30 שנה אחרי: מי יציל את הרשת?
האיש שהמציא את ה-World Wide Web עושה חשבון נפש לרגל שלושה עשורים של שימוש: הטוב, הרע והמעורבות הזרה. אלה הצעדים הדרושים לשינוי
טים ברנרס-לי, האיש שאמון על המצאת ה-World Wide Web, פרסם מכתב פתוח לרגל שלושה עשורים של דפי האינטרנט: "היום, 30 שנה אחרי ההצעה הראשונה שלי לקיום מערכת לניהול מידע, חצי מאוכלוסיית העולם מחוברת לאינטרנט", פתח ברנרס-לי, "זה הרגע לחגוג את הדרך שעשינו, אבל גם הזדמנות טובה להרהר בדרך שעוד לפנינו".
מערכת ההיפרטקסט העולמית שפיתח ברנרס-לי בסוף שנות השמונים של המאה הקודמת, כשהיה יועץ הנדסת תוכנה עבור מרכז החלקיקים בשווייץ (CERN), היוותה הבסיס לדפי האינטרנט שאנחנו מכירים היום, והוא אף זכה בשנת 2016 בפרס טיורינג על תרומתו. במרץ 1989 התוכנית שלו החלה לקרום עור וגידים, ואילו באוגוסט 1991 הפך ה-WWW לזמין לציבור. עכשיו, הוא חוזר לחשוב על התפקיד של האינטרנט בחיים המחוברים של כולנו, ומציע גם דרכים ליצור את השינוי הדרוש.
"הרשת הפכה לכיכר העיר, לספריה, למרפאה, לבית-ספר, לחנות, לסטודיו לעיצוב, למשרד, לאולם קולנוע, לבנק ולעוד הרבה יותר", כתב ברנרס-לי, "אך עם כל פיצ'ר חדש - הפערים בין אלה שמחוברים לרשת לבין מי שאינם הולכים וגדלים (...) ובזמן שהרשת יצרה הזדמנויות חדשות, העניקה קול לקבוצות שוליים והפכה את החיים של כולנו לפשוטים יותר, היא גם יצרה הזדמנויות עבור נוכלים, נתנה קול למי שמבקשים להפיץ שנאה ואיפשרה לסוגים שונים של פשעים להתקיים בקלות".
הוא הוסיף וכתב כי אי אפשר להאשים ממשלה אחת, רשת חברתית אחת או אפילו את טבע האדם בבעיות המאפיינות את הרשת היום. בעיות אלה כוללות שימוש בפלטפורמה להפצה של מידע שקרי, מעורבות זרה, פשיעה ודברי הסתה. תחת זאת, ברנרס-לי מזכיר את יוזמת "החוזה של הרשת", שפונה אל ממשלות, אל חברות וחשוב מכל - אל המשתמשים עצמם, כדי לוודא שכולם מודעים לכובד האחריות שבשימוש באינטרנט. לטענתו, ממשלות צריכות להקפיד על רגולציה שרלוונטית לעידן הדיגיטלי, חברות צריכות לקחת יותר יוזמה וגם אזרחים, משתמשים סבירים, צריכים לקחת אחריות על השימושים ברשת. "הרשת השתנתה כל כך הרבה ב-30 שנה, יהיה מגוחך להניח שהיא לא תוכל להמשיך ולהשתנות עוד", כתב.