בין העצמה לעוצמה
המסע האישי של אורלי כרמון הוביל אותה להבין מאין נוסעת עוצמה אמיתית של נשים וכיצד יכולה כל אחת מאיתנו לאתר אותה. לכבוד יום האישה הבינלאומי היא מתארת לקוראות ידיעות אמריקה את ההבדל בין חיזוקים לחוזק
כבר שנים שאני מנהלת כאן באמריקה קהילה גלובלית בה חברות אלפי נשים ישראליות משפיעות, חזקות, עוצמתיות מכל העולם שמכתיבות את סדר היום בכלכלה, בתקשורת, ביזמות ועסקים.
לא אחת, אני נשאלת למה רק נשים? בשנים האחרונות ויתרתי על המונח 'העצמה נשית' מתוך הבנה שזה משנמך אותנו הנשים, כאילו אנחנו צריכות שיעצימו אותנו. ההגדרה הנכונה יותר בה אני מקפידה להשתמש כדי להגדיר את הקהילה אותה אני מנהלת היא עוצמה נשית, רשת חברתית של נשים שיודעות לפרגן, לתמוך ולהוות מעגלי כוח האחת לשנייה.
החיבור שלי לעצמה הנשית הוא תוצאה של העובדה שגדלתי בשבט של נשים חזקות, עוצמתיות ועצמאיות. אני מאמינה שבין נשים נוצר חיבור מיוחד ונדיר המאפשר צמיחה של כל אחת מהן, תוך הפריה הדדית, תמיכה ופרגון. לאורך השנים זיהיתי את הצורך של נשים ליצור לעצמן קהילה חובקת עולם שיש בה מועדון עסקים גלובלי, שיח מעורר מחשבה ומרחיב דעת ומפגשים שמאפשרים ליצור קשר באופן אישי ובלתי אמצעי.
הרצון לפתח נטוורקינג של נשים חזקות הוא תוצאה של החוויה האישית שלי בהתנהלות בעולם גברי, כוחני ותחרותי. במהלך חיי עבדתי כעורכת דין וכמנהלת פתוח עיסקי ומכירות בחברות הייטק מהגדולות והידועות ביותר והגעתי לתפקידים בכירים שכללו ניהול של עשרות אנשים ואחריות על תקציבי עתק של עשרות מליוני דולרים. אל אחת החברות שהייתה ועדיין מובילה בתחומה, הגעתי במטרה להקים תחום חדש. זאת הייתה חברה מצוינת, חמה שמטפחת את עובדיה ודואגת להתפתחות האישית והמקצועית שלהם אך לצד זאת, שובינסטית מאוד. הוצנחתי לתפקיד בכיר שגרם ללא מעט הרמות גבה וכתוצאה, קיבלתי כתף קרה והתנגדות סמויה למינוי . הסיבה לעויינות הייתה שעד לתקופתי, נשים לא נשאו בתפקידי מפתח שכאלה בארגון ובכלל, מעט מאוד נשים נשאו בארגון בתפקידי ניהול. הטינה כלפיי הייתה כפולה, מנהלים רבים בארגון חיכו לרגע שבו יוכלו לעלות מעלה בסולם, וחשו תסכול על המינוי מבחוץ, תוסיפו לזה את העובדה שהתפקיד הנחשק ניתן לאישה ותבינו למה הייתי צריכה להסתובב עם שכפ"ץ .
מי שמינה אותי לתפקיד, היה המנכ"ל שקיבל את תפקידו מספר חודשים קודם לכן וכפמיניסט מושבע היה נחוש לתקן את המעוות. היום, במבט לאחור, אני צוחקת שחוץ מלהרים רגל ולשים מכשול כשאני עוברת במסדרון, עברתי כל התנכלות אפשרית. כל ערב כשהייתי שבה לביתי מותשת מהקרבות הבלתי פוסקים, היה קול קטן בתוכי שאמר שהדבר הנכון יהיה לגשת למנכ"ל ולהגיש מכתב התפטרות. אבל, אז היה את הקול החזק יותר, זה ששמעתי בבית מגיל צעיר שאמר: "כל מה שגבר יכול לעשות, אישה יכולה לעשות אפילו טוב יותר"... , ולכן הבחירה הייתה להישאר ולהוכיח לכולם שאני ראויה לאמון העצום שנתנו בי. בעבודה קשה הצלחתי לגדל מנהלים מצליחים תחתיי אשר למדו שבמקום תחרות ותוקפנות, ניתן להשיג יותר באמצעות שיתוף, יצירתיות וגמישות.
הצלחתי לפתח גישה שמעודדת האצלת סמכויות במקום ריכוזיות, הקשבה במקום הנחתת הוראות ומעל לכל שיתופי פעולה גם בתוך הארגון וגם מחוץ לו. בסופו של דבר כאשר הבאתי לארגון עסקת ענק של עשרות מליוני דולרים שהיא תוצאה של שיתוף פעולה עם המתחרה הכי גדול שלנו הוכחתי לכולם שביצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה אפשר להצליח גם במקומות שהיו נראים לכולם אבודים. זה היה הרגע שזכיתי להערכה וסללתי את הדרך לנשים נוספות בתפקידי ניהול. היום בדיעבד אני יודעת שהחוויה שם תרמה רבות לא רק להתפתחותי המקצועית אלא, גם להתפתחות האישית ולחיזוק התפיסה הפנימנסטית שלי. למדתי לא לוותר על ערכיי ובמקום לאמץ שיטות עבודה של כוחניות ואגרסיביות להביא אסרטיביות, שיתופי פעולה, יצירתיות, גמישות ופיתוח מערכות יחסים שמתוכן כולם יוצאים מנצחים. בנוסף, החוויה האישית הביאה לכך שטיפחתי את הנשים החדשות שנכנסו לתפקידי ניהול, לקחתי אותן תחת חסותי, דאגתי לפתוח עבורן דלתות וסייעתי להן לזהות הזדמנויות להתפתחות וצמיחה.
החוויה השאירה בי חותם והחלטתי להקים מיזם ייחודי. פורום גלובלי של נשים ישראליות משפיעות מכל העולם שמאפשר למנהלות, נשות עסקים, יזמיות, רופאות, עורכות דין ובעצם לכל אישה שמעוניינת לפרוץ קדימה להיפגש, ללמוד האחת מרעותה, להתייעץ ולקבל השראה.יש לנו קהילת פייסבוק תוססתו עוצמה נשית חובקת עולם, ביחד אנחנו מנהלות שיח מעורר מחשבה ומרחיב דעת. ההצלחה של הקהילה היא בכך שנשים הצליחו ליצור לעצמן הזדמנויות יוצאות דופן, להגיע לראיונות בתקשורת דרך חברות קהילה אחרות, להסתובב ולהעביר הרצאות בעולם הגדול וליצור שיתופי פעולה בתחומים רבים. ליבת הפעילות והמקום שבו נוצר קסם של ממש זה לא רק בזירה הוירטואלית אלא במפגשים שאנחנו מקיימות. יש לנו סניפים בערים שונות בעולם שם מתקיימים מעגלי נשים עם מרצות אורחות ואחת לחודשיים בערך אנחנו ניפגשות במקום אחר על פני הגלובוס לפגישה של חברות הקהילה שמגיעות מצפון אמריקה, אירופה, ישראל וגם מאסיה. יש כנסים וסמינרים בניו יורק, מיאמי, טורונטו, מונטיראול, ות"א. אנחנו יוצאות ביחד למסעות נשים למרוקו, איטליה, יון, קוסטא ריקא, תאילנד והודו והכל במטרה להוות רשת חברתית של שיתופי פעולה ויצירת קשרים עיסקיים וחברתיים עם נשים עוצמתיות מכל רחבי הגלובוס.
לקהילה שלנו קוראים אורקה וזה לא בכדי. אורקה היא חיה עוצמתית אך רכה, חכמה, בעלת אינטלגנציה גבוהה והיא מאופיינת בנאמנות, תקשורת מפותחת, יצירתיות, היא חיה בקהילה ומצטיינת בשיתוף פעולה.
אצלנו בקהילה להיות אורקה משמעו להיות אישה שמנהיגה את חייה ואת חיי משפחתה, להיות ראשונה להתנדב ולעזור לאחר. זוהי אישה שמעוררת מוטיבציה והשראה בסביבתה, אישה עוצמתית ומשפיעה שדוחפת להצלחה והישגים, מישהי שנמצאת בהתפתחות מתמדת, שלוקחת אחריות מלאה על כל מה שקורה לה בחיים. מישהי שמבינה שלכל בעיה ואתגר יש פתרון יצירתי. מישהי שלא מרימה ידיים ומוותרת אלא, מתאמצת, מחפשת תשובה ויודעת לבקש עזרה. אישה עוצמתית מבינה שהיא לא יכולה לעשות הכל לבד לכן היא אוהבת לעבוד בשיתוף פעולה, בהרמוניה, בחברות ונאמנות. להיות אורקה משמעו להיות בעלת ערכים של שוויון וכבוד, הכרה שכל דעה גם השונה ביותר היא לגיטימית. להיות אורקה משמעו לחיות בכנות ונאמנות עם עצמה ועם הסביבה. אישה שאין לה כוח לשקר, לזיוף או ליחסים דו-פרצופיים. היא יודעת לפרגן, לתמוך ולא נמצאת בתחרות עם איש, לא בוחנת את ההישגים שלה לפי סולם אנכי שבו היא מודדת את עצמה ביחס לאחרים אלא, מאמינה בסולם אופקי שבו היא נמצאת בהתפתחות תמידית ביחס לעצמה בלבד. היום, כשאנחנו חוגגות את יום האישה הבינלאומי, כל אחת מאיתנו צריכה לשאול: איך אני מרחיבה את מעגלי ההשפעה שלי על הסביבה? זה יכול להיות מהדברים הקטנים ביותר כמו לארגן ארוחות חמות לשכנה שילדה, לארח משפחה ישראלית שרק הגיעה לשכונה, לארגן מעגלי נשים ולאפשר לנשים ישראליות מקום חם של שיתוף, חברות וצמיחה.
אורלי כרמון, מרצה בינלאומית למוטבציה, מצויינות והשראה, בעלת המיזם ORCA -Global Leadership & Networking