הברקזיט יידחה? עוד תבוסה להסכם הפרישה של מיי
פארסת הברקזיט נמשכת: ראש ממשלת בריטניה ספגה עוד תבוסה בפרלמנט, בהצבעה שנייה על הפרישה מהאיחוד האירופי - 17 יום בלבד לפני תאריך היעד ליציאה מהאיחוד. מחר יצביע הפרלמנט על פרישה ללא הסכם
הפרלמנט בבריטניה דחה הערב (יום ג') ברוב גדול את הסכם הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי – תבוסה נוספת לראש הממשלה תרזה מיי, שמגיעה 17 ימים בלבד לפני תאריך הפרישה. 391 חברים הצביעו נגד ההסכם של מיי, 242 הצביעו בעד. מחר יצביע הפרלמנט על אפשרות של פרישה ללא הסכם - תרחיש שממנו הזהירו מיי ופוליטיקאים בריטים רבים. אם ההצעה תידחה יצביע הפרלמנט על דחיית תאריך הפרישה הנוכחי - 29 במרץ.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
חברי הפרלמנט הצביעו על ההסכם המתוקן של מיי, אחרי שההסכם המקורי נדחה ברוב קולות בינואר. נראה שחבריה של מיי במפלגה השמרנית לא התרשמו מהאזהרה שלה, שבריטניה עלולה לעזוב ללא הסכם אם הם יצביעו נגד. כאמור, בבריטניה חוששים מתרחיש כזה, וחלק אף טוענים שהוא יגרום לכאוס כלכלי ותחבורתי בממלכה.
מיי אמרה לחברי הפרלמנט לפני ההצבעה הערב שההסכם שלה הוא הפתרון הטוב ביותר שקיים בהשוואה לאפשרויות האחרות. "הסכנה למי מאיתנו שרוצה לבצע את הכרעת העם היא שאם ההצבעה לא תעבור הערב, וההסכם לא יאושר אנחנו עלולים לאבד את הברקזיט", אמרה לפרלמנט. נשיא הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יונקר, הבהיר לבריטניה לקראת ההצבעה השנייה כי "לא יהיה צ'אנס שלישי".
אחרי ההצבעה הביעה מיי צער על התוצאות, והסתייגה ממי שתומך בהארכת תאריך היעד לפרישה. היא אמרה שהדבר לא פותר את הבעיה, ושאירופה תצטרך לקבל מבריטניה סיבה מוצדקת לעיכוב. לאור אי הוודאות, בבריטניה לא פוסלים אף אפשרות, כולל בחירות בזק ואפילו משאל עם שני על היציאה מהאיחוד.
לקראת ההצבעה מיהרה מיי לשטסרבורג לשיחות של הרגע האחרון עם האיחוד האירופי כדי להשיג תיקונים להסכם. מיי הודיעה שהצליחה להשיג "שינויים מחייבים" בהסכם הברקזיט בנוגע לגבול בצפון אירלנד – אחת הסוגיות המסובכות בהסכם. מיי אמרה כי בהסכמים שהושגו היא ענתה על דרישות חברי הפרלמנט שדחו את ההסכם בחודש ינואר האחרון.
בממשלתה של מיי אמרו שהיא השיגה "שינויים מחייבים מבחינה חוקית שמחזקים ומשפרים את הסכם הפרישה". הערבויות שהושגו, אומרים בממשלה של מיי, ימנעו מהאיחוד האירפי את היכולת "ללכוד" את בריטניה באמצעות הפשרה שהושגה בנוגע לסוגיית הגבול בצפון אירלנד.
סעיף הפשרה בהסכם המקורי כונה "בקסטופ", ונועד למנוע הצבת עמדות בידוק בגבול בין צפון אירלנד, שהיא טריטוריה בריטית, לבין הרפובליקה של אירלנד, שהיא מדינה עצמאית וחברה באיחוד האירופי.
כדי למנוע יצירת גבול קשיח אחרי הפרישה, עד 2022 אמורים בריטניה והאיחוד האירופי לגבש הסכם סחר קבוע חדש ביניהם – והבקסטופ ייכנס לתוקף רק אם הם לא יצליחו לגבש הסכם שכזה. מתנגדי התוכנית חוששים שאם הבקסטופ ייכנס לתוקף, בריטניה תהיה כבולה לתקנות המכס של האיחוד האירופי. דבר כזה, אומרים מתנגדיו, יפגע ביכולתה של בריטניה לגבש הסכמי סחר עם מדינות אחרות בעולם.
לדברי מיי, ההסכמות החדשות ימנעו מהאיחוד האירופי את היכולת להפעיל את הבקסטופ ללא הגבלה. היא ציינה כי גם אם האיחוד ינסה לעשות זאת, בריטניה תוכל לערער על כך דרך ערוצים משפטיים – וכי אם ייקבע שהאיחוד האירופי מפר את ההסכם, בריטניה תוכל, לדבריה, להשעות את יישום התוכנית מעוררת המחלוקת. מיי הוסיפה כי ממשלתה תפרסם הצהרה מיוחדת שתבהיר כי דבר לא יוכל למנוע מלונדון לפרוש באופן חד-צדדי מהבקסטופ - אם זה יופעל.
בחוות דעת משפטית שפרסם התובע הכללי ג'פרי קוקס, הוא ציין שההסכמות החדשות אמנם מפחיתות את הסיכון ל"כליאת" בריטניה אחרי הפרישה, אך לא מבטלות אותו. לדבריו, ההסכמות לא מעניקות לממלכה כלים חוקיים לפרוש מהבקסטופ ללא אישור האיחוד. קביעתו של קוקס פגעה בסיכויים של מיי להשיג רוב הערב בהצבעה בפרלמנט.