איטליה משלמת לעניים 780 אירו בחודש
הממשלה הפופוליסטית באיטליה השיקה היום את תוכנית "הכנסת האזרח" - הבטחת בחירות שתנסה להוציא מיליונים ממעגל העוני. אלפים חיכו בתור להגיש בקשה. המתנגדים טוענים שאיטליה לא תעמוד בהוצאות
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"הכנסת האזרח" היא תוכנית הדגל של "חמשת הכוכבים". התנועה האנטי ממסדית זכתה בבחירות בשנה שעברה והקימה ממשלה עם מפלגת "הליגה", שידועה בעיקר בקו התקיף שלה נגד מהגרים.
מטרת התוכנית היא לעזור ליותר מחמישה מיליון אזרחים שחיים מתחת לקו העוני, רבים מהם מובטלים. איטליה מקווה לעזור להם למצוא עבודה ולגרום לצמיחה הכלכלית שהיא כל כך זקוקה לה.
התוכנית של הממשלה האיטלקית תעלה השנה למדינה 6.6 מיליארד אירו. המתנגדים של התוכנית אומרים שאיטליה לא יכולה להרשות לעצמה להשקיע סכומים כאלה.
התשלום הראשון לאזרחים יהיה בין סוף אפריל לתחילת מאי – כמה שבועות לפני הבחירות לפרלמנט האירופי. מי שמבקש את קצבת "ההכנסה האזרחית" יקבל אותה רק אם יוכיח שהוא מרוויח פחות מ-780 אירו בחודש – שכר המינימום באיטליה.
ההנחיות למובטלים שמגישים את הבקשה די ברורות. הם לא רשאים לסרב ליותר משתי הצעות עבודה. הצעת העבודה השנייה שהם מקבלים תוכל להיות במרחק של עד 250 ק"מ מהבית שלהם. הצעת העבודה השלישית יכולה להיות בכל מקום באיטליה.
לפי הלשכה האיטלקית לסטטיסטיקה התוכנית תעזור ל-1.3 מיליון משפחות – חלק גדול מהן גר באזורים עניים בדרום איטליה. ההערכה היא שמשפחות עניות ירוויחו עוד 5,000 אירו בשנה. אזרחים זרים יוכלו להגיש בקשה לקצבה חודשית רק אם הם גרים באיטליה במשך עשור לפחות.
באיטליה התכוננו הבוקר לתורים ארוכים בסניפי הדואר ובמס ההכנסה. אלפי איטלקים אמנם הגיעו להגיש בקשות, אך הפקידים ציפו לעומסים כבדים בהרבה. "ציפינו שיהיו יותר אנשים, אבל היה צריך להכין מסמכים כדי להגיש את הבקשה הזאת ולא כולם הכינו אותם עדיין", אמרה אליזבת, עובדת מס הכנסה.
"שמענו בחדשות שסניפי מס ההכנסה יקבלו ראשונים רק את מי ששם משפחתם מתחיל ב-א' או ב-ב', כדי שלא יהיה בלאגן", אמרה מריאלה פינזון, איטלקייה ממוצא קולומביאני. "השם שלי מתחיל ב-פ' אז כנראה שאני אצטרך לחזור", מריאלה, מובטלת ואם לילדה, הוסיפה: "אם זה יעבוד כמו שהבטיחו לנו אז זאת מערכת מצוינת".
"אם זה יעבוד – זה רעיון טוב", מסכים פאולו, גמלאי שהגיש בקשה בשם בתו, אם חד הורית. "יש יותר מדי שינסו לקבל את זה. אנחנו חייבים לראות מה קורה אחר כך, ואם זה באמת יפתור משהו".