בפאב בפריז, הבריטים שותים בירה ברקזיט
הבירה המרירה מיוצרת בסקוטלנד ופופולרית בבר בריטי ברובע השמיני של בירת צרפת. "אם מישהו לא רוצה בגלל השם, אני מסביר שלהזמין אותה זה מעשה אנטי-ברקזיט". הערב: הפרלמנט יצביע שוב על הסכם הפרישה. חוות דעת משפטית חדשה פוגעת בסיכויי מיי להשיג רוב
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הבירה מיוצרת במבשלה בסקוטלנד, בה תמכו רוב המצביעים במשאל העם בהישארות באיחוד האירופי. לדברי אחד הברמנים בבר קריקטר בפריז, במבשלה נתנו לבירה מרירות מכוונת.
"מבשלת הבירה רצתה להביע את רגשותיה כלפי הברקזיט, ומכאן המרירות של הבירה", הוא אמר. "אז זה מה שאני מסביר לאנשים שלא רוצים לקנות אותה בגלל השם, שלהזמין את הבירה הזו זה מעשה אנטי-ברקזיט".
פחות משלושה שבועות נותרו עד המועד שנקבע לפרישה - 29 במרץ. הערב יצביע הפרלמנט הבריטי פעם נוספת על ההסכם שגיבשה מיי עם האיחוד. התוצאות האפשריות כוללות דחייה של מועד הפרישה מהאיחוד, הסכם של הרגע האחרון, פרישה ללא הסכם, בחירות בזק או משאל עם נוסף.
אי-הוודאות מספיקה כדי לגרום כאב ראש לרוב השתיינים בפאב הבריטי, ליד תחנת הרכבת סן לאזאר ברובע השמיני. "ברקזיט זה דבר נורא", אמרה רוזי, אזרחית בריטית-אוסטרלית ובעליה של הפאב. "אבל לפחות הבירה טובה".
אתמול נסעה מיי לשטרסבורג שבצרפת לשיחות של הרגע האחרון כדי להשיג תיקונים להסכם, ולשכנע בכך את המחוקקים הסוררים במפלגתה לתמוך בו. זאת, ברקע מה שנראה כהמשך של "פארסת הברקזיט" – והחשש שמועד הפרישה המתוכנן יידחה על-ידי הפרלמנט. הלילה הודיעה מיי כי הצליחה להשיג "שינויים מחייבים" בהסכם הברקזיט בנוגע לגבול בצפון אירלנד – אחת הסוגיות המסובכות בהסכם. מיי אמרה כי בהסכמים שהושגו היא ענתה על דרישות חברי הפרלמנט שדחו את ההסכם בחודש ינואר האחרון.
השר הבריטי הבכיר דייוויד לידינגטון הודיע כי מיי השיגה "שינויים מחייבים מבחינה חוקית שמחזקים ומשפרים את הסכם הפרישה". הערבויות שהושגו, הסביר, ימנעו מהאיחוד האירפי את היכולת "ללכוד" את בריטניה באמצעות הפשרה שהושגה בנוגע לסוגיית הגבול בצפון אירלנד.
סעיף הפשרה בהסכם המקורי כונה "בקסטופ", ונועד למנוע הצבת עמדות בידוק בגבול בין צפון אירלנד, שהיא טריטוריה בריטית, לבין הרפובליקה של אירלנד, שהיא מדינה עצמאית וחברה באיחוד האירופי.
כדי למנוע יצירת גבול קשיח אחרי הפרישה, עד 2022 אמורים בריטניה והאיחוד האירופי לגבש הסכם סחר קבוע חדש ביניהם – והבקסטופ ייכנס לתוקף רק אם הם לא יצליחו לגבש הסכם שכזה. מתנגדי התוכנית חוששים שאם הבקסטופ ייכנס לתוקף, בריטניה תהיה כבולה לתקנות המכס של האיחוד האירופי. דבר כזה, אומרים מתנגדיו, יפגע ביכולתה של בריטניה לגבש הסכמי סחר עם מדינות אחרות בעולם.
לדברי מיי, ההסכמות החדשות ימנעו מהאיחוד האירופי את היכולת להפעיל את הבקסטופ ללא הגבלה. היא ציינה כי גם אם האיחוד ינסה לעשות זאת, בריטניה תוכל לערער על כך דרך ערוצים משפטיים – וכי אם ייקבע שהאיחוד האירופי מפר את ההסכם, בריטניה תוכל, לדבריה, להשעות את יישום התוכנית מעוררת המחלוקת. מיי הוסיפה כי ממשלתה תפרסם הצהרה מיוחדת שתבהיר כי דבר לא יוכל למנוע מלונדון לפרוש באופן חד-צדדי מהבקסטופ - אם זה יופעל.
בחוות דעת משפטית שפרסם היום התובע הכללי ג'פרי קוקס, הוא ציין שההסכמות החדשות אמנם מפחיתות את הסיכון ל"כליאת" בריטניה אחרי הפרישה, אך לא מבטלות אותו. לדבריו, ההסכמות לא מעניקות לממלכה כלים חוקיים לפרוש מהבקסטופ ללא אישור האיחוד. קביעתו של קוקס פוגעת בסיכויי מיי להשיג רוב הערב בפרלמנט. מחוקקים שתומכים בברקזיט אמרו שההסכם שגובש אינו טוב מספיק וכבר הודיעו שיתנגדו לו בהצבעה הערב.
מנהיג האופוזיציה ויו"ר הלייבור ג'רמי קורבין לא התרשם מהבטחותיה של מיי - וקרא לפרלמנט לדחות את ההסכם למרות הערבויות החדשות. "המגעים של ראש הממשלה נכשלו, ההסכם עם הנציבות האירופית לא כולל שום דבר בנוגע לשינויים שמיי הבטיחה לפרלמנט", מסר קורבין.