שתף קטע נבחר
 

כאבי גב תחתון: כל הטיפולים שבאמת יקלו

זו אחת התלונות השכיחות בעולם ממנה סובלים לפחות מחצית מהאוכלוסייה. אז למה זה קורה, איך מאבחנים ומה הטיפולים שבאמת יקלו על המכאובים?

כמעט כל אחד מאיתנו סבל או יסבול מכאבי גב והמספרים רק הולכים וגדלים: לפחות אחד מכל שני מבוגרים יסבול בשלב כלשהו בחייו מכאבי גב תחתון. הסיבות לתלונה הנפוצה כל כך הן רבות, אבל מסתבר שבחלק גדול מהמקרים האבחון שגוי ומוביל לטיפול לא נכון במכאובים.

 

"כאבי גב הם סימפטום ולא מחלה", מסביר ד"ר אמיר אמיתי, מנהל היחידה לניתוחי עמוד שדרה בבית החולים בילינסון, "מדובר בסימפטום האורטופדי הנפוץ ביותר, ועל פי ההערכות מעל 80 אחוז מהאנשים יפנו לרופא בשל כאבי גב.

 

כאבי גב תחתון מתייחסים לכאב המופיע באזור הגבי שמתחת לצלעות ועד מעל העכוז. הכאב עשוי להיות מקומי או להקרין אל הגפיים התחתונות.

 

לדברי ד"ר אמיתי, ברוב המקרים מדובר בהפרעה ניוונית שגורמת לכאב גב תחתון חולף מנגד במיעוט המקרים כאב גב תחתון יכול להיות הסימפטום הראשון של מחלה קשה כגון גידול או זיהום.

 

"כאבי הגב, שונים בקבוצות הגיל השונות, ומכאן גם הדרך לאבחון נכון שונה. חלק מהגורמים לכאבי גב יאובחן בבדיקת ה-MRI ויפוספס בבדיקות אחרות כגון בדיקת CT".

 

אבחון לא נכון עלול להוביל לטיפול לא נכון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אבחון לא נכון עלול להוביל לטיפול לא נכון(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד

פריצת דיסק: התסמינים, הטיפול ואיך לרפא בלי ניתוח

מה גורם לכאבי גב? מחקרים מנפצים מיתוסים

כשהגב כואב: איך להעביר את הכאב במהירות

 

פריצות וקרעי דיסק

הדיסק הוא רקמה הנמצאת בין גופי החוליות, מאפשרת תנועה בין החוליות תוך כדי שיכוך הזעזועים שנגרמים בפעילות היומיומית. קרעים ופריצות דיסק יכולות להתרחש כמעט בכל גיל, אך שיא ההופעה הנו בגילאים 30-50.

 

קרע בדיסק, הנקרא גם קרע אנולרי הנו מצב שבו יש נזק למעטפת החיצונית של הדיסק. מצב זה יכול לגרום לכאבי גב תחתון, נפוץ יותר באוכלוסייה של בוגרים צעירים, ואיינו מאובחן בבדיקת CT. הקרע בדיסק יכול להתפתח למצב של פריצת דיסק כאשר חומר ממרכז הדיסק יוצא דרך הקרע לכוון תעלת השדרה. האבחנה של קרע בדיסק יכולה להתבצע על ידי בדיקת ה-MRI.

 

קרע בדיסק ללא פריצה של חומר לתעלת השדרה עשוי להתבטא בכאבי גב מכאניים, כלומר כאבי גב המחמירים בתנועה, ללא מרכיב של הקרנה לרגליים. הכאבים יכולים להמשך מספר חודשים ולרוב יחלפו בהדרגה. הטיפול הנו לרוב שמרני וכולל נוגדי דלקת וכאבים והמנעות מפעילויות שונות כגון הרמה וכיפוף שעשויות לגרום להתפתחות פריצת דיסק.

 

פריצת דיסק עשויה לגרום ללחץ על העצבים שעוברים בתעלת השדרה. לחץ על אחד מעצבי הרגליים יתבטא לרוב בהקרנת כאב לרגל, מצב הנקרא גם רדיקולופתיה מותנית. כאשר הלחץ על העצב גדול הביטוי הקליני יכול להיות הפרעות תחושתיות כגון נימול, או אובדן תחושה,  הפרעות מוטוריות כגון חולשה ואף שיתוק.

 

כאשר פריצת הדיסק לוחצת על כל שק העצבים תתכן פגיעה בתפקוד הסוגרים והתפקוד המיני ושיתוק של כפות הרגליים, מצב זה שנקרא גם "תסמונת זנב הסוס" (בשל מראה העצבים באזור המותני שדומה למראה זנב סוס) מחייב פנייה דחופה למיון ובהמשך ניתוח דחוף לשחרור הלחץ מהעצבים ולמרבית המזל איינו נפוץ.

