צה"ל חוקר 11 מקרי מוות של פלסטינים בעזה: "אירועים נוספים נמצאים בבחינה"
בכיר ישראלי אישר כי ישראל פתחה בחקירה פלילית ב-11 מקרי מוות של פלסטינים בגבול עזה במהלך הפגנות "צעדת השיבה" בשנה החולפת. הבכיר צוטט באמרו שחקירות כאלה נפתחות "במקרים בהם יש עילה להתנהגות בלתי הולמת של חיילים" . צה"ל: "המקרים מתוחקרים"
ישראל פתחה בחקירה של 11 מקרי מוות של פלסטינים בגבול עזה במהלך הפגנות של קמפיין "צעדת השיבה" בשנה החולפת. כך דווח הערב (ד') בסוכנות הידיעות AP, שציטטה בכיר ישראלי. זמן קצר לאחר מכן אישרו בצה"ל את הדיווח.
הבכיר הישראלי טוען כי חקירות פליליות במקרים כאלה נפתחות אם נמצאת "עילה סבירה לחשד של התנהגות בלתי הולמת מצד חיילים".
יצוין כי המקרים הנבדקים במסגרת חקירות מצ"ח הם מותם של עבאד אל נאבי ושלושה פלסטינים נוספים ב-30 במרץ 2018; מותם של שלושה פלסטינים מזרחית לג'בליה ב-20 באפריל 2018; מותם של שני פלסטינים מזרחית לאל בוריג' ב-15 במאי 2018; מותה של רזאן אלנאג'ר ב-1 ביוני 2018 ומותו של עותמאן חאלס ב-13 ביולי 2018.
מנסים להפריך את הדו"ח החמור של האו"ם
לפי הדיווח, מספר בכירים ישראלים עדכנו עיתונאים זרים בז'נבה כדי להפריך את ההאשמות המופיעות בדו"ח ועדת החקירה שמינתה המועצה לזכויות אדם של האו"ם לגבי התנהלות ישראל במהלך הטיפול בהפגנות בגבול עזה.
מדובר בדו"ח חמור מאוד ותקדימי בחלק מפסיקותיו. הדו"ח מותח ביקורת גם על מנגנון חקירת האירועים של ישראל, כמו גם על פסיקת בית המשפט העליון בהקשר הזה. בדו"ח נטען שהשימוש באש חיה נגד מפגינים היה לא חוקי, מלבד שני מקרים ספציפיים, וכי כוחות הביטחון ירו במכוון בשלושה פרמדיקים. כמו כן, נטען שצלפים ישראלים הרגו עיתונאים בכוונה.
הוועדה שמונתה על ידי מועצת זכויות האדם של האו"ם קבעה כי יותר מ-6,000 איש נורו על ידי צלפים בנשק חי במהלך ההפגנות ליד הגדר. עוד מסרה הוועדה כי יש בידיה מידע חסוי על האחראים להרג האזרחים, כולל צלפים ומפקדים. לפי הדו"ח, הרג המפגינים בעזה צריך לעבור לבית הדין הבינלאומי בהאג וייתכן שמדובר ב"פשע מלחמה".
"כוחות הביטחון הישראליים הרגו ופגעו במפגינים פלסטינים שלא היוו סיכון מיידי, או שלא לקחו חלק באופן ישיר בפעולות איבה כשנורו", נכתב בדו"ח. "ישראל עשתה שימוש מופרז בכוח קטלני, שהפר את זכותם של מפגינים לחופש ביטוי, אסיפה חופשית והתאגדות", נכתב בדו"ח. "ישראל הפרה גם את זכותם של ילדים כשהשתמשה נגדם בכוח קטלני למרות שלא היוו סכנת חיים. כוחות הבטחון הפרו את הדין ההומניטרי הבינלאומי כשירו בפרמדיקים, עיתונאים וילדים, שמעמדם מוגן".
מצה"ל נמסר כי המקרים "מתוחקרים על-ידי המפקדים ומנגנון הבירור המטכ"לי. ממצאי התחקירים מועברים לבחינת הפרקליטות הצבאית. לאחר עיון בתחקירים, בממצאי מנגנון הבירור המטכ״לי ובמידע נוסף שהתקבל בצה"ל, הורתה הפרקליטות הצבאית, עד היום, על פתיחתן של חמש חקירות מצ"ח. במסגרת חקירות אלו נחקרים אירועים בהם נהרגו 11 פלסטינים. אירועים נוספים עודם מצוים בבחינה.
נתניהו על דו"ח האו"ם: "שיא חדש של צביעות ושקרים"
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מסר אז בתגובה לדו"ח כי "ישראל דוחה על הסף את דו"ח המועצה לזכויות אדם של האו"ם. המועצה קובעת שיאים חדשים של צביעות ושקרים, מתוך שנאה אובססיבית לישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון. חמאס הוא שיורה טילים על אזרחי ישראל, משליך מטעני נפץ ומבצע פעילות חבלנית במהלך ההפגנות האלימות על הגדר".
ממלא מקום שר החוץ, ישראל כץ, תקף את הדו"ח וכינה אותו "תיאטרון האבסורד". "מדובר בדו"ח שמתבסס על מידע מסולף שבו כלל לא נבדקו העובדות, ושכל מטרתו היא להכפיש את הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון ולפגוע בזכותה להגנה עצמית מפני טרור של ארגון רצחני", אמר כץ.
שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אמר בתגובה לדו"ח כי "זוהי מועצה עיוורת משנאה לישראל ולצה"ל, שמנצלת את משאביה וזמנה לניגוח פוליטי והפצת שקרים. הדו"ח מתעלם מהאמת היחידה שחיילי צה"ל פעלו במוסריות להגן על אזרחי ישראל בזמן שחמאס שלח ילדים לגדר והשתמש בהם כמגנים אנושיים".
הפגנות "צעדות השיבה" מתקיימות בכל יום שישי על גדר הגבול עם רצועת עזה במשך השנה האחרונה. ביום שישי האחרון הפגינו אלפי פלסטינים על הגדר, כאשר כעשירית מהם השתתפו בהפרות סדר, ופלסטיני בן 23 שנפצע באורח קשה באחד ממוקדי ההפגנה מת מפצעיו. חמישה מפגינים נוספים נפצעו מאש צה"ל.