בדרך לדחייה: הפרלמנט הצביע נגד ברקזיט בלי הסכם
יממה אחרי שנפל הסכם הפרישה מהאיחוד האירופי שגיבשה ר"מ בריטניה תרזה מיי, הצביע הפרלמנט נגד ההצעה לפרוש כמתוכנן ב-29 במרץ בלי הסכם שיסדיר את תנאי הפרישה. פרישה בלי הסכם עלולה להוביל לכאוס כלכלי. מחר: הפרלמנט יצביע על דחייה רשמית של הברקזיט
הפרלמנט הבריטי הצביע הערב (יום ד') בעד החלטה הקוראת לראש הממשלה תרזה מיי לשלול לחלוטין מצב שבו בריטניה תפרוש מהאיחוד האירופי ללא הסכם בינה לבין האיחוד המסדיר את תנאי הפרישה. בעבר אמרה מיי כי אי אפשר לשלול זאת, וכי זו עלולה להיות התוצאה של סירוב הפרלמנט לאשר את הסכם הפרישה שגיבשה עם האיחוד.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי ההחלטה שאימצו חברי הפרלמנט ברוב של 321 חברים מול 278, פרישה בלי הסכם לא תבוצע בשום אופן מבחינת בריטניה: לא ב-29 במרץ, התאריך שבו אמורה נכון לעכשיו הממלכה לפרוש מהאיחוד, וגם לא לאחר מכן.
ההחלטה הערב היא החלטה שאינה מחייבת מבחינה משפטית, אבל היא מגבירה את הלחץ על תרזה מיי לשלול את האפשרות של פרישה ללא הסכם. היא מגיעה אחרי שאמש נחלה ראש הממשלה תבוסה נוספת, כשהפרלמנט הצביע ברוב מוחץ נגד הסכם הפרישה שגיבשה עם האיחוד האירופי. מחר צפוי הפרלמנט הבריטי להצביע על ההצעה לבקש מהאיחוד האירופי לדחות את הפרישה למועד מאוחר יותר מזה שנקבע.
ההצבעה הערב הייתה חשובה משום שהמשקיעים חוששים שיציאה של בריטניה מהאיחוד בלי הסכם המסדיר את תנאי הפרישה ואת היחסים העתידיים בין הצדדים תרעיד את השווקים הפיננסיים, תשבש את רשתות האספקה של מוצרים שונים, כולל מוצרי מזון, ותפגע בכלכלת בריטניה, שהיא הכלכלה החמישית בגודלה בעולם.
רשת הסופרמרקטים "מוריסונס", הרביעית בגודלה בבריטניה, דיווחה היום כי נתוני המכירות שלה מלמדים שקונים בריטים החלו לאגור ניירות טואלט, משככי כאבים ופריטים נוספים מחשש שפרישה ללא הסכם תשבש את רשתות האספקה.
שר האוצר של בריטניה פיליפ המונד הזהיר שפרישה ללא הסכם עלולה לגרום לשיבושים משמעותיים בטווח הקצר ולכלכלה קטנה יותר ומשגשגת פחות בטווח הארוך מאשר פרישה עם הסכם. אם בריטניה תבקש מהאיחוד האירופי לאפשר לה לפרוש במועד מאוחר יותר, תהיה דרושה הסכמתן של כל 27 המדינות החברות באיחוד. האיחוד האירופי יעדיף דחייה קצרה בלבד, במיוחד בהתחשב בכך שהבחירות לפרלמנט האירופי אמורות להיערך ב-26-24 במאי. עם זאת, לא ברור אם יהיה די בהארכה הקצרה הזו כדי לפרוץ את המבוי הסתום בלונדון.
אזרחי בריטניה, נזכיר, הצביעו ב-2016 ברוב של 52% מול 48% במשאל עם בעד עזיבת האיחוד האירופי. אף שתרזה מיי הייתה מהמתנגדים לפרישה, היא הסכימה להתמנות לראש הממשלה ולקבל על עצמה את התפקיד לנהל את תהליך הפרישה, "הברקזיט", כדי לממש את רצון העם. עם זאת, בשנתיים וחצי של תכנונים ומשא ומתן עם האיחוד לא הצליחה מיי להביא לפרלמנט הסכם על תנאי הפרישה שישכנע את המחוקקים.
מתנגדי ההסכם שהביאה מיי לפרלמנט, גם במפלגתה שלה, טוענים ברובם כי ההסכם מוביל ל"ברקזיט רך" בלבד, כלומר שמדובר בהסכם פרישה שישאיר את היחסים בין בריטניה לאיחוד הדוקים מדי, יקשה על הממלכה לחתום הסכמי סחר עם מדינות אחרות בעולם – ולמעשה ישעבד את בריטניה לאיחוד האירופי, משום שמצד אחד היא תישאר כפופה לחלק מתקנותיו ומצד שני לא תוכל עוד להשפיע ישירות על מדיניותו. מתנגדים אחרים, תומכי ההישארות באיחוד האירופי, טוענים כי כעת, משהציבור הבין עד כמה גדולות ומסוכנות השלכות הפרישה, יש לערוך משאל עם חדש, שבו לפי חלק מהסקרים ינצח המחנה התומך בהישארות.