 

פריצת דיסק בניגוד לקרע בדיסק יכולה להיות מאובחנת על ידי CT וגם MRI. לבדיקת ה-MRI מספר יתרונות, הבדיקה מאפשרת אפיון מדוייק יותר של הלחץ העצבי, זיהוי של גורמים נוספים שלא ניתנים לאבחון על ידי ה-CT ובעיקר העדר חשיפה לקרינה הנלווית לבדיקת ה CT.

 

מאחר שהרוב המוחלט של האירועים של כאב גב מקרין לרגל, ללא פגיעה עצבית על רקע של פריצת דיסק הכאבים יחלפו ספונטנית לאחר תקופה של מספר חודשים, הטיפול הראשוני הוא שמרני, ומטרתו היא קיצור משך ההתקף והפחתת עוצמת הכאבים. "הכלים הטיפוליים הנם רבים והעדיפות היא לשילוב ביניהם בשל אפקט סינרגיסטי", מציין ד"ר אמיתי.

 

הטיפול התרופתי הראשוני כולל תרופות נוגדות דלקת ונוגדי כאבים בעוצמות שונות. קיים מגוון רחב של טיפולים נוספים שמשמש בהתקפים ממושכים או כרוניים כגון תרופות יחודיות לכאבים נוירופתים ואף תרופות נוגדות דיכאון וקנאביס.

 

קבוצת טיפולים נוספת הנה התערבויות פולשניות כגון הזרקת סטרואידים תחת שיקוף לאזור העצבים המעורבים. גם לרפואה משלימה תפקיד חשוב בטיפול בהתקף. הטיפול הכירורגי מומלץ למקרים שלא הגיבו לטיפול שמרני.

 

יתרונות אבחון ב-MRI בגלל כאבי גב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יתרונות אבחון ב-MRI בגלל כאבי גב(צילום: shutterstock)

 

כאבי גב בנערים ונערות

כאבי גב בילדים יכולים לנבוע מסיבות רבות, אחת התופעות הנפוצות ויחסית יחודית לקבוצת גיל זו הנה שברי מאמץ בילדים. התופעה המכונה גם ספונדילוליזיס היא שבר המתרחש לרוב בחוליות המותניות התחתונות.

 

תופעה זו דווחה בכ-5% מהאוכלוסיה, ויותר בילדים ספורטאים ובמיוחד מתעמלים, מרימי משקולות, שחקני כדורסל, כדורגל, טניס וג'ודו. התהליך האבחנתי לרוב יתחיל בצילומים, ובהמשך עשוי לכלול MRI מיפוי עצמות ואף CT.

 

למרות שבמקרה זה לבדיקת ה-MRI פחות יתרונות, משיקולים של מניעת חשיפת הילדים לקרינה העדיפות לבצע לרוב תחילה MRI ובהמשך לפי הצורך לבצע CT או בדיקות אחרות.

 

הטיפול מתאים רק במצב בו יש סימפטומים וכולל לרוב הימנעות מפעילות ספורטיבית ולעיתים שימוש במחוך. במקרים נדירים נדרש אף ניתוח.

 

ספונדילוליסטזיס יכול להיגרם כאמור בשל שבר מאמץ בחוליות, אך ישנן סיבות נוספות. במבוגרים הסיבות לרוב שונות (סופנידילוליסטזיס ניווני). מצב זה יכול להתבטא בכאבי גב כרוניים והקרנה לרגליים.

 

האבחון כולל שימוש בצילומים, CT ו-MRI. הטיפול כולל טיפול שמרני בזמן התקף כמתואר לפריצות דיסק, וניתוחי למצבים כרוניים. טיפול ניתוחי לרוב יצריך שימוש בקיבוע לייצוב החוליות.

 

 תהליכים פתולוגיים של עמוד השדרה עשויים לגרום לנזק עצבי משמעותי  ()
תהליכים פתולוגיים של עמוד השדרה עשויים לגרום לנזק עצבי משמעותי

 

שינוים בצקתיים אקוטיים בחוליות:

מצב זה הנקרא גם שינוי מודיק (modic) על שם הרופא שתיאר אותו לראשונה לפני 30 שנים, והוא עלול לגרום לכאבי גב תחתון הנמשכים מספר חודשים ואף יותר. ישנן תאוריות שונות לגבי הסיבות שלרוב קשור ביחסי הגומלין בין הדיסק לעצם.

 

הייחודיות של מצב זה היא העובדה שיאובחן בבדיקת MRI בלבד. הטיפול לרוב שמרני וכולל מנוחה, שימוש במשככי כאבים ופיזיותרפיה על פי המלצת האורתופד.

