ה"תמסח" מתעלת סואץ עובר דירה
ב-1973 הם היו גיבורי המלחמה: הטנקים הישראליים חצו את התעלה על גבי ה"תמסחים", כלי רכב אמפיביים, בדרך למהפך בקרבות יום הכיפורים. בשבוע שעבר פינה משרד הביטחון במבצע לוגיסטי את התמסח שהוצג שנים בבתי האוסף, והוא צלח את דרכו ליעד חדש
בשבוע שעבר נסגר רחוב הרברט סמואל בתל אביב לתנועה לכמה שעות. לא בגלל מרוץ או הפגנה, אלא לצורך מבצע "העברת דירה" של כלי אמפיבי, שהוביל את צליחת התעלה במלחמת יום הכיפורים: ה"תמסח".
פעם אותו תמסח היה מההפתעות הסודיות של צה"ל. אחרי מלחמת ששת הימים נערך צה"ל לאפשרות שבמלחמה הבאה תידרש צליחה של תעלת סואץ. בצבא שמו עין על הז'ילואה, רכב אמפיבי צרפתי־גרמני, אבל בגלל האמברגו אי־אפשר היה לרכוש אותו.
או אז התברר שגרמניה מוכרת כלי רכב כאלה במצב פיזי ומכני ירוד. במבצע סודי נרכשו מהגרמנים 62 כלי רכב אמפיביים והועברו לשיפוץ אצל יצרנית האוטובוסים "מרכבים", שהצליחה להשמיש רק כשליש מהם, 19 ליתר דיוק. השם שניתן להם היה תמסחים. כל תמסח שקל 27 טון, היה מצויד במנוע עם 220 כוחות סוס ותופעל על ידי ארבעה אנשי צוות. הוא נע ביבשה על גלגלים, ובמקביל היה מסוגל לצלוח מכשולי מים בעזרת מצופים.
בתחילת 1973 נראה היה שהתמסח בכלל לא יגיע לשימוש מבצעי. סגן הרמטכ"ל דאז, ישראל טל, הורה להפסיק את עבודות השיפוץ של כלי הרכב האמפיביים הללו ולהשקיע בפיתוח גשר הגלילים. אבל באוקטובר 1973, כשצה"ל הצליח לבלום את המצרים בדרום ונערך לצלוח את התעלה, גשר הגלילים נתקע בחולות סיני ולא הגיע לחוף.
התמסחים, לעומת זאת, הוכיחו את עצמם. 18 תמסחים שוגרו למשימה, מלווים בטנקים של חטיבה 421. ב-16 באוקטובר נתן מפקד האוגדה דאז, אריאל שרון, את ההוראה - והתמסחים העבירו על גבם, אל אדמת מצרים, 120 טנקים ועשרות תותחים. "גם אם הם היו עשויים זהב טהור ומשובצים יהלומים, עדיין לא היה ערכם מגיע לאלפית הפרומיל מערך תרומתם להכרעת המצרים", כתב על התמסחים סגנו של שרון דאז, יעקב (ג'קי) אבן.
בתום כמה ימי לחימה נותר רק תמסח אחד שמיש, ועד אז הוקמו גשרים שתפסו את מקומם. יואב זאבי, מעמותת ותיקי חיל ההנדסה, נזכר השבוע: "ביום פקודה התמסח התרומם כעוף החול וגרם לתפנית בחזית הדרום במלחמת יום הכיפורים. לתמסח יש חלק חשוב בהיסטוריה של מדינת ישראל".
כיום, עשרות שנים לאחר תרומתם, שרדו שלושה תמסחים. אחד מהם, שהוצג במוזיאון בתי האוסף, הועבר בשבוע שעבר על ידי משרד הביטחון למחנה פלוגות, זאת במסגרת מבצע העברת בסיסי צה"ל ממרכזי הערים לפריפריה. התמסח עשה את דרכו על גבי מוביל טנקים. בעוד כשנתיים הוא שוב יעבור דירה, ויוצג במוזיאון החדש בלטרון, שם ילמדו עליו חיילי צה"ל במסגרת שיעורי מורשת קרב.