שתף קטע נבחר

המאבק מתחיל: "משרד האוצר מייבש את תקציב מערכת הבריאות"

הם רואים את החולים הנדחסים במסדרונות, את הצוותים הקורסים מרוב עבודה, את התורים הארוכים במרפאות. על רקע המשבר במערכת הבריאות התאגדו ארגוני רופאים, אחיות ופציינטים ב"פורום חירום לאומי", בדרישה להוסיף 5 מיליארד שקלים לתקציב הבריאות. הם מצהירים: "זה לא יד המקרה, הייבוש התקציבי הוביל לקריסת המערכת"

ההידרדרות המתמשכת במצבה של מערכת הבריאות בישראל הביאה לאיחוד כוחות נדיר: לראשונה חברו יחד ארגון רופאי המדינה, הסתדרות האחיות ועשרות ארגוני חולים בפורום חירום לאומי. המטרה: מאבק במדיניות הייבוש התקציבי שמפעיל משרד האוצר על מערכת הבריאות, ותוספת מיידית של חמישה מיליארד שקלים לתקציב הבריאות לשנת 2020.

  

 

  ( )

 

"האיחוד של כל הכוחות המרכזיים במערכת הבריאות — מטופלים, אחיות ורופאים — נועד ליצור מסה קריטית לסיום המדיניות של משרד האוצר שמייבש את מערכת הבריאות, והצבת בריאות אזרחי ישראל בקווי היסוד של הממשלה שתיבחר", אמרו אתמול בפורום החירום הלאומי. "נפעל יחד בכל דרך להשיב לתושבי ישראל את הזכות לשירותי בריאות ראויים ולהביא לשיקום מערכת הבריאות הציבורית הקורסת".

 

"5 מיליארד לבריאות" — כך נקרא הפורום החדש, ושמו מבטא את המחלה הקשה ביותר שממנה סובלת מערכת הבריאות - מחסור עצום בתקציבים. הפורום מתחייב להיאבק במדיניות שמפעיל האוצר בשני העשורים האחרונים, שבמסגרתה הוא לא מקצה מספיק משאבים למערכת שסובלת מתת־תקצוב חמור. "קריסתה של מערכת הבריאות הציבורית בישראל איננה יד המקרה", אומרים בפורום החירום הלאומי. "מדינת ישראל אינה דואגת לבריאות תושביה והייבוש התקציבי של המערכת הוביל לקריסתה".

 

קראו עוד על העומס בבתי החולים:

11 ימים, 21 חדרי מיון ברחבי הארץ: כך נראית מערכת בריאות בקריסה

 אחות ב"מאיר": "אנשים מתים בחדר מיון כי יש מחסור בכוח אדם"

דו"ח מגלה: כמה זמן תחכו בחדר מיון עד שיקבלו אתכם?

מה מציעות המפלגות בתחום הבריאות

  

בית חולים רמב
מאושפזים במסדרונות. חסרים 5 מיליארד שקלים(צילום: שמיר אלבז)

 

"מדיניות האוצר הובילה לגירעון"

על פי נתוני ה־OECD ב־1996 עמדה ההוצאה הציבורית לבריאות על חמישה אחוזים מהתמ"ג, בדומה לממוצע במדינות המערב. כיום היא עומדת על 4.6 אחוזים מהתמ"ג בלבד, בעוד שהממוצע ב־OECD טיפס ל־6.3 אחוזים מהתמ"ג. "מדיניות האוצר הובילה לגרעון עצום, שאותו העריכו הכלכלנים פרופ' יוג'ין קנדל ופרופ' קובי גלזר ב־20 מיליארד שקלים", אומרים בפורום ומוסיפים שאם תקציב מערכת הבריאות לא יגדל - אנו צפויים ליותר חולים במסדרונות במחלקות הפנימיות, לעומסים גדולים בחדרי המיון ולסל תרופות דל שלא מספיק לתת מענה לקבוצה גדולה יותר של חולים.

 

פורום החירום הלאומי מאמץ כמסמך בסיס את המלצות המנהל לתכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, ניר קידר, שהוגשו לממשלה לפני כחודש וחצי. בפורום קוראים לכל המפלגות ולכל ממשלה שתקום ליישם את ההמלצות ולהוסיף באופן מיידי תקצוב לתקנים של רופאים ואחיות. כדי ליישם את מסמך קידר ולהעניק לתושבים שירותי בריאות נאותים, דורש פורום החירום להעביר באופן מיידי חמישה מיליארד שקלים כתוספת לבסיס תקציב משרד הבריאות לשנת 2020, כדי להחיות מחדש את מערכת הבריאות הציבורית ולעצור את הידרדרותה.

  

"איחוד של כל הכוחות המרכזיים בבריאות למאבק משותף מעביר מסר חד וברור לכל ממשלה שתקום בעוד כחודש - מערכת הבריאות הקורסת היא הנושא הראשון שיש לתת לו מענה מיידי", אומר שמוליק בן יעקב יו"ר האגודה לזכויות החולה וממובילי המאבק. "אנחנו חזית אחת כתף אל כתף — אזרחים, מטופלים, אחיות ורופאים עד לשינוי מדיניות האוצר".

  

  (צילום: אבי מועלם)
אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחים והאחיות: "די להעמיס עלינו עוד מטלות בלי להוסיף תקנים, אנחנו כורעים תחת הנטל"(צילום: אבי מועלם)

 

"איחוד הכוחות שלנו מבטא את מצב החירום, שאליו הגיעה מערכת הבריאות, אבל גם את הנחישות של כולנו לשנות את המציאות", מוסיפה אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחים והאחיות בישראל. "אנו אומרים יחד: די, עד כאן! לא עוד לעבודה במחלקות הפועלות מחוץ לרישיון שלהן. מספיק להעמיס על האחיות והרופאים בקהילה עוד ועוד מטלות ללא הקצאת תקנים נוספים. האחיות והרופאים כורעים תחת הנטל ועובדים בתשתיות בלתי הגיוניות. אי אפשר עוד לראות חולים המתחננים לתרופות שלהם, מטופלים שממתינים שעות במחלקות וחודשים כדי לקבל את הטיפול הראוי בקהילה".

  

 

  (צילום: יאיר שגיא)
ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה: "דרוש שינוי מיידי של המדיניות, מגיע לכולנו בריאות טובה יותר" (צילום: יאיר שגיא)

 

ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה וסגן יו"ר ההסתדרות הרפואית, מסכם: "המשותף לכולנו הוא הרצון לאפשר לאזרחי ישראל רפואה ראויה וטובה באופן שוויוני. כאשר המערכת מורעבת, המדינה מקבלת את המציאות של רופא מתמחה אחד על חמש מחלקות בבית חולים פסיכיאטרי ואחיות קורסות תחת העומסים, ברור לכולם שצריך לאחד כוחות ולדרוש מהממשלה הבאה שינוי מדיניות מיידי. מגיע לכולנו בריאות טובה יותר".

 

צפו ביו"ר הר"י מדבר על המצוקה התקציבית של מערכת הבריאות:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר לוי
המערכת קורסת
צילום: אמיר לוי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים