"45 שנה לא ראיתי יד נדיבה כמו של שר האוצר הנוכחי"
הכלכלן שלמה מעוז התראיין לאולפן ynet בנוגע לגירעון התקציבי החריג שפרסם האוצר, ואמר כי הממשלה הנוכחית נענתה לבקשות רבות לתקציב, בעיקר מהשכבות החלשות: "אי אפשר להגיד שכחלון פופוליסט - יש לו אג'נדה אחרת"
"הגרעון גדל, כי הממשלה הזאת נענתה לביקושים פופוליסטיים בשנים האחרונות. כל מי שביקש כסף - קיבל": כך אמר הכלכלן שלמה מעוז היום (א') בריאיון לאולפן ynet, בעקבות פרסום נתוני הגירעון השליליים - לפיהם הגירעון ל-12 החודשים האחרונים עומד על 3.5%-.
הגירעון הגדול: איך הוא משפיע עלינו?
הסתרת נתוני הגירעון מהציבור? זה לא שפוי הגירעון ממשיך לגדול: 3.5% בחודש פברואר
אתה אומר שמשה כחלון הוא שר אוצר פופוליסט?
"אי אפשר לומר שהוא פופוליסט. יש לו אג'נדה אחרת. יש לו אג'נדה לעזור לחלשים שאחרים לא עזרו להם - לזוגות צעירים, לשוטרים, לגמלאים, לניצולי שואה, לחיילים. אני הייתי אומר שבארבעים וחמש שנה שאני עוסק בנושא לא ראיתי יד נדיבה כזאת כמו של שר האוצר הנוכחי. יש לו אג'נדה אחרת גם לתשתיות ובמקביל, אני מזכיר לכם שהשנה היה תקציב ביטחון נוסף בשביל ההרתעה של ישראל מול האירנים".
>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
השאלה אם לא מנהלים פה כלכלה מופקרת, כזו שתכניס אותנו לברוך מטורף?
"אני לא חושב שזה מופקר. אני חושב שהגזימו. יש הבדל בין מופקר להגזמה. אני חושב שהגזימו בהוצאות התקצביות ואני חושב שאחרי הבחירות יקצצו. אני מזכיר לך שהיום, כרגע, רק שתי מדינות צומחות במצב טוב והן ארה"ב וישראל. אירופה, סין, דרום אמריקה - כל העולם בהאטה כלכלית וישראל היא אי של הצלחה, לכן יש מחיר לזה. כחלון עשה הרחבה תקציבית ועזר לחלשים, מה שהרבה שנים לא עשו".
"יתכן שחברות בינלאומיות יוציאו כרטיס צהוב לישראל"
חלק מהמומחים הכלכליים טוענים שאם ההאטה והמיתון יגיעו לישראל - לא בטוח שהמדינה תוכל לעמוד בכך. מעוז אומר כי אכן מדובר בבעיה: "יש בעיה שדווקא בזמן של האטה יצטרכו לעשות קיצוץ. עשיתי הערכה שיהיה קיצוץ פלוס ביטול הנחות ממס, פלוס העלאות מיסים של שלושה עשר עד 20 מיליארד שקל אחרי הבחירות. לא מיד אחרי הבחירות, אחרי שתקום ממשלה. יפחיתו הטבות וזה מה שיהיה בערך".
אתה ישן רגוע כמי שמכיר את הכלכלה הישראלית?
"אני ישן היטב. אני חושב שהיינו בסיטואציות הרבה יותר גרועות, אבל לא הייתי אומר שזה קטסטרופה. זה לא נעים, זה לא טוב. אני מתאר לעצמי שחברות בינלאומיות יוציאו כרטיס צהוב לישראל, ומיד אחרי הבחירות ישראל תתקן את המתווה שהיא נמצאת בו. מאז המחאה החברתית ובשנים האחרונות ממשלת ישראל מוציאה כל שנה שני אחוזים יותר לנפש, לבריאות וחינוך. בעצם רמת החיים פה עולה בצורה דרסטית.
"ההיענות של ממשלה למחאה החברתית שהייתה פה ב-2011 עולה כסף, ההיענות של הממשלה לאיומים של איראן עולה כסף ויש גם סוג של פופוליזם, כשאנשים אומרים תן לי תן לי תן לי, חלק מהמנגנון נשבר ונותן. צריך להגיד לאנשים צאו לעבודה, מי שבריא וחזק, בן 40, אין לו שום מחלה, אין שום סיבה שיקבל קצבה. לכן צריך יותר אנשים שיעבדו. כמו שהיום נשים ערביות עובדות, יש חלק מהאוכלוסיה שעדיין לא עובדת. אם הם יעבדו מצבנו ישתפר".
באוצר עובדים על תוכנית עבודה
משרד האוצר פרסם בחמישי האחרון, כאמור, נתון שממשיך להאיר באור שלילי את כהונתו של שר האוצר כחלון, לפיו הגירעון ל-12 החודשים האחרונים עומד על 3.5%.
התזמון והשעה המאוחרת מעידים על ניסיון הסתרה של האוצר בכל הנוגע לנתון המטריד. בעוד שבשנה שעברה באותה התקופה עמד הגירעון המטצבר על עודף של 2.3 מיליארד שקל, כעת הוא עומד על מינוס 5.6 מיליארד שקל.
סך הוצאות הממשלה בחודשיים הראשונים של השנה עמדו על 54 מיליארד שקל - גידול של 11% בהשוואה להוצאות שנה שעברה, בעוד שהתכנון המקורי דיבר על גידול של 5.2%. נתון זה מעלה שאלות על רקע בחינת מבקר המדינה את הטענות לפיהן משרד האוצר דחה הוצאות מסוף 2018 ל-2019.
כעת, בכירים באוצר עובדים על תוכנית עבודה כלכלית שתנסה להתמודד עם הגירעון הגדול. בין המהלכים הצפויים: ביטול פטור ממכס על ירקות ופירות וקיצוץ רוחבי של 2% בכל משרדי הממשלה. לשכת שר האוצר: "לא תהיה כניעה ללחצים שתכליתם פגיעה ביוזמות החברתיות וניסיון להפעיל לחץ להעלאת מיסים"