שתף קטע נבחר

 

יום האישה הבינלאומי 2019: נשיות במבחן התפקיד

נשיאה? ראש ממשלה? שרת אוצר או ביטחון? רמט"כלית? תשכחו מזה בשלב הנוכחי. בישראל של 2019 יש הרבה נשים בתפקידי מפתח, ועדיין יש גם פסגות אותן רואים רק מרחוק. בלי לגעת. איפה כן?

לפני שנה, לקראת יום האישה הבינלאומי, ערך ארגון נעמת סקר עמדות ביחס לשוויון בין המינים. הסקר נערך על מדגם מייצג של 500 איש ואישה, כולל המגזר הדתי-חרדי והמגזר הערבי ובדק את עמדות הציבור בשורת נושאים, בהם מוכנותו לקבלת נשים בתפקידים בכירים בממשלה, ברשויות המקומיות ובצה"ל.

 

בכל הנוגע לצבא, רוב גדול בציבור תומך בשילוב נשים בכל התפקידים, כש-67% מהנשאלים השיבו כי לדעתם אישה יכולה להיות שרת ביטחון במדינת ישראל, 77% השיבו כי אפשר לראות אישה בתפקיד מפקדת חיל האוויר, 88% מהציבור בישראל מאמין שאישה יכולה להיות ראש ממשלה, 92% סבורים שאישה יכולה להיות ראש רשות מקומית גדולה ו-92% רואים אישה כשרת אוצר בישראל.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

אלא שסקרים ועמדות לחוד ומציאות לחוד. נכון להיום בישראל המתקדמת, נשים לא מאיישות את ראש הפירמידה בממשלה, בצבא ובאוצר. מעולם לא הייתה שרת ביטחון בישראל, גם לא שרת אוצר, ראש ממשלה לשם הנחמה - הייתה אחת.

 

ובכל זאת, יש הרבה דוגמאות, שממחישות את הצלחתה של אישה בתפקידים בכירים בתחומים השונים. וכן, נשים יכולות גם לקיים בית, גם לגדל ילדים וגם להצליח בתפקידים בכירים.

 

חנה לוין, רננה גוטמן, גולדה מאיר ויעל רום: בית, עבודה וגברים

חנה לוין שימשה ראש עיריית ראשון לציון בשנים 1956־1960, האישה הראשונה בישראל שנבחרה לראשות עירייה. היא סברה כי נשים בישראל יכולות לתפוס עמדות סמכות וכוח בחברה הישראלית, ועם זאת ובמקביל לתפקיד הציבורי, המשיכה למלא את התפקידים המסורתיים של בישול וניקיון.

 

בראיון שנתנה בערב בחירתה לתפקיד אמרה: "עד יום היבחרי כראש העירייה, הייתי עסוקה בישיבות, דיונים ומועצות לאין מספר, ועם זאת ניהלתי את משק ביתי בעצמי. ערכתי קניות, בישלתי ואפיתי. העוזרת הייתה באה אליי רק פעם בשבוע, יום שישי הוקדש לענייני הבית בלבד, ומה שלא הספקתי לעשות ביום, הייתי עושה בערב. מנוחה? לזאת שמורה לי השבת".

 

ב־1972 עשתה רננה גוטמן היסטוריה, כשהייתה למנכ"לית משרד מבקר המדינה, האישה הראשונה שמונתה למנכ"לית של משרד ממשלתי בישראל. "אני מאמינה שלאישה הבוחרת בעבודה מקצועית או ציבורית יש במדינה סיכויים שווים להתקדם ולהגיע רחוק".

 

בניגוד ללוין, היא יידעה לגבי האג'נדה שלה: "על אישה הבוחרת בעבודה מחוץ לבית לגלות קודם כל התמדה ורציפות בעבודה, לדאוג שתהיה עזרה בבית כדי שיהיה מאורגן ומסודר היטב, ולהיות מוכנה לעבוד גם שעות רבות מחוץ לשעות העבודה הרגילות". כשנשאלה אם נשים יכולות להטיל מרות על גברים, ענתה כי הן למדו זאת בבית. היא נפטרה בגיל 92.

 

גולדה מאיר, ראש ממשלת ישראל הרביעית, בין מרץ 1969 ליוני 1974. לפני כן כיהנה כשרת העבודה וכשרת החוץ. היא האישה הראשונה והיחידה שכיהנה כראש ממשלה בישראל. ולא רק בזה היא פרצה דרך, אלא גם בחייה האישיים.

 

יעל רום: הטייסת הראשונה שעברה קורס טיס צבאי מלא בחיל האוויר הישראלי והוסמכה לקברניטה בחיל האוויר. הייתה גם הטייסת הראשונה שטסה בטיסה מבצעית מעבר לקווי האויב והראשונה שהטיסה מטוסים בחברת תעופה סדירה (ארקיע).

 

מעבר לים? הרבה יותר קל ופשוט: מרגרט תאצ'ר וסלומה זורבהשווילי

כאמור, לאחר 70 שנות מדינה ובשנת 2019, ועדיין לא הייתה לנו ראש ממשלה נוספת לאחר גולדה מאיר, לא שרת אוצר, לא שרת ביטחון, לא רמט"כלית, לא מפכ"לית, לא נשיאה.

 

ובעולם? ראש ממשלת בריטניה הראשונה הייתה מרגרט הִילדה תאצ'ר, מנהיגת המפלגה השמרנית ממאי 1979 ועד נובמבר 1990, שהייתה ידועה בכינויה "אשת הברזל". נכון להיום מכהנת שוב אישה כראש ממשלת בריטניה מאז 2016: תרזה מיי. גם היא מנהיגת המפלגה השמרנית, שנבחרה ב-2017 על־ידי הטיים מגזין כאחת ממאה האנשים המשפיעים בעולם.

 

בנובמבר 2018 נבחרה לראשונה אישה לתפקיד נשיאת גאורגיה: סלומה זורבהשווילי (66), שזכתה ב־59% מהקולות מול 41% בלבד ליריבה גריגול ואשאנדה, הנשיא היוצא. אגב, הצד הישראלי בסיפור הוא שיועץ התקשורת שהוביל את קמפיין הבחירות שלה הוא משה קלוגהפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים