שתף קטע נבחר

4 ימים בלי חשמל: 17 מאושפזים מתו בוונצואלה

"המצב מחמיר בכל יום", אומרים תושבי ונצואלה הקורסת על הפסקת חשמל חסרת תקדים. 17 מאושפזים מתו בבתי החולים. הממשלה מאשימה את ארה"ב, מומחים אומרים שמדובר בתוצאה של הזנחה שנמשכת שנים

תושבי ונצואלה התעוררו הבוקר ליום רביעי ברציפות ללא חשמל. הפסקת החשמל ברחבי המדינה הקורסת היא חסרת תקדים. האזרחים חוששים מההשפעות של היעדר החשמל על הבריאות, התחבורה והתקשורת. הפסקת החשמל גבתה את כה את חייהם של רבים בבתי החולים, שם מנסים הרופאים להציל חיים ללא חשמל.

 

עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ  

 

 

הפסקת חשמל ונצואלה (צילום: AFP)
בית חולים בוונצואלה. לרופאים אין חשמל לטפל בחולים(צילום: AFP)

הנשיא הסוציאליסט ניקולס מדורו – שחווה משבר גדול מאז שמנהיג האופוזיציה הכריז על עצמו כנשיא זמני – האשים את ארה"ב במשבר. "מערכת החשמל הלאומית נתונה למתקפות סייבר רבות", כתב היום הנשיא מדורו בטוויטר. "בכל זאת אנחנו עושים מאמצים אדירים כדי להחזיר את האספקה בשעות הקרובות".

 

מדורו טוען שהפסקת החשמל הגדולה היא תוצאה של חבלה אמריקנית בתחנת הכוח גורי (שמספקת חשמל ל-80% מוונצואלה). אך המומחים אומרים שהפסקת החשמל בוונצואלה היא תוצאה של הזנחה שנמשכת שנים. המומחים מספרים על תקלות במערכת ההולכה, ואומרים בצער שלממשלה אין את הציוד המתאים או את העובדים שיצליחו לשקם את המערכת.

הפסקת חשמל בונצואלה (צילום: AFP)
הפסקת חשמל בונצואלה(צילום: AFP)

הפסקת חשמל בונצואלה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

הפסקת החשמל, שהחלה בחמישי אחר הצהריים, מגבירה את התסכול הגדול של האזרחים שכבר סובלים ממחסור חמור במזון ובתרופות. כעת המזון נרקב במקררים, והתושבים שתלויים בפעילות הרכבת התחתית צועדים קילומטרים לעבודה. קרובי המשפחה בחו"ל דואגים ליקיריהם אבל בקושי יכולים להשיג אותם, בגלל שיבושים בשירותי הטלפון והאינטרנט.

 

בקרקס היו היום תורים ארוכים בכניסה לתחנות הדלק הבודדות בבירה. תושבים שרצו להטעין את הטלפונים הסלולריים הגיעו לעמדות שבהן יש פאנלים סולאריים, ואחרים התקבצו בשולי הכבישים המהירים - שם עדיין יש קליטה סלולרית.

הפסקת חשמל בונצואלה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפסקת חשמל בונצואלה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
  

מעט מסעדות וסופרמרקטים נשארו פתוחים. מי שהחליט לפתוח את העסק למרות הפסקת החשמל נעזר בגנרטורים. הלקוחות לא יכלו לשלם בכרטיסי אשראי, ובעלי העסקים ביקשו מהם לשלם בדולרים אמריקניים (המטבע המקומי, הבוליבאר, הפך לנדיר בוונצואלה הקורסת).

 

"מה אפשר לעשות בלי חשמל?", שואל ליונל, טכנאי בן 47 שיוצא עם בתו בת השש לקנות אוכל בסופרמרקט. "האוכל שהיה לנו התקלקל". בבתי החולים המצוקה גדולה יותר: ארגון רופאים דיווח אתמול כי כתוצאה מהיעדר החשמל – והליקויים של הגנרטורים ששימשו כתחליף – מתו 17 מאושפזים בבתי חולים ברחבי המדינה.

הפסקת חשמל ונצואלה (צילום: EPA)
עומדים בתור להטעין את הטלפון עם פאנל סולארי(צילום: EPA)
 

הפסקת חשמל ונצואלה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

"זה נורא", אמרה סול, בת 22 שבתה מאושפזת בבית חולים שבו לא פועל החשמל. "הכול חשוך. רק בחלק מהמקומות יש גנרטורים שעובדים". אדוארד, בן 20 שגר עם אמו ושלושת אחיו בשכונת עוני בקרקס, מסכם: "המצב מחמיר בכל יום".

 

בבירה קרקס ובערים נוספות חזר החשמל לכמה שעות ביום שישי, אך הופסק שוב בשבת בצהריים. הפסקת החשמל הנוכחית היא הארוכה ביותר בעשרות השנים האחרונות. ב-2013 קרקס ו-17 מ-23 המדינות של ונצואלה סבלו מהפסקת חשמל שנמשכה שש שעות. בשנה שעברה סבלו 10 ממדינות ונצואלה מהפסקת חשמל של עשר שעות.

הפסקת חשמל ונצואלה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפסקת חשמל ונצואלה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ונצואלה ()

הפסקת החשמל בוונצואלה מחריפה עוד יותר את העימות בין מדורו לחואן גוואידו, מנהיג האופוזיציה שמדינות רבות בעולם הכירו בו כנשיא הזמני של ונצואלה. גוואידו, ארה"ב ומדינות נוספות במערב קוראים למדורו לעזוב את השלטון. למרות הלחץ של האופוזיציה – והסנקציות שהטילה ארה"ב על מגזר הנפט של המדינה – מדורו לא מוכן לקיים מו"מ על סוף דרכו הפוליטית.

 

ונצואלה היא מעצמת נפט שבעבר הייתה מהעשירות באמריקה הלטינית, אך תחת שלטון השמאל של הוגו צ'אבס ואחריו ניקולס מדורו הורע מאוד מצבה וכלכלתה קרסה לחלוטין. כ-2.7 מיליון איש עזבו אותה מאז 2015.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים