עדלאידע גרסת העולם: הפסטיבלים הצבעוניים ברחבי תבל
מחפשים השראה לפורים? קבלו טעימה מהפסטיבלים הצבעוניים והיפים ביותר שמצאנו ברחבי העולם: פסטיבל הצבעים בהודו, מסיבת תחפושות באמצע הטבע של דרום אפריקה או תחפושות מסורתיות בעיר מפתיעה בספרד
לא כל יום פורים, ולא רק בישראל: חודש מרץ מביא איתו פסטיבלים וקרנבלים צבעוניים ברחבי העולם, חלקם כחלק מחגיגות סיום החורף. אז לפני שתיכנסו לתוך התחפושת שלכם, תמרחו איפור על הפנים או תחבשו מסיכה, קבלו השראה מכמה אירועי השמחה והתחפושות הגדולים בעולם.
אם כבר מיציתם את "אוקטוברפסט", קבלו את גרסת האח הקטן שלו. הפסטיבל הפחות מתוייר, פחות ממוסחר ולא פחות מהנה - "סטארקבירפסט". לעומת חודשי החורף הקרים של אחיו הגדולים, הפסטיבל הזה מסמן את בואו של האביב.
ברוכים הבאים ל"פסטיבל הבירה החזקה" - פירוש השם של המאורע, אם תהיתם. הפסטיבל האותנטי מתקיים במינכן לצד מאות ליטרים של בירה, ניגונים שירים והרבה מאוד שמחה.
מאחורי החגיגות עומד סיפור על חבורת נזירים שצמו ממזון וחיפשו דרך להשלים את פערי הקלוריות שלהם בנוזלים וכך יצרו את הבירה החזקה ועתירת הקלוריות - שהפכה לסמל ושם הפסטיבל. אגב, כך נולדו כל הגרסאות המחוזקות של הבירות הגרמניות והפופולריות מהאזור.
החגיגות נודדות בין מבשלות הבירה, הברים המוסדרים והמאולתרים ברחבי העיר עם הרבה תלבושות צבעוניות מסורתיות ואנרגיות טובות לצד איך לא -בירה וריקודים למשך שעות ארוכות ביום ובלילה.
פסטיבל יום פטריק הקדוש באירלנד: 14-18.3
החג הנוצרי-אירי שהחל במאה העשירית לספירה הפך במרוצת הזמן לחגיגה עולמית. כבר מהמאה ה-19 נחגג יום פטריק הקדוש ברחבי אירופה, ארצות הברית -בעיקר בחוף המזרחי, אוסטרליה, ניו זילנד ובמקומות רבים נוספים בעולם ב-17 לחודש מרץ.
אותו פטריק, לפני שנהפך לקדוש, היה בכלל בריטי שנמכר כעבד לאירלנד במאה החמישית לספירה. הוא התפרסם בזכות המיתוס שהבריח את כל הנחשים מהאי לצד כך שהביא את בשורת הנצרות לאירלנד, שהייתה אז ברובה פאגנית.
פטריק עשה שימוש רחב בעלה התלתן שמאז הפך לסמל של יום החג. תחפושות ירוקות ומשעשעות, מצעדים צבעוניים והרבה בירה הם רק חלק קטן מהחגיגות הרבות ברחבי העולם. התהלוכות המרכזיות שמחוץ לאירלנד מתקיימות בשדרה החמישית במנהטן ובמנצ'סטר.
חוזרים לאירופה לאחת הערים היפות ביותר בספרד – ולנסיה. פסטיבל ה"לאס פאלאס" השנתי משלב מסורת, תרבות סאטירה והרבה מאוד אומנות יוצאת דופן.
הפסטיבל נערך בימים אלו ברחובות העיר השלישית בגודלה בספרד עד ה-19 במרץ. הפאלאס מסמן את בוא האביב הספרדי, כשהמקומיים אינם בוחלים באמצעי פירוטכניקה ומאות זיקוקים - מאורגנים ומאולתרים, מוטחים לאוויר במחזה שלא יבייש את הבמה המרכזית של יום העצמאות.
תוסיפו לכך את התהלוכות והתחפושות בבגדים המסורתיים ותקבלו גרסה ציורית ושמחה של ימי הביניים בניחוח ספרדי. בכל שכונה בעיר נערכת מדי שנה קבוצת אנשים שנקראת גם "פאלאס". תפקידה לעמול לאורך השנה על התפאורה, האוכל והחגיגות שיתקיימו לאורך הפסטיבל.
התהלוכות נערכות בכל מחוז ולנסיה, אבל החגיגות הגדולות באמת מתרחשות בעיר עצמה כשעשרות אלפי מקומיים ותיירים מגיעים על מנת לקחת בהן חלק במעין מסיבת רחוב גדולה וססגונית, במשך חמישה ימים מלאים.
