שתף קטע נבחר

שיחת הטלפון הלילית, הנסיעה לביה"ח וההתרגשות: השתלת הריאה של נחמה ריבלין

כבר כמה שנים שרעיית נשיא המדינה, נחמה ריבלין, שהייתה חולה בפיברוזיס ריאתי ונאלצה להיות מחוברת 24 שעות ביממה לבלון חמצן, קיוותה שאולי תימצא לה ריאה. אמש הגיעה השיחה המיוחלת והנשיא ורעייתו מיהרו להגיע לביה"ח בילינסון. איך עברה עליהם היממה האחרונה ומה קורה במהלך השתלת ריאות?

אתמול (א') בשעה 10 בלילה קיבלה רעיית נשיא המדינה, נחמה ריבלין את הטלפון שהיא מחכה לו הרבה זמן. מהצד השני היה הרופא שלה, פרופ' מרדכי קרמר, מנהל מערך ריאות בבית החולים בילינסון בפתח תקוה. "גברת ריבלין. יש לנו ריאה", אמר לה.

 

זה לא היה הטלפון הראשון שבישר על מציאת ריאה לנחמה ריבלין. לפני חודש התקבלה שיחה כזו וריבלין החלה בהליכים, אך הריאה לא התאימה ונחמה חזרה הביתה. למרות האכזבה של לפני חודש – הפעם הייתה התרגשות גדולה שהנה אולי הריאה שנמצאה מתאימה.

 

אזכרה לאריאל שרון בחוות השיקמים (צילום: גדי קבלו)
בני הזוג ריבלין. חיכו לשיחת הטלפון זמן רב(צילום: גדי קבלו)

 

תוך שעה בני הזוג התארגנו ונסעו לבית החולים בילינסון. בשעות הלילה המאוחרות התברר שהריאה מתאימה וריבלין התארגנה לניתוח. הנשיא נשאר ליד רעייתו כל שעות הלילה עד שנלקחה לחדר ניתוח. רק אז הוא נסע לירושלים, נח קצת ואחר כך התעקש ללכת לנאום במכון טרומן, כי היה חשוב לו למסור התייחסות לחברה הערבית.

 

לפני שעלה לנאום, דיבר עם הרופאים וקיבל עדכונים על מהלך הניתוח. לאחר שנאם ירד ומיהר שוב לדבר עם הרופאים. ואז הלך ביחד עם חברו בני בגין לקברו של מנחם בגין בהר הזיתים. משם מיהר להגיע לבית החולים בדיוק בזמן לראות את רעייתו יוצאת מחדר הניתוח.

 

לחתימה על כרטיס אדי

 

את תרומת הריאה קיבלה ריבלין מיאיר יחזקאל חלבלי ז"ל בן 19 שטבע באילת. בחדר ההתאוששות היה מפגש מרגש בין הנשיא ריבלין, בני משפחתו  של יחזקאל חלבלי ז"ל ומשפחתה של המושתלת שקיבלה את הריאה השנייה.

 

יאיר יחזקאל ז
יאיר יחזקאל חלבלי ז"ל. משפחתו תרמה את איבריו

 

ריבלין נזקקה לניתוח בשל מחלת פיברוזיס ריאתי, ממנה סבלה בשנים האחרונות וההשתלה בוצעה לאחר תקופה ארוכה בה המתינה לה. בשנה האחרונה חלה הידרדרות במצבה והיא בילתה את רוב זמנה בכיסא גלגלים, מחוברת למכשיר חמצן. למרות זאת היא התעקשה להמשיך בכל הפעילויות שלה: טיפוח הגינה הקהילתית בבית הנשיא, הענקת פרס רעיית הנשיא לשירה ישראלית, עבודה עם ילדים עם מוגבלויות ועוד.

 

כמקובל לאחר הליך ההשתלה, ריבלין מורדמת ומונשמת עד אשר תתחזק ותשוב לנשום בכוחות עצמה. מבית הנשיא נמסר, כי מצבה יציב והיא מוקפת בבני משפחתה הקרובה. הרופאים דיווחו שהריאה החלה לעבוד והמיכשור הנשימתי רק תומך אותה בשלב זה. בכל מקרה, היא תצטרך לעבור הליך שיקום ארוך.

 

נחמה ריבלין עם מלאניה טראמפ. המשיכה לעסוק בכל הפעילויות שלה (צילום: חיים צח / לע"מ) (צילום: חיים צח / לע
נחמה ריבלין עם מלאניה טראמפ. המשיכה לעסוק בכל הפעילויות שלה(צילום: חיים צח / לע"מ)

 

60 השתלות ריאה בשנה

השתלת ריאות היא השתלה מצילת חיים, המאפשרת לחולים במחלת ריאות סופנית לחזור לשגרת חיים מלאה ללא תלות באספקת חמצן חיצונית. בהשתלת ריאות ניתן להשתיל ריאה בודדת, שתי ריאות או לב וריאות יחד, כשההחלטה תלויה במחלה שהביאה את החולה להשתלה ובמצבו הגופני.

 

הניתוח המורכב ארך כחמש שעות ובוצע על ידי פרופסור דן ערבות, מנהל מערך ניתוחי לב-חזה בבילינסון ולווה על ידי רופאה האישי של נחמה, פרופסור מרדכי קרמר, מנהל מערך ריאות בבית החולים בלינסון.

 

בישראל, כל השתלות הריאה (כ-60 בשנה) מבוצעות בבית החולים בילינסון, ותוצאותיהן עומדות בשורה אחת עם תוצאות המרכזים הרפואיים המובילים בעולם. אחוזי ההצלחה גבוהים ביותר ועומדים על כ-90%. עד היום בוצעו בבילינסון למעלה מ-700 השתלות ריאות ועשרות השתלות לב-ריאות.

 

ניתוח השתלת ריאות הוא ניתוח מורכב מאוד, שדורש מיומנות, תיאום וניסיון רב. מהרגע שהריאות הוצאו מגוף התורם, יש להשתיל אותן בגוף המקבל תוך 6 שעות. בשל כך, במקביל להוצאת הריאות מגופו של התורם - מתחיל הניתוח של הוצאת הריאה החולה והכנת הריאה לקליטה אצל המקבל.

 

ההשתלה עצמה הינה ניתוח מורכב, שמבוצע בפתיחה מלאה של בית החזה. תחילה מנתקים את כלי הדם המחברים בין הריאה החולה ללב ולדרכי האוויר, זאת כדי להוציא את הריאה החולה (או במקרים מסוימים שתי הריאות) מגוף המטופל. בשלב הבא משתילים את הריאה מהתורם בבית החזה של המטופל על ידי חיבור הסימפונות, העורקים והוורידים של הריאה מהתורם - לאלה של המטופל.

 

הצוות המשתתף בניתוח השתלת ריאות כולל ברך כלל מספר מנתחי לב וחזה, שני מרדימים ושני טכנאי מכונת לב ריאות. משך הניתוח נע בין 8-4 שעות במקרה של השתלת ריאה בודדת ובין 12-6 שעות במקרים של השתלת שתי ריאות. מיד בתום ניתוח השתלת הריאות, המושתל מועבר לטיפול נמרץ במערך ניתוחי לב-חזה.

 

תוחלת החיים של מושתלי ריאה עולה עם השנים: עד לפני 20 שנה, עמדה תוחלת החיים שלהם על 5 שנים בממוצע. היום תוחלת החיים נעה בין 15-10 שנים בממוצע, בחולים שמקפידים על נטילת התרופות, הגעה למעקב מסודר ופעילות גופנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות בית הנשיא
נחמה ריבלין
צילום: דוברות בית הנשיא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים