חודש לבחירות: האיחודים, המפצים ומה שצפוי בהמשך
מערכת הבחירות לכנסת ה-21 נחשבת לאחת העמוסות והמפתיעות. איחודים, מפצים, מפלגות חדשות וכאלו שנעלמו. כמעט חודש לפתיחת הקלפיות: מה מתכננות המפלגות להמשך? מי נמצא על הכוונת שלהן? ומי לא נעולה עדיין על המועמד שלה לראשות הממשלה?
32 ימים נותרו למערכת הבחירות לכנסת ה-21, שנחשבת לאחת המערכות העמוסות והמפתיעות גם מבחינת כמות האירועים הפוליטיים שהתרחשו בה וגם מבחינת הקצב המהיר שבו הן קרו. היום שאחרי הבחירות עוד ייצר דרמות פוליטיות רבות, אולם בתקופת הזמן שחלפה נרשמו כבר לא מעט אירועים גדולים ומשמעותיים.
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד – מתחם הבחירות של ynet
מפלגות חדשות קמו, אחרות נעלמו, חיבורים, פיצולים, כניסה של שחקנים חדשים, מערכה משפטית דרמטית, אינספור עתירות בנושאים שונים והיד עוד נטויה. קצת יותר מחודש לפני שמגיעים לקלפי, סיכום ביניים: מה עבר על המפלגות ומה הן מכינות לנו להמשך?
בחודש שנותר עד הבחירות יחדדו בליכוד את הקו שהחל בתחילת השבוע - ניסיון להעלים לחלוטין את השיח סביב החקירות ומסמך החשדות של היועץ המשפטי לממשלה וניסיון להתמקד בנושאים שנתניהו חזק בהם.
חידוד הקו - ימין מול שמאל, תוך מיתוג היריב המרכזי של נתניהו כשמאל חלש. בליכוד ימשיכו לנסות לתחזק את מערכת הבחירות הזאת ולהשאיר אותה כפי שהיא היום - קרב דו ראשי בין נתניהו וגנץ, וניסיון להיות גדולים וחזקים ביותר בגוש, בלי למחוק מפלגות חשובות כמו ישראל ביתנו של ליברמן וכולנו של כחלון, שהכרחיים עבור נתניהו, אם ירכיב את הקואליציה בקדנציה הבאה.
כבר לפני שנה וחצי החלו פוליטיקאים לשאת את שמו של הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ, שעשוי להצטרף למערכה. אבל עוד לפני שהכריז באופן רשמי על הקמת מפלגה בראשותו, שאלת החבירה ליאיר לפיד כבר ריחפה באוויר.
שעות ספורות לפני נאום ההשקה הרשמי שלו, חתם גנץ על חבירה לרמטכ"ל נוסף, משה (בוגי יעלון), שעל פי כל הסקרים לא היה עובר לבד את אחוז החסימה, אך לפי גורמים בסביבת גנץ, המטרה הייתה "לחזק את הבטון" – לתת ארומה ביטחונית מובהקת למפלגה ולחזק אותה גם בדמויות שנתפסות כימין מובהק כמו יועז הנדל וצביקה הנדל.
אל המשוואה הזו הוטל ברגע האחרון קלף נוסף בדמותו של עוד רמטכ"ל – גבי אשכנזי, ובאותו הלילה, פחות מיממה לפני המועד האחרון להגשת הרשימות, נחתם הסכם האיחוד המרובע.
חוסן לישראל של גנץ זכתה בבכורה, יש עתיד של לפיד במקום השני ובהבטחה לרוטציה בראשות הממשלה, אנשי תל"ם של יעלון שובצו גם הם במקומות ריאליים וליעלון הובטח תיק בכיר, וגבי אשכנזי שובץ במקום הרביעי, כשגם לו מיועד תיק בכיר.
הרשימה הממוזגת התחילה עם קמפיין שניסה להיות ממלכתי תחת הסיסמה "נתניהו תודה על עשר שנים, אנחנו נמשיך מכאן", אולם אותו נתניהו, היריב המר והמנוסה שעומד מולם, גרם לאנשי כחול לבן להחריף את המסרים ובימים האחרונים הם כבר עברו לדבר שוב ושוב על השחיתות השלטונית.
מפלגת העבודה נכנסה חבולה לקמפיין הזה. לפני כשנה וחצי, סמוך לבחירתו של אבי גבאי לראשות המפלגה, היא רשמה בסקרים שיא של יותר מעשרים מנדטים. אבל הוא נמחק הרבה לפני ההכרזה על הבחירות.
התנהלות מורכבת ובעייתית בהנהגת המחנה הציוני, ששיאה הסילוק של ציפי לבני מהשותפות אל מול המצלמות, מביאה היום את גבאי לגרד בסקרים את עשרת המנדטים מלמטה.
בדרך היו גם הפריימריז שהצביעו על כמה מגמות ובראשן עידן הזוהר של הצעירים, בוגרי המחאה החברתית, איציק שמולי וסתיו שפיר שקטפו את המקומות הראשונים לצד דחיקתו של איתן כבל, הנמסיס המרכזי של גבאי, למקום לא ריאלי.
בשבועות האחרונים מנסה העבודה לנהל קמפיין אגרסיבי למדי שמתמקד ביריב בעל שני ראשים: מחד נתניהו שמואשם בשחיתות ומנגד שני השותפים לגוש, גנץ לפיד וכחול לבן, שהיא המרוקנת הגדולה של קופת המנדטים של העבודה.
אחרי שעזבו את "הבית היהודי" והקימו את המפלגה החדשה - "הימין החדש", האתגר הגדול של השרים נפתלי בנט ואיילת שקד היה ועדיין להרחיב את הקהלים ולגייס מצביעים גם מקרב עולים חדשים מהצד הימני של המפה ובנוסף צעירים חילוניים ימניים.
השניים צירפו אליהם, ואל ח"כ שולי מועלם שפרשה איתם, את אלונה ברקת - הבעלים של קבוצת הכדורגל הפועל באר שבע, את העיתונאית קרוליין גליק וגם את שירלי פינטו - פעילה חברתית לקידום זכויות חירשים.
במפלגה צפויים בחודש שנותר למתוח קו תקיף מצד אחד כלפי נתניהו ודגש על הנחיצות בהימצאות הימין החדש בממשלה כדי למנוע מהתוכנית המדינית של הנשיא האמריקני להתממש. מצד שני, מתן דגש על העובדה שימליצו על נתניהו להקמת הממשלה, מתוך ידיעה שרוב רובו של הציבור הימני שתומך בהם מצפה מהם להביע תמיכה בלתי מסוייגת.
מאותה הסיבה הם גם חוזרים ומחדדים את הקו החשוב בציבור הימני, שלפיו הם תומכים בנתניהו למרות דבריו של היועץ המשפטי לממשלה ויקיימו הערכת מצב מחודשת רק לאחר הגשת כתב האישום.
שר האוצר משה כחלון היה הפתעת הבחירות הקודמות. האיש שעזב את הליכוד ובילה קדנציה אחת כאזרח, שב אל הכנסת בסערה עם עשרה מנדטים. אבל את הקמפיין הזה הוא החל שבסקרים הוא מצליח לקטוף רק מחצית מההישג ההוא. חלק גדול מהקולות הלכו בסקרים לאורלי לוי-אבקסיס וחלק אחר לכחול לבן.
בשבועיים האחרונים יש שינוי מגמה. מה שהחל אצל כחלון כהבטחה חד-משמעית להמליץ רק על נתניהו להרכבת הממשלה, התהפך באחרונה והפך למסר מעומעם יחסית שמותיר בהחלט מקום לסיכוי שכולנו תמליץ על גנץ, אפילו בסבב ההמלצות הראשון.
הקמפיין, שמנוהל תחת הסלוגן "כולנו – הימין השפוי", מבליט את דמותו של מנהיג תנועת החירות המיתולוגי מנחם בגין ומנסה לנכס אותו לכולנו ואת כולנו אל הממלכתיות. במפלגה טוענים שברקע תמיכת נתניהו בכהניסיטים וההחלטה על כתבי האישום, הם מזהים עלייה של חצי מנדט בשבוע.
עם כל הכבוד לצעד ההיסטורי שהשווה את הנציגות הליטאית לחסידית וקבע הנהגה משותפת ליעקב ליצמן ומשה גפני, הדבר הכי טוב שקרה למפלגות החרדיות עד כה בבחירות הוא דווקא האיחוד בין לפיד לגנץ. "כמה שזה מלחיץ - מבחינתנו זו בשורה", הודו בכירים ביהדות התורה. "זה הדבר היחיד שהצליח לאחד את הציבור החרדי ולהוציא אותו החוצה".
המפלגה האשכנזית תשיק היום באופן רשמי את קמפיין הבחירות בעיתונות החרדית, כשהמסר הבולט הוא זעקות "גוועלד" בסגנון "מי יודע מה יקרה אם לא נגדל" וקריאה למצביעים לקחת אחריות ולהתלכד להגנה על המחנה. החשש ברור - חזרה לממשלת "ברית האחים" מ-2013 שתיזכר לדיראון עולם בכלל "גזירות לפיד".
אחרי שנים שבהן יהדות התורה סירבה להצהיר מראש על תמיכה במועמד מסוים לראשות הממשלה והשאירה את כל האופציות פתוחות, הפעם מיהרו ראשיה להצהיר שימליצו על נתניהו לתפקיד. בין היתר במטרה למנוע זליגה של מצביעים חרדים מהבית הפוליטי שלהם אל מפלגת השלטון - תופעה שהולכת וגוברת בשנים האחרונות.
בש"ס מסכמים בסיפוק את פתיחת מערכת הבחירות, בעיקר בגלל ההתחזקות וההתייצבות בסקרים וההתרחקות מאזור אחוז החסימה. וגם בזכות הישג שלא יודו בו במפלגה - טרפוד האיחוד בין היריב המר אלי ישי למפלגות הדתיות, שמסתמן כמו חיסול סיכוייו להשתחל לכנסת ה-21.
אחרי שהייתה הראשונה להכריז על תמיכה בלתי מסויגת בנתניהו לראשות הממשלה, ואף שילבה את תמונתו בשלטי הבחירות שלה לצד אריה דרעי והרב עובדיה יוסף, פנתה ש"ס לקמפיין שהוכיח את עצמו כבר עשרות שנים כאפקטיבי ביותר – והיא תתמיד בו: התגוששות בלתי פוסקת בענייני דת ומדינה, כשהיריב התורן הוא אביגדור ליברמן, שנהנה מכך לא פחות.
מי שהעימות הזה פחות נחוץ לו במציאות הפוליטית הנוכחית הוא לפיד – וזו בדיוק הסיבה לכך שהוא כבר נמצא על הכוונת של ש"ס בדיוק בנושאים האלה. המטרה ברורה - להביך את מפלגתו החדשה של לפיד ואת שותפיו, שמנסים בכל דרך ליישר את ההדורים מול החרדים לקראת היום שאחרי.
טלטלות רבות עברו על הרשימה, שזכתה לשמה ברגע האחרון, עד שנציגיה ניגשו לפני שבועיים לרשום אותה בוועדת הבחירות המרכזית.
הכל התחיל בסוף דצמבר, אז בנט ושקד עזבו בפתאומיות את "הבית היהודי" ובן לילה הותירו את המפלגה הדתית-לאומית ללא שני הסמלים המרכזיים שלה. המפד"לניקים היו המומים. הם נאלצו לבטל את הפריימריז הכלליים שהיו נהוגים במפלגה והפקידו את קביעת זהות היו"ר בידי ועדה מסדרת, שבחרה ברב רפי פרץ, הרב הצבאי הראשי לשעבר.
בדרך התנהל משא ומתן ארוך ומתיש לאיחוד המתבקש עם האיחוד הלאומי בראשות בצלאל סמוטריץ' ואחר כך עם עוצמה יהודית בראשות מיכאל בן ארי ואיתמר בן גביר. המשא ומתן זז מאוד לאט.
החשש של הציונות הדתית מפני חבירה לכהניסיטים היה גדול ובבית היהודי בדקו בסקרים אם החבירה הזו מוסיפה באופן ודאי יותר מצביעים מאלה שינטשו את המפלגה. התוצאות היו חד משמעיות.
לחץ כבד של ראש הממשלה ושלל הבטחות שבכללן גם שיבוצו של איש הבית היהודי, הרב אלי בן דהן, במקום ה-28 ברשימת הליכוד, הביאו בסופו של דבר לחבירה הזו שזכתה יחד לשם "איחוד מפלגות הימין".
למרות הטייטל בעל הארומה המגובשת, מתנהלים כאן שני קמפיינים נפרדים. הבית היהודי והאיחוד הלאומי בקמפיין אחד ועוצמה יהודית בקמפיין שני.
בישראל ביתנו מתכננים להמשיך בקו לשימור הבסיס היציב של עולים מצביעים המפלגה ובמקביל להתרחב לקהל ימני, צעיר וחילוני. בחודש שנותר עד לבחירות ישימו במפלגה דגש לכך שישראל ביתנו היא המפלגה הימנית-חילונית היחידה על המפה והמסרים גם יהיו בהתאם.
