שתף קטע נבחר

 

מחריף המשבר עם אוקראינה: אנשי ראש העיר קייב עוכבו בנתב"ג

אחרי שעשרות ישראלים עוכבו בנמל התעופה של קייב, הגישה אוקראינה תלונה למשרד החוץ בירושלים בגין סדרת עיכובים של בכירים מקרבה. שגריר אוקראינה בישראל: "יש אווירה רעה, אזרחים שלנו הוחזקו בנתב"ג בצורה לא הולמת". הרב הראשי של אוקראינה: "זה משליך באופן שלילי על היחס לישראל"

תיירים אוקראינים מעוכבם בנתב
אוקראינים מעוכבים בנתב"ג. "השלכות שליליות על היחס לישראל"

אוקראינה הגישה מכתב תלונה רשמי לישראל בעקבות מה שהגדירה כ"יחס לא הולם" בנמל התעופה בן גוריון כלפי משלחת שכללה את ראש העיר קייב ויטלי קליצ'קו, שהגיע להשתתף בכנס ראשי ערים כאורח משרד החוץ הישראלי. על פי התלונה, עוזר בכיר של ראש העיר ומזכירו האישי הופרדו בסוף פברואר מהמשלחת במהלך בדיקת המטען שלהם. כתוצאה מכך השניים הופרדו מיתר חברי המשלחת ועוכבו בעת יציאתם מתחומי ישראל.

 

התלונה מגיעה לאחר סדרת דיווחים על עיכובים של אזרחי אוקראינה, ולעיתים של דמויות בכירות, על ידי גורמי הביטחון בנמל התעופה בן גוריון. כך, למשל, באוקראינה טענו כי שרת החינוך האוקראינית ליליה גרינביץ' עוכבה ותושאלה בנתב"ג במסגרת ביקורה בישראל באפריל אשתקד.

 

תיירים אוקראינים מעוכבם בנתב
תיירים אוקראינים מעוכבים בנתב"ג

שגריר אוקראינה בישראל גנאדי נדולנקו אמר ל-ynet ו"ידיעות אחרונות": "שמעתי בצער על מה שקרה לשרת החינוך ולמשלחת של ראש העיר קייב. היו שם ויכוחים וזה היה מאוד לא נעים. פיצלו את הקבוצה של ראש העיר של קייב, זה לא מישהו מהרחוב. היו לנו עוד תקריות שסגני ראשי עיר עוכבו בנתב"ג בדרכם לוועידה בינלאומית בישראל, אף שהיה להם מכתב הזמנה אישי מהשגרירות. כאשר הגיעו, התנהגו אליהם כאילו מהגרי עבודה. היינו צריכים להתקשר לכולם כדי לחלץ אותם.

 

"זה לא ייאמן. יש אווירה רעה מאוד. בכלי תקשורת באוקראינה התפרסמו כתבות עם עדויות של אזרחים שהוחזקו בנתב"ג וקיבלו יחס לא הולם. אני חושב שיש החלטה בישראל לא לאפשר לתיירים אוקראינים להיכנס כיוון שאנשים מתכוונים להישאר לא חוקית. יש אנשים שנשארים אבל לצערי החליטו להעניש את כולם", אמר נדולנקו.

 

תיעוד: עימות מילולי בין ישראלים לשוטרים באוקראינה    (צילום: ניר סבג)

תיעוד: עימות מילולי בין ישראלים לשוטרים באוקראינה    (צילום: ניר סבג)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ישראלים ממתינים לאישור כניסה לקייב בשדה התעופה בעיר (צילום: אורן)
ישראלים ממתינים לאישור כניסה לקייב. "לא מהדדיות או מנקמה"(צילום: אורן)

התלונה של הרשויות באוקראינה הועברה ברקע משבר התיירות בין שתי המדינות, שבמהלכו עשרות ישראלים עוכבו בנמל התעופה של קייב בחודש שעבר. חלקם נאלצו להמתין שעות ארוכות, לעיתים אף יממה, ולבסוף גורשו. שלשום, זוג ישראלים שבאו להתפלל על הקבר של רבי נחמן הוחזרו לארץ "כי לא יכלו להוכיח את מטרת ביקורם". במשרד החוץ אמרו כי הם מזהים עלייה במקרים שבהם הרשויות באוקראינה מסרבות להכניס למדינה ישראלים, ומסרו כי הנחו את שגרירות ישראל באוקראינה "לבקש הבהרות לגבי הסיבה לכל סירוב כניסה של אזרח ישראלי לאוקראינה".

