שתף קטע נבחר

לא רק גנטיקה: איך תזונה תעזור לילדכם לממש את פוטנציאל הגובה

מה אתם יודעים על הקשר בין תזונה לגובה, אילו רכיבים יסייעו לילדכם לצמוח ומהם המזונות החיוניים לגדילה שכדאי לשלב בתזונה היומיומית כדי למצות את מלוא הפוטנציאל של אילן היוחסין המשפחתי?

אם תדפדפו באלבומי הילדות שלכם, סביר להניח שתגלו שלפחות בחלק מהתמונות אתם מתקשים לרגע להבחין בין הדמות שלכם כקטנטנים ובין התמונות של הילדים שלכם. הנה האף של אבא, והאוזניים של אמא ופתאום השפתיים של סבתא קופצות דור ומגיעות לביקור - אין ספק שגנטיקה היא הקוסמת של הטבע.

 

נכון שלפעמים הגנטיקה יכולה גם להפתיע, אבל בכל מה שקשור לגובה, לגנים יש השפעה רבה מאוד והפתעות מעטות, כך שילדם של שני הורים נמוכים לא יהיה כנראה שחקן כדורסל. הערכות נפוצות בעולם המדע גורסות שגובה האדם מושפע ב-75% מגנטיקה, כשתזונה ומשתנים סביבתיים אחרים אחראים ל-25% הנותרים. הסיבה שבני האדם בעולם הפכו גבוהים יותר בממוצע בדורות האחרונים, היא בין היתר עקב שיפור בתזונה.

 

הגנטיקה זה הרבה, אבל לא הכל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הגנטיקה זה הרבה, אבל לא הכל(צילום: shutterstock)
 

יחד עם זאת, במאמר של פרופ' משה פיליפ וד"ר ליאורה לזר מהמרכז הארצי לסוכרת נעורים במרכז שניידר לרפואת ילדים שפורסם המגזין Review, מציינים החוקרים כי כדי לממש את פוטנציאל הצמיחה במלואו ולהגיע לגובה שציווה אילן היוחסין, יש לדאוג לאספקה קבועה וסדירה של "אבני בניין" שהם אבות המזון, מלחים וויטמינים ואנרגיה (קלוריות), אשר מקורם הוא במזון. תזונה מאוזנת, המכילה כמויות מספיקות של כל אבות המזון, הויטמינים והמינרלים, בהם חלבון וסידן חשובה להשגת משקל תקין, לגדילה האורכית ולבניית מסת העצם והשרירים. לכן, מצבי חסר תזונתי בכל אחת מהתקופות, יפגעו בגדילה .

 

להימנע מחוסרים תזונתיים – ולמצות את פוטנציאל הגובה

אז נכון שהגנטיקה משחקת תפקיד חשוב בקביעת הגובה של הילדים, אבל תשמחו לדעת שגם לנו, ההורים, יש מה לעשות בנדון. האוכל שהילדים שלנו אוכלים ורכיבי התזונה שבו יכולים לעזור להם למצות את הפוטנציאל שנקבע במפה הגנטית. כך למשל, תזונה עשירה בחלבון ובסידן ידועה כתורמת לגדילה, ועל כן חשוב להימנע מחוסרים ברכיבים הללו ולהקפיד לשלב בתפריט מזונות שעשירים בחלבון ובסידן. מוצרי חלב הם מקור מצויין לרכיבי תזונה אלה.

 

הסידן הוא מינרל הכרחי לגוף האדם, שידוע כרכיב החשוב ביותר לחיזוק העצמות ועל כן תורם לתהליך הצמיחה לגובה. סקירת מחקרים שנערכה מטעם מועצת החלב ופורסמה ב-2012 בדקה את הקשר בין צריכת חלב ומוצריו וגדילה לגובה. בסקירה נמצא קשר חיובי בין צריכת מוצרי חלב לגובה של הילד, כלומר - ילדים שאכלו יותר מוצרי חלב היו גבוהים יותר.

 

 

סידן וחלבון הם הרכיבים החשובים ביותר למימוש פוטנציאל הגובה (צילום shutterstock) (צילום shutterstock)
סידן וחלבון הם הרכיבים החשובים ביותר למימוש פוטנציאל הגובה(צילום shutterstock)

מחקר נוסף שאישש את הקשר בין צריכה של מוצרי חלב לגובה הוא מחקרה של ד"ר טלי סיני מבית־הספר לתזונה בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית שנערך בשיתוף עם בית־החולים אסף הרופא. המחקר של ד״ר סיני התבסס על מחקרים מהעולם שמצאו כי ילדים אלרגיים לחלב סובלים מעיכוב בגדילה, והממצאים שלו קבעו שילדים שלא צרכו מוצרי חלב היו נמוכים יותר מהממוצע הכללי באוכלוסייה. מנה אחת של חלב כבר מהווה מקור לאנרגיה, לחלבון באיכות ביולוגית גבוהה, לחומצות שומן חיוניות, לוויטמינים ולמינרלים.

 

להכניס את החלבון והסידן לאוכל שילדים יאהבו

הסוד לגדילה לגובה טמון כאמור בתפריט מאוזן ועל מנת שילד ימצה את פוטנציאל הגדילה שלו, חשוב להימנע ממחסור ברכיבים תזונתיים החיוניים לגדילה, כמו חלבון וסידן. הרכיבים הללו נמצאים בשפע בבשר ובדגים, אבל את אלה קצת יותר קשה לשלב בכמות הנחוצה בתפריט הילדים, פשוט כי לא כל הילדים אוהבים אותם.

 

פרוסה אחת של גבינת עמק תספק לילדכם 33% מכמות החלבון האיכותי המומלץ לצריכה יומית ו-20% מכמות הסידן היומית המומלצת. הוסיפו פיסות של גבינת עמק לביצה המקושקשת של ארוחת הערב, או גרדו אותה לתוך מרק, פסטה או אפילו אורז – וקבלו מנות משודרגות תזונתית, שהילדים יזללו.

 

מה עושים עם ילד בררן?

פסטה, פיצה, פשטידות וטוסטים הם בדרך כלל מאכלים שילדים אוהבים, אבל אם גם זה לא עובד, אפשר להציע להם לעבוד יחד במטבח. הילדים ישמחו לגרד גבינה בפומפייה, לפזר אותה מעל פסטה או פיצה, ואתם תרוויחו זמן איכות משפחתי מהזן המשובח בתוספת ארוחה טעימה ומזינה.

 

זכרו - בתהליך חשיפת הילד למזונות חדשים נדרשות סבלנות והתמדה - לפעמים תצטרכו להמשיך ולהציע עשרים פעם את אותו המאכל עד שהילד יסכים לטעום. אם הילד שלכם בררן, אל תוותרו והמשיכו לנסות עם הרבה סבלנות תוך מתן כבוד להעדפותיו וצרכיו של הילד.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האף של אבא האוזניים של אמא. גנטיקה
צילום: shutterstock
מומלצים