השבוע במסגרת אותו הקו נפתחה חזית עם דרעי בעניין בדיקות DNA לעולים חדשים. בנוסף מפלגתו רשמה הישג לאחר שמועמדותו של עופר כסיף, שמתמודד ברשימת חד"ש-תע"ל, נפסלה על ידי ועדת הבחירות המרכזית, לפחות לשלב הזה.
ליברמן מרכז את עיקר פעילותו בישובי הפרייריה בהם הייצוג שלו במועצות העיר גדול ובונה על התשתית הזאת שגם תוכיח עצמה ביום הבחירות.
קצת אחרי ההכרזה על הבחירות הודיע ח"כ אחמד טיבי על פרישה מהרשימה הערבית המשותפת וריצה עצמאית של תע"ל בבחירות לכנסת ה-21. הסיבה, לפי גורמים שהיו מעורים בנושא, הייתה ההתעקשות של חד"ש שאיימן עודה יישאר בראש הרשימה, למרות התנגדות שאר חברות הרשימה.
במגזר הערבי נעשו מאמצים קדחתניים ופגישות ארוכות היו בין הצדדים עד שבסופו של דבר, ביום האחרון להגשת הרשימות, הושג איחוד חלקי. חד"ש של עודה ותע"ל של טיבי ירוצו יחד בבחירות לכנסת ה-21.
במפלגה מתכוונים לנהל קמפיין חיובי שיגלול את השיגי נבחרת המועמדים שלהם. כמו כן, חברי המפלגה יעודדו את ההגעה לקלפי וינסו לשכנע את האנשים להצביע ולהשפיע. "נסביר לציבור שלנו שהמפלגות הציוניות שהצביעו בעד חוק הלאום ומגיעות ליישובים שלנו לקושש קולות בעצם בזים לציבור הערבי", אמר ח"כ טיבי.
במקביל, שמה של המפלגה צפוי לעלות בקרוב בבג"ץ בעקבות החלטת ועדת הבחירות המרכזית לפסול את מועמדותו של נציג חד"ש, עופר כסיף, מהתמודדות בבחירות לכנסת.
בצד השני של המגזר, מפלגות רע"ם ובל"ד הודיעו על ריצה משותפת. השבוע פסלה ועדת הבחירות המרכזית את השתתפות הרשימה בבחירות, אך חבריה הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה.
ד"ר מנסור עבאס, יו"ר הרשימה, אמר: "נגיש שתי עתירות - אחת לבג"ץ כדי לפסול את החלטת ועדת הבחירות, והשנייה - עתירה לציבור הערבי כדי להדוף את ניסיונות הימין להדיר את הציבור הערבי ונציגיו מהספירה הפוליטית".
כמעט חודש לפני הבחירות ומפלגת מרצ מתנדנדת סביב אחוז החסימה. בסקרים האחרונים היא זוכה לחמישה מנדטים בלבד, אבל במפלגה מאמינים כי יוכלו להשיג לא פחות משמונה מנדטים.
לאחר פריימריז ראשונים בתולדות המפלגה כוללת הרשימה, פרט ליו"ר תמר זנדברג, את חברי הכנסת אילן גילאון, מיכל רוזין ועיסאווי פריג' וגם את מהרטה ברוך-רון ועלי סלאלחה.
בימים האחרונים הובילה המפלגה את הפנייה לוועדת הבחירות המרכזית בדרישה לפסול את חברי עוצמה יהודית מלהתמודד בבחירות לכנסת ולאחר שהדרישה נדחתה היא הודיעה שתעתור לבג"ץ נגד החלטת ועדת הבחירות.
אורלי לוי-אבקסיס עשתה כמעט כל טעות אפשרית במערכת הבחירות הנוכחית. היא חשפה את הרשימה שלה מאוחר מדי, מתחה ביקורת על גנץ אבל ניהלה איתו משא ומתן והבינה באיחור ניכר שהרמטכ"ל לשעבר מעדיף את לפיד על פניה.
בחודש שנותר עד הבחירות תאלץ לוי לנסות לבדל את עצמה משאר המפלגות בגוש המרכז-שמאל ולחדד את המסרים החברתיים שלה. לוי-אבקסיס צריכה לחרוך את השטח ולשכנע את המצביעים לתת בה אמון.