שתף קטע נבחר

 

אושר ההסדר: חצי שנת מאסר ללוחמי נצח יהודה שהתעללו בעצורים

שלושת החיילים הורשעו בהתעללות בנסיבות מחמירות בשני עצורים, פלסטיני בן 50 ובנו בן ה-15. הם הביעו חרטה והוסכם עם התביעה הצבאית שיוכלו לבקש מנשיא המדינה למחוק את הרישום הפלילי: "בנסיבות המיוחדות של האירוע, אין משום היתר לשחרור הרסן המוסרי ופעולות נקם"

 

גזר דין ללוחמי נצח יהודה    (צילום: אבי חי)

גזר דין ללוחמי נצח יהודה    (צילום: אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

190 ימי מאסר, הורדה לדרגת טוראי ושלושה חודשי מאסר על תנאי. זה העונש שנגזר בצהריים (יום א') על שלושת לוחמי נצח יהודה שהורשעו בשבוע שעבר בהתעללות בנסיבות מחמירות בשני עצורים פלסטינים, גבר בן 50 ובנו בן ה-15. בכך אושר הסדר הטיעון עם הלוחמים שהורשעו בהתעללות בשניים שנחשדו כסייענים למחבלים שירו למוות בחבריהם בגדוד בפיגוע בגבעת אסף - כשהם עצורים וכפותים. משפטם של שני לוחמים נוספים הנאשמים במעורבות בפרשה עדין מתנהל.

 

סעיפי העבירות שונו לסעיפים קלים יותר, והשלושה הביעו חרטה על מעשיהם. בראש הרכב בית הדין עמדה השופטת אלוף משנה נועה זומר. בעוד שנתיים, כך הוסכם עם התביעה הצבאית, יוכלו הלוחמים להגיש לנשיא המדינה בקשה למחיקת הרישום הפלילי כשהתביעה מתחייבת מצדה שלא להתנגד לכך. השלושה יזכו לחופשה בפסח.  

גז
שלושת לוחמי נצח יהודה(צילום: יריב כץ)

גז
הלוחמים בבית הדין הצבאי ביפו(צילום: יריב כץ)
 

 

לגבי אחד הלוחמים, מ"כ בדרגת סמ"ר, נקבע כי "בנסיבות המיוחדות של האירוע, אין משום היתר לשחרור הרסן המוסרי ופעולות נקם. המפקד בדרגת סמל ראשון שמהווה דוגמה אישית לחייליו. הנאשם אף תיעד את האירוע במכשירו הסלולרי - דבר שמוסיף לאירוע מימד של ביזוי והשפלה. אין להתעלם מקבלת האחריות של הנאשם למעשיו, ולכן הוא זכאי להקלה בדין, כמי שהפנים את מעשיו וחומרתם".

 

לגבי הלוחם השני בדרגת סמל קבעה השופטת: "הנאשם הדגיש את ערכי התרומה שעליהם התחנך, הן כמפקד טירונים והן כמפקד בפעילויות מבצעיות עם האוכלוסייה המקומית. את חבריו שנהרגו ראה לפני שיצא לפעילות. החייל הנוסף שנפגע בראשו הוא חברו מהמכינה, שאותו הגיע לבקר מהחופשה הראשונה והיחידה שאליה יצא אחרי הפיגוע".

 

הלוחם השלישי הוא רב"ט ולא יורד בדרגה. "בזמן האירוע חווה משבר ולאחריו התבייש במה שהתרחש", קבעה השופטת. "אין להתעלם משיתוף הפעולה של הנאשם בחקירה וקבלת האחריות. בנוסף, יש להדגיש את תחושת החרטה שממנה התרשמו המג"ד, הרב והפסיכיאטרית".

  

שניים מהשלושה שהורשעו העידו בפני הרכב השופטים. הראשון שהעיד אמר כי "מעולם לא נחשדתי באלימות כלפי פלסטינים, וכיבדתי כל אדם באשר הוא. כך גם חינכתי את החיילים שלי".