 

השגריר נדולנקו התייחס לטענות על יחס שלילי כלפי ישראלים באוקראינה: "בשנה שעברה משרד הפנים האוקראיני התקין שיטה חדשה בשדה התעופה ועכשיו לא מאפשרים כניסה לאנשים שאין להם כסף, 'ואוצ'ר' למלון ולא מצליחים להסביר את סיבת הכניסה. הם התחילו לבדוק אותם יותר מקרוב.

 

"יש אנשים שבאים לסיבות שונות שלא קשורים לתיירות. התחילו לפקח על המצב יותר מקרוב ולא לאפשר לאנשים להיכנס שלא יכולים להסביר למה מגיעים לאוקראינה ואין להם כסף. אין כאן הדדיות או נקמה אלא התחילו להיות קפדנים. לפני כן נתנו לכל הישראלים להיכנס בלי לשאול". 

 

תיעוד: ישראלי מעוכב בכניסה לאוקראינה    (צילום: יוחאי דהן )

תיעוד: ישראלי מעוכב בכניסה לאוקראינה    (צילום: יוחאי דהן )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שראלים מעוכבים בשדה תעופה באוקראינה (צילום: יוחאי דהן )
ישראלים מעוכבים בשדה תעופה באוקראינה(צילום: יוחאי דהן )
 

השגריר הכחיש דיווחים שאוקראינה שוקלת לבטל את הפטור מוויזה לתיירים ישראלים. "זה לחזור לעידן האבן. עבדנו כל כך קשה לעשות את זה אבל צריך לחשוב על מכניזם אחר. היום יש בעיות גם עם ישראל. יש לנו פטור מוויזה עם מעל 100 מדינות, יש לאוקראינים פטור מוויזה לכל 28 מדינות האיחוד האירופי. בשנה שעברה קיבלתי מעל 200 מכתבי תלונה מאזרחים אוקראינים שסורבו כניסה. רק ישראל התחילה לעשות בעיות. אזרחי אוקראינה מעוכבים בנתב"ג וזוכים ליחס מיוחד. זה משהו שנעשה ברמה מדינתית".

 

השלכות קשות על היחס לישראל

הרב הראשי של אוקראינה, משה ראובן אסמן, שלח לפני כשבועיים מכתב לממלא מקום שר החוץ ישראל כץ, והתייחס למשבר ההגירה בין המדינות. "שרת החינוך של אוקראינה ליליה גרינביץ', אשר ביקרה בשנה שעברה בישראל, נאלצה לעבור בדיקות מביכות ותשאולים כאחרון מהגרי העבודה עד שלשכת שר הפנים התערבה כדי לשחררה. כמובן שלמצבים כאלה יש השלכות שליליות כלפי היחס לישראל", כתב אסמן.

 

הרב הראשי לאוקראינה, משה ראובן אסמן ()
הרב אסמן. אוקראינה הוכיחה בעבר את עמידתה האיתנה לצד ישראל

 

לפי נתוני משרד הפנים, ישראל סירבה בשנה שעברה את כניסתם של 7,730 אזרחים אוקראינים, ובשנת 2017 את כניסתם של 8,453. הרב אסמן הציע במכתבו: "על מנת למנוע הידרדרות ביחסים בין המדינות, אני מציע להקים צוות משותף שיבחן את ההשלכות והפתרונות המוצעים.

 

"אני מציע גם למנות נציג מהקהילה היהודית באוקראינה שייתן מענה לצרכים המיוחדים של התיירים המגיעים לביקור בקברי צדיקים. אוקראינה הוכיחה את עמידתה האיתנה לצד ישראל וכך ראוי שתמשיך לעשות".

 

במשרד הפנים אמרו כי לא ידוע להם על כל תלונה על עיכוב שרת החינוך של אוקראינה וכי לפי הרישומים הכניסה שלה הייתה ללא כל עיכוב. ברשות שדות התעופה אמרו שהנושא אינו מוכר להם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוקראינים מעוכבים בישראל
מומלצים