 

דלקת במפרקים של עמוד השדרה ומיפרק סקרואיליאקלי:

המפרקים הפצטרים הם המפרקים הקטנים שמחברים בין החוליות, המפרקים הסקרואיליאקלים הנם הםמפרקים גדולים המחברים בין עמוד שדרה לאגן.

 

דלקת במפרקים אלו היא התופעה הנפוצה במחלות ראומטולוגיות, אז הדלקת הנה חלק מביטוי של דלקת מפושטת במפרקים, התופעה נפוצה גם אצל אנשים בריאים לחלוטין ומבטאת חלק מתהליך השחיקה הטבעי של המפרקים.

 

לדברי ד"ר אמיתי, זיהוי של דלקת במיפרק של עמוד השדרה יתבצע בצורה בטובה ביותר על ידי בדיקת ה-MRI שיכולה להדגים שינויים בצקתיים והצטברות נוזל במפרק. ניתן להדגים תהליכי שחיקה מתקדמים במפרקים על ידי בדיקת CT. גם מיפוי עצמות יכול לשמש ככלי אבחנתי אך מידת הדיוק הנה נמוכה.

 

הטיפול בדלקת על רקע מחלקה ראומטולוגית הנו כחלק מהטיפול במחלת הבסיס. כאשר הוא מתרחש באנשים בריאים הטיפול הנו לרוב שמרני וכולל תרופות נוגדות דלקת.

 

גב תפוס:

רוב כאבי הגב בצעירים בריאים נגרמים מתהליכים דלקתיים חולפים שנמשכים מספר ימים עד מספר שבועות. מצבים אלו לרוב יגיבו לטיפול שמרני שכולל מנוחה, חימום מקומי, פיזיותרפיה, וטיפול תרופתי ואינם דורשים בירור הדמייתי.

 

כאבים כרוניים הנמשכים מספר חודשים, או כאלו המלווים בהקרנה או סמפטומים אחרים ברגליים דורשים בירור במסגרת אורתופדית אורתופדית ולרוב הדמיה.

 

סימנים או תסמינים המעלים חשש למחלה חמורה או מצב דחוף, ודורשים תמיד בדיקת רופא:

כאבי גב וירידה לא מכוונת במשקל ובתיאבון: מצב זה מעלה חשש לתהליך סרטני או זיהומי, ודורש בירור רפואי. לרוב מצב זה אינו דחוף אך דורש התייחסות מהירה של רופא מטפל וכולל בדיקות רבות מלבד הדמיה של הגב.

 

בהתאם לרקע של המטופל כגון קולונוסקופיה, ממוגרפיה, מיפוי עצמות, הדמיית בית חזה, בטן ואגן.

 

כאב מעיר משינה: בלילה קיימת הפרשה מוגברת של הורמונים וציטוקינים המשפיעים ומושפעים מתהליכים גידוליים וזיהומיים, חומרים אלו קשורים גם בתהליכי כאב, בנוסף במהלך הלילה, יש פחות הסחות וגירויים מכפות הידיים והרגליים, והכאב נוטה לנוע במסילות העצביות מהר יותר.

 

לכן כאב ממקור גידולי וזיהומי יתבטא בכאבים ליליים בעוד שכאב ממקור קרע בדיסק לדוגמא שבו המרכיב המכאני משמעותי, גם אם לא ייעלם, יוקל לרוב בהשוואה לפעילות.

 

לפיכך כאב גב למשך מספר שבועות לפחות המופיע בלילה ומעיר מהשינה נחשב ל"דגל אדום" המחייב בירור.

 

עליית חום: כאבי גב יכולים להתלוות למחלות חום רבות אחרות כגון שפעת כחלק מכאבי שרירים. מנגד כאבי גב ממושכים הנלווים לעליית חום מעלים חשד לתהליך זיהומי בגב.

 

שינוי בתבנית הסוגרים: הסוגרים כמו כל שאר הגוף מעוצבבים על ידי עמוד השדרה. תהליכים פתולוגיים של עמוד השדרה עשויים לגרום לנזק עצבי משמעותי המתבטא בהפרעת שליטה בסוגרים

 

לשינויים כאלו יתלוו פעמים רבות הפרעות תחושתיות באזור פי הטבעת, רגליים וחולשה ברגליים. מצב כזה הנו מצב חירום ומחייב פניה דחופה למיון.

 

חבלה: כאב גב המופיע לאחר פציעה או חבלה דורשת בדיקת אורתופד דחופה.

 

חולשה בגפיים: מצב העלול להעיד על לחץ על חוט השדרה ושורשי מצב כזה הנו מצב חירום ומחייב פניה דחופה למיון.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים