להיות יהודי במדינה המוסלמית הגדולה בעולם
בקהילה הקטנה באינדונזיה, הרב הולך ברחוב בלי כיפה. היהודים נאלצים להירשם כנוצרים בתעודות הזהות ולהיזהר מהתקפות מצד הרוב המוסלמי. ועדיין – בפינה מרוחקת במדינת האיים, ניצבת המנורה הגבוהה בעולם
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בית הכנסת "שער השמיים" שבעיירה טונדנו הוא בית התפילה היהודי היחיד באינדונזיה מזה כשש שנים. סמוך לבית הכנסת הצנוע, בפינה מרוחקת בסילאווסי שבמדינת האיים בדרום-מזרח אסיה, ניצבת מנורה בגובה 18 מטרים, אולי הגבוהה בעולם. רוב יהודי אינדונזיה הם צאצאי סוחרים מאירופה ומעיראק. מספרם טרם מלחמת העולם השנייה עמד על כמה אלפים. היום, הם מונים כ-200.
בית הכנסת השני באינדונזיה שכן בסורביה, העיר השנייה בגודלה במדינה, ונהרס סופית ב-2013. הוא היה מוקד להפגנות אנטי-ישראליות במשך שנים, ולבסוף נאטם בידי מוסלמים קיצונים ב-2009. מאז, עמד נטוש ומוזנח. "ישנה אנטישמיות רבה באינדונזיה", אומר ברוך. "התושבים לא מבדילים בין יהודים לבין ישראל. הם חושבים שהיהודים וישראל הם אויבי הדת והמדינה שלהם".
אינדונזיה מאבדת סבלנות
ואכן, אלפים הפגינו בבירה ג'קרטה כשנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע בשנה שעברה שהשגרירות האמריקנית בישראל תעבור לירושלים. באותה שנה, הכה במדינה גל קטלני של פיגועי תופת בכנסיות. 25 בני אדם נהרגו אז, מתוכם 13 מחבלים.
הרשויות באינדונזיה חוששות שרשתות הטרור במדינה חידשו את פעילויותיהן, ככל הנראה בעקבות חזרתם למדינה של כאלף אינדונזים שלחמו בשורות דאעש בסוריה. מומחים הזהירו שהג'יהאדיסטים יהוו איום משמעותי על ביטחון המדינה.
כך, הופכת המדינה המוסלמית ששובחה במשך שנים על מתינותה הדתית ליותר ויותר מסוכנת בעבור מיעוטים, גם בקרב הדת השולטת. מוסלמים מהזרם השיעי והאחמדי, הנחשבים ככופרים בידי חלק מהקיצוניים באיסלאם הסוני, היו גם הם יעדים לתקיפות האלימות אשתקד. היהודים, לעומתם, כמעט בלתי נראים בשל מספרם הזעום, ולכן לא עמדו במרכז התקיפות. "לא ניתן להכחיש שהסבלנות הולכת ופוקעת במדינתנו", אומר הרב ברוך.
לצד סכנת החיים הממשית, יהודי אינדונזיה ניצבים גם בפני אתגר בירוקרטי. אינדונזיה מאפשרת לאזרחיה לרשום בתעודת הזהות אחת משש דתות בלבד – איסלאם, נצרות פרוטסטנטית, נצרות קתולית, בודהיזם, הינדואיזם וקונפוציוניזם.
תעודות הזהות נחוצות כדי לקבל שירות מהמדינה, ובין היתר כדי להינשא או להירשם בלידה. כך, רוב היהודים נאלצים לשקר בתעודת הזהות, ולרשום את עצמם כנוצרים.
גם לתומכים ביהודים צפויה באינדונזיה תגובה זועמת. כך למשל, מוניק רייקרס קיבלה גינוי חריף מאגודת הסטודנטים המוסלמים במדינה על תוכנית הטלוויזיה שלה, ששידרה תכנים העוסקים ביהדות. "הם דרשו את פיטוריי ואת ביטול התוכנית", אומרת רייקרס, מייסדת "הדסה אינדונזיה", עמותה המציעה תוכניות חינוך תרבותיות על ישראל, על יהודים ועל השואה.
גם סאפרי סלה, מורה מוסלמי לעברית בג'קרטה, נתקל בהרמות גבה על תחום העניין שלו. סלה למד עברית מאז 1990 ואפילו כתב מילון עברי-אינדונזי. בבית, הוא לא קיבל תגובות חיוביות. "נקראתי סאפרי היהודי", הוא אומר.