גיליתי שאני סוכרתי - מה עושים?
מה עושים כשתוצאות הסוכר יוצאות בבדיקת הדם השגרתית גבוהות מהרגיל? "לא צריך לפחד, זה לא סוף העולם", אומר רופא מומחה לסוכרת ונותן חמש המלצות חשובות להתמודדות
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
סוכרת היא מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז, סוכר, בדם. סוכרת מסוג 2 היא מגפת המאה ה-21. כיום, חיים בישראל למעלה מחצי מיליון סוכרתיים ועוד חצי מיליון טרום סוכרתיים שחלקם הגדול אינו מודע למצבם.
מצב של סוכרת מוגדר ב- 126 מ"ג/ד"ל סוכר בדם או יותר בזמן צום ומעל 200 מ"ג/ד"ל לא בצום. לפניכם חמישה טיפים שיוכלו לעזור לכם להתמודד עם הבשורה "המתוקה".
עוד במדור 60 פלוס:
5 סימנים לסוכרת מעל גיל 65 - ומה ניתן לעשות
אלו 30 היתרונות הבריאותיים להליכה יומיומית
הנשים שפועלות כל יום למען חיים טובים יותר
1. לבחור מה, איך ומתי לאכול
בעבר, הגבלות התזונה עבור סוכרתיים היו קשות במיוחד. לאחרונה, הדברים השתנו, אין דיאטה אחת שמתאימה לכל הסוכרתיים.
היום, ישנם תפריטים מגוונים בהם אפשר ליהנות ממאכלים אהובים ללא ויתורים קשים. ההמלצה היא להתייעץ עם דיאטנית מומחית בסוכרת ולקבל ממנה תפריט מסודר.
מומלץ לסוכרתיים לאכול מגוון רחב של מאכלים כולל ירקות, דגנים מלאים, פירות, חלב, שומנים בריאים מהצומח, בשר רזה, דגים או תחליפי בשר.
להשתדל להקטין את כמות האוכל.
לאכול שלוש ארוחות ביום, ארוחת בוקר גדולה וערב קטנה.
הקפידו על אכילת חלבון, כגון טונה או ביצה, במיוחד בבוקר.
הימנעו מפחמימות בערב.
ריווח הארוחות במהלך היום ולא לאכול ארוחות ביניים.
הימנעו ממזון מתועש.
הפחיתו את כמות הנתרן בתפריט.
2. פעילות גופנית חשובה להתמודדות
חלק מאורח חיים בריא וניהול נכון של הסוכרת הוא ביצוע פעילות גופנית. כל סוג של פעילות גופנית שאדם עושה עוזרת להפחית את רמת הסוכר בדם ותורמת לשיפור בריאותו.
פעילות גופנית יכולה להיות שימוש במדרגות במקום מעלית, אימון כוח, פעילות אירובית או יוגה. מחקרים הראו כי פעילות גופנית כגון הליכה, במשך 150 דקות שבועיות יכולה לסייע ולהוריד ב-5% את משקל הגוף.
כמו כן, יתרונות נוספים של פעילות גופנית יכולים להעניק אנרגיה רבה, להוריד את מפלס הלחץ, לשמור על גמישות המפרקים, להפחית את הסיכון למחלות לב ושבץ, להרגשה טובה ולירידה במשקל.
3: ירידה במשקל במידת הצורך
ירידה במשקל יכולה לשפר את רמת הסוכר בדם ולחץ הדם. את ההבדל ניתן לראות אפילו רק אחרי שהורדת 5-10% מהמשקל ההתחלתי.
כיום ישנם סוגים שונים של דיאטות - דיאטה דלת פחמימות, מאוזנת ועוד. מומלץ להיעזר בדיאטנית על מנת להרכיב תפריט אשר יוביל לירידה במשקל ויהיה מותאם לך.
4. תרופות: לבדוק תופעות לוואי
הרופא עשוי לרשום תרופות בכדורים או בהזרקות על מנת להגיע לאיזון ברמות הסוכר בדם.
לפיכך, אם ישנו צפי להתחלת טיפול תרופתי מומלץ לבדוק עם הרופא כמה כדורים לקחת, באיזה תדירות, מה ייקרה אם שוכחים וכן, לבדוק על תופעות לוואי.
5. בדיקת רמות הסוכר
על מנת להבין כיצד לטפל בסוכרת בצורה הטובה ביותר, הרופא יבקש ממך להתחיל ללמוד את רמות הסוכר בגוף. לשם כך, תקבל מד סוכר דרכו תדקור את האצבע ותוכל לדעת מהם רמות הסוכר שלך.
מומלץ לנהל יומן מעקב של רמות הסוכר שיתקבלו על מנת לקבל תמונת מצב לאורך כל היום.
כיום, ישנם מכשירי מד סוכר רציף ללא דקירות אשר מסייעות לקבל תמונת מצב של רמות הסוכר לאורך כל היום.
בלי לפחד: להתמודד
גילוי הסוכרת היא עניין מרכזי וחשוב לטפל בה במלוא תשומת הלב. מרבית האנשים מרגישים פחד, מתח, כעס, הלם, חרדה, אשמה ולא מצליחים להאמין שזה קרה להם – חשוב לזכור שרגשות אלו זה דבר טבעי.
גילוי הסוכרת זה אכן עניין גדול ולכן, חשוב לשתף את בני המשפחה, חברים והצוות הרפואי על מה שעובר עליך על מנת שיסייעו. חשוב לדעת שאם תנהל נכון את הסוכרת, רוב הסיכויים שגם לא תיפגע ממנה בעתיד.
הכותב הינו רופא ומנהל יחידת הסוכרת בבית החולים וולפסון ורופא בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת
סוכר הוא סוכר: כך המזון שאתם בוחרים לאכול משפיע על מערכות הגוף שלכם
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"