גם ארה"ב מקרקעת את מטוסי ה-MAX, בואינג נכנעה
בעקבות ההתרסקות באתיופיה: טראמפ הודיע שארה"ב מצטרפת לבריטניה, צרפת ושורה ארוכה של מדינות שאסרו על הדגם החדש לטוס בשטחן. דקות אחר כך הודיעה בואינג עצמה: "תומכים בקרקוע צי מטוסי ה-MAX העולמי כדי להרגיע את הציבור, אבל יש לנו אמון מלא בהם"
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע אמש (יום ד') כי ארה"ב מצטרפת לרשימה הארוכה של מדינות שמקרקעות את מטוסי הבואינג 737 החדישים MAX-8 ו-MAX-9. טראמפ הודיע כי כל חברות התעופה והטייסים קיבלו הודעה על כך. דקות אחרי הודעתו פרסמה חברת בואינג עצמה הודעה שבה הביעה תמיכה בקרקוע כל צי מטוסי ה-MAX העולמי מתוך מִשנה זהירות – אך שבה והדגישה שיש לה "אמון מלא" בהם.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ההחלטה של ארה"ב ושל בואינג, נזכיר, באה על רקע התרסקות מטוס Ethiopian Airlines השבוע, שאירעה דקות אחרי שהמריא מאדיס אבבה בדרכו לקניה. בהתרסקות נהרגו 157 בני אדם, בהם שני ישראלים. המטוס שהתרסק היה מדגם MAX-8, ונכנס לשימוש רק ארבעה חודשים לפני כן. באוקטובר שעבר התרסק מטוס מדגם זה באינדונזיה, ובשני המקרים עלה החשד שמדובר בתקלה טכנית חמורה. לפני ההתרסקות באתיופיה הספיק הטייס להודיע שהוא סובל מבעיות שליטה על המטוס וביקש לחזור לנחיתה.
בהודעתו אמש אמר טראמפ כי בואינג היא "חברה נהדרת" וכי כעת היא עובדת קשה כדי לפתור את הבעיות – אך המטוסים יישארו מקורקעים עד שהיא תמצא פתרון.
טראמפ אמר לכתבים בבית הלבן כי רשות התעופה הפדרלית של ארה"ב תוציא בקרוב מאוד הודעה בנוגע למידע חדש ולראיות פיזיות שהתקבלו "מהזירה וממקומות אחרים". מאז ההתרסקות ביום ראשון צנחה מניית בואינג בכ-13%, והחברה הפסידה יותר מ-25 מיליארד דולר משווי השוק שלה.
בהודעה שפרסמה אתמול בואינג נכתב: "לבואינג עדיין יש אמון מלא בבטיחות של מטוסי ה-MAX 737, אבל אחרי התייעצויות עם רשות התעופה הפדרלית של ארה"ב ועם לקוחותיה ברחבי העולם היא החליטה – בצעד של נקיטת משנה זהירות וכדי להרגיע את ציבור הנוסעים בנוגע לבטיחותו של המטוס – להמליץ לרשות התעופה הפדרלית להשעות זמנית את כל הצי העולמי של מטוסי 371 737 MAX".
שלשום הודיעו בריטניה, גרמניה, צרפת ואיטליה כי החליטו לאסור על מטוסים מהדגם החדש של בואינג לטוס במרחב האווירי שלהן. ברשות התעופה האזרחית של בריטניה אמרו כי ההחלטה לאסור על טיסות של בואינג MAX 737 היא "אמצעי זהירות", ומשרד התחבורה הגרמני אמר שבטיחות הנוסעים נמצאת בראש סדר העדיפויות. מדינות נוספות שהחליטו על הצעד הן הולנד, בלגיה, אוסטריה, אירלנד, סין, אוסטרליה, מלזיה, עומאן וסינגפור.
אתמול הודיעה הסוכנות הפדרלית הגרמנית שאחראית לחקירת אסונות תעופה כי היא אינה מוכנה לבדוק בעצמה את הקופסאות השחורות מהמטוס. חברת התעופה האתיופית הודיעה קודם לכן היום שהקופסאות השחורות יישלחו לגרמניה, אבל דובר הסוכנות הגרמנית הסביר שכיוון שמדובר במטוס חדש עם קופסאות שחורות חדשות ותוכנה חדשה, הסוכנות אינה יכולה לבצע את הבדיקה. לפיכך לא ברור מי כן יבדוק את החומר.
ברחבי העולם יש 371 מטוסים מסוג MAX 737 של בואינג, וגם אחרי ההתרסקות המשיכה החברה להביע אמון מלא בהם.