"ועדת חקירה אזרחית" לקריסת מערכת הבריאות
שופטות בדימוס, ראשי הסתדרות האחיות וארגון רופאי המדינה, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, בכירי אקדמיה ופעילים מבטיחים לרדת לשורש הכשלים ולהמליץ על פתרונות: "הזקנה במסדרון - לא גזירת גורל אלא יד מכוונת"
שורת בכירים במערכת הבריאות, בתחומי המשפט והאקדמיה ופעילים חברתיים הודיעו היום (א') על הצטרפות ל"ועדת חקירה אזרחית לבחינת מדיניות האוצר וקריסת ביטוח הבריאות הממלכתי", שהוקמה על ידי קואליציה רחבה של ארגוני חולים, רופאים והסתדרות האחיות. לוועדה אין סמכות חוקית כלשהי, אבל מטרתה להעלות את המודעות לבעיות הקשות ולהציג פתרונות אפשריים.
המצב במערכת הבריאות - עוד כתבות ב-ynet
חולים במסדרונות, רופאים קורסים: "אי אפשר לשתוק עוד"
רופאים בכירים מתווים פתרון למשבר
טיפול בבית, שת"פ בין בתי חולים | עוד פתרונות למשבר
"מערכת הבריאות הציבורית נמצאת במשבר קשה ומתמשך", אמרה ד"ר דפנה אבניאלי, שופטת בדימוס בבית המשפט המחוזי בתל אביב, שעומדת בראש "ועדת החקירה". "כולנו שומעים את קולות החולים שזועקים ממסדרונות בתי החולים, את תלונות הרופאים והאחיות שקורסים תחת נטל העבודה, את התחנונים לתרופות שאינן בסל הבריאות, לתוספת מיטות ותקנים. אסור לנו להתעלם מהקריאות האלה".
ד"ר עדי ניב יגודה, מומחה למשפט רפואי ומדיניות בריאות, הוגדר "התובע המיוחד" של ועדת החקירה. לדבריו "הזקנה במסדרון והתור הארוך לניתוח – זה לא גזירת גורל, אלא יד מכוונת שמובילה את המערכת למצב שבו היא נמצאת. אנחנו רואים ייבוש תקציבי, מערכת שפוגעת בכוונה במטפלים ובחולים כאחד. בוועדה אנסה לחשוף איך מדינת ישראל אונסת את קופות החולים לחתום על הסכמים בניגוד לרצונן כדי שלא יממשו החלטות בג"ץ, איך הקופות ובתי החולים נדרשים לחתום על הסכמים שמונעים מהם לקבל דמי אשפוז".
בכוונת הוועדה לקיים בחודש הקרוב "שימוע ציבורי" ולזמן עדים מקרב האזרחים שנפגעו, וכן רופאים, אחיות, צוותים רפואיים ואנשי מקצוע. יחד עם אבניאלי, בראש הוועדה תעמוד מיכל לויט, שהייתה שופטת בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.
לצידן יכהנו כחברים בועדת החקירה פרופ' עמוס שפירא, דיקן לשעבר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב ובמרכז האקדמי כרמל בחיפה; פרופ' מרדכי שני, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות ומנהל המרכז הרפואי שיבא, חתן פרס ישראל; ד"ר זאב פלדמן, מנהל היחידה לנוירוכירורגיה של הילד בשיבא ויו"ר ארגון רופאי המדינה; פרופ' גבי בן נון, כלכלן מאוניברסיטת בן-גוריון ולשעבר סמנכ"ל במשרד הבריאות; ד"ר נילי קרקו-אייל מהמכללה מנהל; אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחים והאחיות; ופנינה רוזנצוייג, מנכ"לית עמותת "נאמן, נפגעי שבץ מוחי" וחברת הנהלה באגודה לזכויות החולה.
אבניאלי הסבירה: "זאת יוזמה אזרחית טהורה. הגיע הזמן לחקור נושא שמעניין את אזרחי המדינה ולא הייתה קריאה לחקור אותו באמצעות המדינה. במסגרת הוועדה ניתן המלצה – לא צריך להמליץ על רמת הרופאים או על מכשור – אלא להמליץ שהקצאות הכספים למערכת תהיה נכונה יותר ומתאימה לצרכיה של מדינת ישראל".
אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחיות: "מערכת הבריאות בגירעון וקריסה. משנה לשנה היא קורסת. חולים מחכים שעות במיון לפני שהם עולים למחלקה. עוד מעט ישכיבו את החולים בקומות כמו בית קברות. לקחו לחולים את הכבוד. אני שנים נמצאת במערכת הבריאות, ויודעת מה קורה. הגיע הזמן להגיד עד פה".
יו"ר האגודה לזכויות החולה, שמוליק בן יעקב: "בכל העולם מגיעים ללמוד מאיתנו. אז איך הגענו למצב הקשה של מערכת הבריאות? התשובה היא שזאת מדיניות מכוונת. האוצר הקטין את ההוצאה הלאומית לבריאות, וכיום מדובר על 20 מיליארד שקל שחסרים לנו".