באקט האחרון שסוגר את הפסטיבל מעלים באש את הבובות לראווה למול הקהל בכיכר המרכזית של העיר. "זה בדרך כלל לילה עצוב. בעוד האש שורפת את בובת ה'פאלאס', חוגגי האירוע אומללים כי הם יודעים שיצטרכו לחכות עד לשנה הבאה כדי להיות שוב מאושרים באמת", נכתב באתר האירוע.
יום לאחר הירח המלא של חודש פהאלגונה (Phālguna) נחגג פסטיבל הצבעים "הוליקה", שיוצא על החודשים פברואר ומרץ. השם הנפוץ יותר לפסטיבל הוא "הולי". הפסטיבל, שנחגג במזרח הרחוק, מציין את סוף עונת החורף ומשמש כמשל לאומי עתיק של ניצחון הטוב על הרע.
המנהג המרכזי בפסטיבל - אם עוד לא ניחשתם בעצמכם - הוא זריקת אבקת צבע באזור של כל מקדש הינדי בהודו וגם בחלק גדול ממקדשי נאפל.
שירים,ריקודים וכלי נגינה תופסים גם כאן חלק מרכזי בין שלל הצבעים והשמחה, כשמאות אלפי מקומיים ותיירים חוגגים כאחד, סביב מדורות ענק והרבה מאוד צבע.
עוד מנהג עתיק בימי הפסטיבל הוא לשתות תערובת של חשיש (שהופכת לחוקית רק ליום אחד) עם חלב חם - מה שבטוח תורם לאווירה הססגונית והאנרגיות של המשתתפים. הקסם של הפסטיבל, שאליו בטוח לא תוכלו להישאר אדישים, הוא שלמספר ימים בודדים כל העם מאוחד ללא הבדלי מעמדות, שמתבטלים לטובת החגיגות. תושבי הקסבות חוגגים עם התושבים האמידים ברחובות בשוויון מלא.
הפסטיבל שיתקיים השנה בפעם ה-11 בבאלי, מתקיים במרכז באלי, המשמש ביום-יום כמרכז לרפואה הוליסטית בינלאומית. בשילוב עם פסטיבל מוזיקה בינלאומי האירוע תורם לבריאות אקולוגית לצד המחויבות לתרבות המקומית ויוצר שילוב תרבויות ומוזיקה יוצא דופן מהמזרח ומהמערב.
האירוע משלב בין יוגה, מוזיקה ומחול ומטרתו, לפי מארגניו, לעורר את הפוטנציאל האישי של כל אדם לשינוי חיובי בתוכו – כששינוי שעשוי להוביל לגישה חיובית בקהילות בכל העולם.
כאמור כל זאת נעשה בעזרת הרבה סנדאות יוגה לצד סדנאות יצירה, סמינר לפיתוח עצמי ועוד סדנאות לא שגרתיות לצד מוזיקה ושלל צבעים ותחפושות. על כל אלו מנצחת "רוח ההינדו הבליסטית". חלק מהכנסות הפסטיבל נתרמות לארגוני צדקה מקומיים בדגש על שימור הסביבה, חינוך ילדים חסרי אמצעים והעלאת המודעות למחלת האיידס.
נסיים עם האירוע הכי יפה וצבעוני ברשימה: פסטיבל המוזיקה הוותיק - ה"ספלאשי פן", שנחגג בדרום אפריקה. האירוע ייצא לדרכו בחודש הבא בפעם ה-30. תוכלו למצוא בו מגוון סדנאות, צבעים ומוזיקה מסגנון אקוסטי דרך אינדי ועד מוזיקה אלקטרונית.
"זה הרבה יותר מרק פסטיבל מוזיקה, זה פסטיבל שחוגג את החיים, האומנות, המוזיקה, האנשים, האהבה, והכיף וההנאה", כך נכתב באתר הפסטיבל.
האירוע ממתרחש בין הרי הדראקנסברג, שהוכרזו כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. המיקום נבחר בקפידה כבר לפני עשרות שנים, כשהשנה צפויים לפקוד את הספלאשי 150 אלף איש שיתכנסו להופעות של מאות מוזיקאים.
ה"ספלאסי פן" נחשב לאורך השנים כפסטיבל המוזיקה הכי ידידותי, כך לפחות לפי מארגניו. אם כבר המארגנים - גם כאן מנסים לפעול למען הסביבה וחלק ממחיר הכרטיס כולל תרומה למען שיקום וניקוי האזור, לאחר תום הפסטיבל.
הפסטיבל השנה נופל על חול המועד פסח, מה שהופך את האפשרות לבקר בו לאפשרית עוד יותר. בנוסף למאות ההופעות במשך ארבעה ימים בחמש במות שונות, בפסטיבל תוכלו גם לדאוג לגוף ולנפש עם שוקי אוכל, שיעורי תיפוף, סדנאות יוגה וריצה בטבע ואפילו סיור מודרך לצפייה בציפורים.