" בעזה, ועדת הבחירות המרכזית פסלה את הרשימות בל"ד, רע"ם ותע"ל, ובג"ץ שוב הפך את ההחלטות.
ב-2012 נפסלה מועמדותה של חנין זועבי, על רקע פרשת ספינת המרמרה, ובג"ץ דחה את פסילתה פה אחד. שלוש שנים לאחר מכן, נפסלה שוב מעמדותה של זועבי יחד עם זו של מרזל ובג"ץ הפך את ההחלטה בהרכב של 8 מול 1 בדעת מיעוט - השופט אליקים רובינשטיין, שתמך באישור שתי הפסילות.