"מנהיג טליבאן חי שנים ליד בסיסים אמריקניים"
פעמיים הגיעו חיילים אמריקנים לבית שבו שהה מולה עומר, אך לא מצאו את החדר הסודי שבו הסתתר. כך עולה מביוגרפיה חדשה על מי שהיה אחד האנשים המבוקשים בעולם במשך יותר מעשור. "התבודד והאזין ל-BBC"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מנהיגי ארה"ב ואפגניסטן האמינו שהמנהיג שתום העין, שהיה אחד האנשים המבוקשים ביותר בעולם במשך יותר מעשור, נמלט לפקיסטן ולבסוף מת שם. אך ביוגרפיה חדשה על חייו מספרת כי עומר התגורר במרחק של שלושה ק"מ בלבד מבסיס אמריקני מרכזי במחוז זאבול, שם מת בשנת 2013.
הספר "חיפוש אחר אויב" נכתב על ידי העיתונאית ההולנדית בט דאם. בספרה היא טוענת שמנהיג טליבאן חי בבידוד, סירב שבני משפחה יבקרו אותו, ומילא מחברות בשרבוטים בשפה דמיונית. דאם, שדיווחה שנים מאפגניסטן, בילתה יותר מחמש שנים במחקר לקראת כתיבת הספר. היא גם ראיינה את ג'באר עומארי, שומר הראש של עומר, שהסתיר אותו והגן עליו אחרי נפילת שלטון טליבאן.
בעקבות הפיגועים ב-11 בספטמבר 2001, שהובילו לנפילת הטליבאן, הציבה ארה"ב פרס בסכום של 10 מיליון דולר על ראשו של עומר. לשברי דאם, בעקבות כך, הוא הסתתר במתחם קטן בקלאת, בירת מחוז זאבול. המשפחה שהתגוררה במתחם לא ידעה על זהותו של האורח המסתורי, אבל כוחות אמריקניים כמעט מצאו אותו שם פעמיים.
במקרה אחד, פטרול אמריקני הגיע למתחם בזמן שעומר ועומארי היו בחצר. השניים היו מבוהלים והסתתרו מאחורי ערימת עצים. החיילים עברו בלי להיכנס. בפעם השנייה חיילים אמריקנים חיפשו בתוך הבית, אבל לא חשפו את הכניסה הנסתרת לחדר הסודי שלו.
עומר החליט לעבור משם כשארה"ב החלה בבניית בסיס בשנת 2004, רק כמה מאות מטרים מהמחבוא שלו. מאוחר יותר הוא עבר לבניין אחר, אך כעבור זמן קצר הקים הפנטגון בסיס נוסף בקרבת מקום, שבו התגוררו אלף חיילים אמריקנים. לעיתים התגוררו בבסיס גם הכוחות המיוחדים של ארה"ב ובריטניה.
עומר לא העז לזוז שוב ממקומו, כך לדברי דאם. רק לעיתים רחוקות הוא יצא החוצה, ולרוב הסתתר במנהרות כשמטוסים אמריקנים חלפו באזור. עומר נהג להקשיב לשידורי החדשות של רשת BBC. אך גם אחרי שנודע לו על מותו של מנהיג אל-קאעידה, אוסמה בן לאדן, עומר הגיב לעתים נדירות על מה שהתרחש בעולם החיצון.
בספר נטען שעומר חלה בשנת 2013, לא קיבל טיפול רפואי וסירב לנסוע לפקיסטן לטיפול. הוא מת מאוחר יותר באותה שנה.
ממשלת אפגניסטן מיהרה להכחיש את הטענות לכשלים שעלו בספר, ואמרה כי מדובר ב"טענות הזויות". "יש לנו מספיק ראיות שמראות שהוא חי ומת בפקיסטן", מסר דובר הנשיאות האפגאנית.
גם ראש ה-CIA לשעבר דיוויד פטראוס, שגם פיקד על הכוחות האמריקניים באפגניסטן, היה ספקן באשר לאמיתות הטענות העולות בספר. לדבריו, אם מנהיג טליבאן אכן היה מחליט להישאר באפגניסטן, המהלך היה כרוך בסיכון רב. "הייתה לנו גישה לכל מקום בתוך אפגניסטן", אמר פטראוס. "הייתי מופתע מאוד אם עומר היה לוקח את הסיכון שנוכל להפתיע אותו באיזה ערב".
ארגון הטליבאן של עומר שלט באפגניסטן מ-1996 עד שהופל ב-2001. מאז נלחם הארגון בממשלה. בספרה של דאם נאמר שעומר העביר את ההנהגה אחרי 2001, ונראה שפעל מאז יותר כמנהיג רוחני. אנשי הארגון שמרו את הידיעה על מותו בסוד במשך שנתיים.
הביוגרפיה על עומר מגיעה ברקע שיחות השלום המתמשכות בין טליבאן וארה"ב, שמטרתן לשים קץ לסכסוך שנמשך כמעט 18 שנה. סבב השיחות האחרון בדוחה, שנמשך כבר שבועיים, מעורר ציפיות שהצדדים יצליחו להתקרב לעסקה.