שתף קטע נבחר

בגלל אפליית יוצאי אתיופיה: נוהל הזדהות חדש בפני שוטרים

המשטרה החלה בהטמעת נוהל "הצגת תעודת זהות והזדהות בפני שוטר", שגובש עם משרד המשפטים כדי להילחם בפרופיילינג - שימוש במוצא כקריטריון לבידוק ביטחוני. בין היתר יידרשו תנאים מקדימים כדי לבקש מאדם להזדהות

הנוהל שימנע את האפליה? המשטרה החלה בימים אלה בהטמעת נוהל "הצגת תעודת זהות והזדהות בפני שוטר", שגובש בשיתוף גורמי משרד המשפטים בעקבות המלצות דו"ח ועדת פלמור, שקמה בעקבות מחאת יוצאי אתיופיה. על פי הנוהל, יידרשו תנאים מקדימים כדי לדרוש מאדם להזדהות והדבר ייעשה בצורה עניינית ושוויונית.    

מחאת יוצאי אתיופיה הפגנה (צילום: מוטי קמחי )
הפגנה של יוצאי אתיופיה לפני כחודש (צילום: מוטי קמחי )

הצוות הבין-משרדי למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה, בראשות מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור, מצא כי רבים מהתיקים נגד יוצאי אתיופיה מתחילים כ"עניין של מה בכך" - דרישת הזדהות של שוטר מאזרח, המסלימה לכדי אירוע אלימות של ממש שגורר עיכובים ומעצרים.

 

על-פי החוק, דרישת הזדהות אינה מחייבת חשד מוקדם טרם הפעלת הסמכות. המשמעות היא כי שוטר רשאי לדרוש מאדם להזדהות בכל מקום ובכל זמן, ללא חשד קונקרטי. על מנת להבטיח שהסמכות תופעל כראוי, קבע הצוות כי יש מקום לקביעת נהלים ברורים להסדרת אופן הפעלת הסמכות.

 

נוכח המלצות הוועדה, גיבשה המשטרה בשיתוף עם משרד המשפטים נוהל משטרתי שנוגע לאופן הפעלת סמכות דרישת ההזדהות כלפי כל אדם. הנוהל מכוון לכך שהסמכות לא תופעל באופן שרירותי, אלא לאחר שהשוטר מצא עילה סבירה להפעלתה, קובע תנאים מקדמיים להפעלת הסמכות, ונועד להבטיח הפעלה שוויונית ומכבדת של סמכות זו.

 

 

העקרונות המרכזיים בנוהל הם כי שוטר יפעיל את סמכות דרישת ההזדהות רק במצבים שבהם הוא סבור שהדבר דרוש לצורך מילוי תפקידו - זיהוי התנהגות חריגה או חשודה או התנהגות אחרת. אופן הפנייה לאזרח יהיה אדיב וענייני. הפעלת הסמכות תיעשה באופן ענייני ושוויוני, ותוך דגש על היעדר אפליה בשל הבדלי דת, גזע, מוצא אתני, לאום, מין או נטייה מינית.

 

השוטרים יעברו הכשרות  

בנוסף, על פי הנוהל השוטר יזדהה בפני האזרח טרם הפעלת הסמכות, כמתחייב מכוח פקודת המשטרה. תהליך דרישת ההזדהות לא יימשך מעבר לדקות בודדות. כל תלונה הנוגעת להפעלת סמכות דרישת ההזדהות בניגוד לנוהל תועבר ליחידה לתלונות הציבור שבמשטרה. אירועים חריגים באופן מיוחד ידווחו למשרד המשפטים.הנוהל יוטמע ביחידות המשטרה השונות והשוטרים יעברו הדרכות והכשרות לגביו.

 

יצוין כי סמכות דרישת ההזדהות מוקנית על-פי דין לא רק לשוטרים, אלא גם לעובדי ציבור מסוימים ואף לגורמים פרטיים בעלי סמכויות שלטוניות (כמו מאבטחים וסדרנים במגרשי ספורט). גם במקרים אחרים שבהם הופעלה סמכות זו על ידי עובדי ציבור או גורמים פרטיים, מועלות לא אחת טענות בדבר פרופיילינג (שימוש במוצא אתני כקריטריון לבידוק ביטחוני) ואפליה על רקע גזעי, מגדרי ואחר.

 

משרד המשפטים הודיע כי בכוונתו לפעול לכך שנהלים במתכונת דומה יאומצו גם על ידי גופים ציבוריים אחרים וגורמים פרטיים, באופן שישנה את ההתייחסות לפרט ללא תלות בצבע העור, בדת או במגדר. עוד נמסר כי קידום הנוהל הוא צעד נוסף, שבשילוב עם יישום המלצות נוספות של הצוות למניעת גזענות עתיד להילחם בתופעות פרופיילינג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מחאת יוצאי אתיופיה. ארכיון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים