שתף קטע נבחר

בדקה ה-90: מיי השיגה "ערבויות מחייבות" להסכם הברקזיט

רגע לפני ההצבעה היום על ההסכם - שנדחה בפרלמנט כבר לפני חודשיים - ראש ממשלת בריטניה הודיעה כי הגיעה לפשרה עם האיחוד האירופי בנוגע לסוגיה המורכבת של הגבול בצפון אירלנד. מנהיג האפוזיציה קורבין לא משוכנע: "מיי נכשלה"

תרזה מיי וז'אן-קלוד יונקר במסיבת עיתונאים משותפת בשטרסבורג (צילום: EPA)
תרזה מיי וז'אן-קלוד יונקר במסיבת עיתונאים משותפת בשטרסבורג, הלילה(צילום: EPA)

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הודיעה הלילה (שלישי) כי הצליחה להשיג "שינויים מחייבים" בהסכם הברקזיט בנוגע לגבול בצפון אירלנד – אחת הסוגיות המסובכות בהסכם שקובע את תנאי הפרישה של הממלכה מהאיחוד האירופי, ואשר ההתנגדות לו בפרלמנט הביאה לדחיית ההסכם המקורי שהושג. ההודעה מגיעה שעות לפני הצבעה נוספת על ההסכם היום בפרלמנט הבריטי.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

 

מיי נסעה אמש לשטרסבורג שבצרפת לשיחות של הרגע האחרון כדי להשיג תיקונים להסכם, ולשכנע בכך את המחוקקים הסוררים במפלגתה לתמוך בו. זאת, ברקע מה שנראה כהמשך של "פארסת הברקזיט" – והחשש שמועד הפרישה המתוכנן, 29 במרץ, יידחה על-ידי הפרלמנט.

 

על השינויים בדקה ה-90 הודיע תחילה השר הבריטי הבכיר דייוויד לידינגטון לפרלמנט בלונדון. לדבריו, מיי השיגה "שינויים מחייבים מבחינה חוקית שמחזקים ומשפרים את הסכם הפרישה". הערבויות שהושגו, הסביר, ימנעו מהאיחוד האירפי את היכולת "ללכוד" את בריטניה באמצעות הפשרה שהושגה בנוגע לסוגיית הגבול בצפון אירלנד.

 

סעיף הפשרה בהסכם המקורי, נזכיר, כונה "בקסטופ", ונועד למנוע הצבת עמדות בידוק בגבול בין צפון אירלנד, שהיא טריטוריה בריטית, לבין הרפובליקה של אירלנד, שהיא מדינה עצמאית וחברה באיחוד האירופי.

 

תרזה מיי וז'אן-קלוד יונקר במסיבת עיתונאים משותפת בשטרסבורג (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

כדי למנוע יצירת גבול קשיח אחרי הפרישה, עד 2022 אמורים בריטניה והאיחוד האירופי לגבש הסכם סחר קבוע חדש ביניהם – והבקסטופ ייכנס לתוקף רק אם הם לא יצליחו לגבש הסכם שכזה. מתנגדי התוכנית חוששים שאם הבקסטופ ייכנס לתוקף, בריטניה תהיה כבולה לתקנות המכס של האיחוד האירופי. דבר כזה, אומרים מתנגדיו, יפגע ביכולתה של בריטניה לגבש הסכמי סחר עם מדינות אחרות בעולם.

 

לידינגטון הסביר כי במסגרת השינויים שעליהם הוסכם, שני הצדדים התחייבו לעבוד יחד כדי להחליף את הבקסטופ בהסדר חלופי עד דצמבר 2020. "האיחוד האירופי לא יוכל ללכוד את בריטניה בבקסטופ ללא הגבלה. דבר כזה יפר מפורשות את ההתחייבויות המחייבות חוקית שעליהן הסכימו הצדדים", אמר השר הבריטי.

 

בהמשך קיימה מיי מסיבת עיתונאים לילית בשטרסבורג עם נציב הנשיאות האירופית, ז'אן-קלוד יונקר. מיי אמרה כי בהסכמים שהושגו היא ענתה על דרישות חברי הפרלמנט שדחו את ההסכם בחודש ינואר האחרון.

 

האיחוד האירופי ()

לדבריה, ההסכמות ימנעו מהאיחוד האירופי את היכולת להפעיל את הבקסטופ ללא הגבלה. היא ציינה כי גם אם האיחוד ינסה לעשות זאת, בריטניה תוכל לערער על כך דרך ערוצים משפטיים – וכי אם ייקבע שהאיחוד האירופי מפר את ההסכם, בריטניה תוכל, לדבריה, להשעות את יישום התוכנית מעוררת המחלוקת. מיי הוסיפה כי ממשלתה תפרסם הצהרה מיוחדת שתבהיר כי דבר לא יוכל למנוע מלונדון לפרוש באופן חד-צדדי מהבקסטופ - אם זה יופעל. יונקר מצידו אמר כי ההסכם שהושג הוא "הזדמנות שנייה" עבור הבריטים – והדגיש כי לא תהייה הזדמנות שלישית.

 

מנהיג האופוזיציה ויו"ר הלייבור ג'רמי קורבין לא התרשם מהבטחותיה של מיי - וקרא לפרלמנט לדחות את ההסכם למרות הערבויות החדשות. "המגעים של ראש הממשלה נכשלו, ההסכם עם הנציבות האירופית לא כולל שום דבר בנוגע לשינויים שמיי הבטיחה לפרלמנט", מסר קורבין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מיי, הלילה בשטרסבורג
צילום: EPA
מומלצים