 

לדבריו, האלימות כלפי העצורים החלה בעת שהרכב שבו הכוח נסע והוביל אותם עבר בגבעת אסף - היכן שבוצע הפיגוע בחודש דצמבר אשתקד ושבו נהרגו סמ"ר יובל מור יוסף וסמל יוסף כהן ז"ל, גם הם מנצח יהודה. "ראיתי את המראות והכול צף ועלה. מדובר באירוע נקודתי שלא מאפיין אותי, אני מתחרט על מה שעשיתי", העיד.

 

החיילים מובאים להארכת מעצר בינואר האחרון    (צילום: אבי חי)

החיילים מובאים להארכת מעצר בינואר האחרון    (צילום: אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הסמל סיפר גם על הפיגוע עצמו לפני כשלושה חודשים, והקושי הנפשי בפעילות המבצעית האינטנסיבית לאחר מכן: "הגעתי לזירה תוך דקות לאחר שהם נרצחו. ראיתי שחבר אחד נאבק על חייו. מאותו רגע הייתה פעילות אינטנסיבית כדי לתפוס את המחבלים".

 

הוא הוסיף כי "קברתי בעצמי את יובל מור יוסף. לפני הפיגוע ישבנו ביחד, ופתאום אני מעכל שהוא איננו והחיים ממשיכים. הלוויה, מוות קרוב שאני חווה, מוות ראשון שאני עומד בהספדים ומכניס את הגופה של חברי לקבר - ואחר כך לא לצאת הביתה, אלא להמשיך בפעילות. ועוד המשכתי לתמוך בחיילים, בלי עזרה, בלי ייעוץ". עוד סיפר כי הוא חייל בודד.

 

מפקד גדוד 97, סגן-אלוף ניתאי עוקש, מסר עדות אופי לטובת החיילים, ביקש מהשופטים "להפעיל את מידת הרחמים", ואמר כי הם "הבינו את הלקח שלהם".

 

הוא סיפר: "אני מג"ד נצח יהודה כבר תשעה חודשים. רוב החיילים מתנדבים, חיילים שמקריבים הרבה כדי לשרת בצבא, חלקם בודדים. נחשפתי אליהם בראיונות האישיים, נחשפתי לבעיות בבית וגם בשטח בפעילות הצבאית. הפעילות בחטמ"ר בנימין היא אינטנסיבית, במיוחד באירועים האחרונים. הלחץ על הגדוד היה יחסית כבד.

 

"צריך לזכור שיש להם הרבה זכויות. חשוב לשפוט אותם גם במידת הרחמים", הוסיף המג"ד. לדבריו, "החיילים עברו טלטלה והבינו את הלקח שלהם. יש כאן הקרבה ענקית, אתה רוצה לקום ולחבק את החיילים על מה שהם עברו ועוברים. אחד הנאשמים הוא מפקד ערכי, ומפקד ומאוד שקט בטבע שלו".

 

עוד אמר סא"ל עוקש כי לאחר התקרית, הגדוד ערך סדנאות ללוחמים וגורמים מקצועיים דיברו איתם על "מה מותר ומה אסור שיקרה".

 

"היום אנחנו בנקודה אחרת לגמרי. למרות סערת הרגשות, הלוחמים יודעים מה מצופה מלוחם בצה"ל. זה לא אירוע שמאפיין את הגדוד", סיכם.

 

בנפרד מתנהל משפטו של מפקד הכוח, קצין בדרגת סגן, המואשם בעבירות של אי-מניעת פשע, חבלה ברשלנות והתנהגות שאינה הולמת, על כך שנמנע מלמלא את חובתו ואת אחריותו הפיקודית כקצין וכמפקד הכוח ולמנוע את מעשי הלוחמים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
הנאשמים מנצח יהודה
צילום: יריב כץ
מומלצים