המדינה תממן פיתוח של פלסטיק ממוחזר
רשות החדשנות תממן פיתוח תהליכי מיחזור של פלסטיקה, טכנולוגיות לרכב אוטונומי, יכולת לגילוי אירועים מסוכנים ע"י חיישנים והתאמת רובוטים לתעשייה
>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
רשות החדשנות: "ישראל בפיגור במרוץ להובלה בבינה מלאכותית"
בכירי הטכנולוגיה העולמית מצדיעים לחדשנות ישראלית
חייבים להעמיד את החדשנות המוניציפאלית בראש סדר העדיפויות
רשות החדשנות אישרה התארגנות של חמישה מאגדים מתוך 18 שניגשו לקול הקורא שנסגר באוקטובר, ושהזמין משתתפים מהתעשייה וחוקרים מהאקדמיה להתארגן למאגדים (מאגד הוא שותפות בין הגופים השונים למטרת פיתוח משותף של טכנולוגיות).
רשות החדשנות תתמוך במאגדים הנבחרים במסגרת מסלול מגנט, שמופעל על ידי זירת תשתיות טכנולוגיות ברשות, ושמהווה כלי תמיכה המאפשר שיתוף פעולה במחקר ופיתוח בין מספר תאגידים ומוסדות מחקר. המאגדים יעסקו בפיתוח טכנולוגיות חדשניות בתחומים בעלי חשיבות בשוק העולמי, שלתעשייה הישראלית עשוי להיות בהם יתרון.
מסלול מגנט פועל כבר 25 שנה במסגרת משרד המדען הראשי (היום רשות החדשנות). השנה, תפעיל רשות החדשנות את המאגדים בשיתוף עם התוכנית הלאומית לתחליפי דלקים ותחבורה חכמה שבמשרד ראש הממשלה, המשרד להגנת הסביבה והמינהל למחקר פיתוח אמל"ח ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) שבמשרד הביטחון.
שיעור המענק שיינתן במסגרת מאגד הוא עד 66% מהתקציב שמאושר לחברה תעשייתית ו-80% מהתקציב שמאושר למוסד מחקר. בממוצע ימומן כל מאגד בהיקף 60 מיליון שקל לשלוש שנים. שני פרויקטי כוכב (הפרויקטים היותר מוצלחים, מתקדמים ומבטיחים), ימשיכו לפעול שנתיים נוספות.
ממחזור ועד בינה מלאכותית
אחד המאגדים שאושר להתארגנות הוא מאגד מיחזור פלסטיק הכולל חברות מהתעשייה, כולל כרמל אולפינים, בז"ן, כתר, פלסטופיל ופלסטו-שק, יחד עם גופי אקדמיה, כולל הטכניון, מכללת שנקר, המכון הוולקני ומכללת כנרת. המאגד יפתח תהליכי מיחזור שיתאימו למגוון רחב של תעשיות פלסטיק, כדי לענות על הרגולציה המשתנה בעולם שלא תאפשר עוד ייצוא של מוצרי פלסטיק שאינם ממוחזרים מישראל.
מאגד נוסף יעסוק בהעברת הידע הקיים באקדמיה בתחום הגרפן, (סיבי פחם המאפשרים מוליכות גבוהה, שקיפות וגמישות, ושמתאימים לתעשיית המיקרו-אלקטרוניקה), אל תעשיית השבבים והמעגלים המודפסים בישראל. המאגד מורכב מחברות תעשייתיות כמו PCB , אלטק, מלאנוקס, אורבוטק, Tower, אלביט, וויבס, סימטל ואלישרא, לצד חוקרים מהאקדמיה.
המאגד השלישי מתמקד בפיתוח הדמאה חכמה - גילוי אירועים מהירים ומסוכנים בשדה רחב באמצעות חיישנים, למשל אירועים ביטחוניים או סכנות ברכב האוטונומי. במאגד משתתפים חברות תעשייתיות כמו C-Robotics, SCD,NewSight, אלביט וכן חוקרים מהאקדמיה.
עוד מאגד יפתח טכנולוגיות לרכב האוטנומי על ידי יכולות בניית תמונת עולם מפורטת ומדוייקת לטובת קבלת החלטות ניהוג של הרכב האוטונומי. מאגד זה מורכב מחוקרים אקדמאים וחברות תעשייתיות NVIDIA, שרכשה אתמול את מלאנוקס, Ceva, Arbe, Autotalks ,BW-Vision ,Third Eye ,VayaVision ואלביט.
המאגד החמישי יעסוק בהתאמת רובוטיקה לתעשייה על ידי פיתוח רובוט עם גמישות גדולה לביצוע פעולות מסויימות בזמן מוגבל, תוך שימוש בבינה מלאכותית. הוא מורכב מחברות כמו פוליגון, סרווטרוניקס, רובוטיקאן, כתר, סימנס, חברת הייעוץ BDO וחוקרים מהאקדמיה.
ד"ר רותם שמש, מנהלת מחקר ופיתוח בכרמל אולפינים, המשמשת ראש מאגד מיחזור הפסלטיק אמרה: "העולם הולך לכיוון טכנולוגי ושיווקי שבו חברות שלא יטפלו במוצרי הפלסטיק שלהן מבחינת קיימות לא ישרדו. השוק הישראלי מייצא מוצרי פלסטיק בשווי של למעלה מ-2 מיליארד דולר מדי שנה. היום חברות כמו איקאה, מרקס אנד ספנסר וסטארבקס, שיצאה עם קמפיין של כוסות קפה חד פעמיות מחומר ממוחזר בלבד, דורשות לספק להן חומרים ממוחזרים או חומרים ממקור מתחדש. התעשייה הישראלית צריכה להתאים את עצמה ללקוחות אסטרטגיים שדורשים מצידם התאמה לרגולציות מחמירות בתחום המחזור והקיימות".