שתף קטע נבחר
 

כך אתם הורסים את המזרנים בבית

מגהצים על המזרן, הופכים אותו מדי פעם או מצמידים אותו לקיר. אלו רק חלק מהטעויות שאתם עושים ואשר הורסות את המזרנים בבית שלכם. לרגל יום השינה הבינלאומי, אתר "המקצוענים" עם טיפים לתחזוקה ולשימוש נכונים יותר

גם אתם מגהצים על המזרן, מייבשים אותו עם מייבש שיער על מצב חימום או מנסים לנקות אותו עם שואב אבק (שרק הורס את הסיבים)? כך בדיוק אתם גורמים לנזק למזרן שלכם, פוגעים באיכות השינה שלכם וגם בבריאות.

 

הכנסתם את הכריות למכונת הכביסה? תתפלאו, אבל גרמתם בעצמכם להתפתחות עובש בתוך הכרית. כשאתם מבלים שליש מחייכם על בשינה, כדאי להקפיד על תחזוקה נכונה של המזרן והכרית. לרגל יום השינה הבינלאומי שחל היום (15.3), כך תימנעו מטעויות נפוצות שהורסות את המזרן, את הכריות ואת איכות השינה שלכם.

 

     (צילום: shutterstock)
רוצים לישון טוב? שמרו על היגיינת המזרן והכריות(צילום: shutterstock)

מגהצים על המזרן, מניחים עליו לפטופ או סלולרי בהטענה? סכנת התלקחות

אם אתם מגהצים על המזרן, מייבשים אותו עם מייבש שיער, מניחים עליו לפטופ או סלולארי בזמן הטענה, דעו כי אתם מסתכנים בהתלקחות המזרן. מעבר לנזק שיכול להיגרם לרכוש, אתם מסכנים את דיירי הבית.

 

"חום חזק מדי הורס את המרקם ואת הבד של כיסוי המזרן", מדגישה הילה בוקר, ראש תחום מזרנים בפנדה הום. "בנוסף, שכבת הנוחות העליונה, עלולה להינזק. לכן, אם אתם מגהצים בקביעות בגדים על המזרן, במקרה הטוב, החום הנפלט מהמגהץ יכול לגרום לנזק לכיסוי וכן להתפרקות של חומרים בתוך המזרן. במקרה הרע, השכבה העליונה שלו, שפעמים רבות עשויה מחומרים סינתטיים עלולה להתלקח ולסכן את דיירי הבית".

 

"ברוב המקרים, מה שיתלקח קודם הם המצעים, הכריות והשמיכות", מסביר אבי ברססט, מנכ"ל הולנדיה ונציג ארגון השינה העולמי. "לפטופ מסוכן, משום שפתחי האוורור שלו ממוקמים בתחתית, וכשמניחים אותו על שמיכה, כרית או מזרן - הוא אינו מאפשר אוורור תקין, וגורם להתחממות של הלפטופ. גיהוץ על המזרן, יכול בקלות לשרוף אותו, ולמעשה גם מסיר את אחריות היצרן על המזרן. גם מכשיר לייבוש שיער מאוד מסוכן בקרבת המזרן, כך שאם מנסים לייבש את אותו לאחר שנרטב, חשוב להקפיד על כך שהוא יהיה רק על מצב קירור ולא חימום".

 

גם חימום המיטה עם סדין חשמלי עלול לגרום להתלקחות. ברססט: "סדין מחובר ל-220 וולט והוא מסוכן מאוד, וההוכחה היא שכל חורף יש מאות אם לא אלפי תאונות שנגרמות כתוצאה משימוש בסדינים חשמליים".

 

   (צילום: shutterstock)
לפטופ על השמיכה או על המזרן? סכנת התלקחות. השתמשו במשטח תחתיו(צילום: shutterstock)

ממקמים את המזרן על הרצפה במקום על מיטה? מצטברת לחות שגורמת לעובש

למרות שלעתים אתם רואים במגזינים את הטרנד הסטודנטיאלי והבוהמייני של הנחת המזרן על הרצפה, הרי שזו בהחלט טעות. בוקר: "הנחתו על הרצפה לא מאפשרת אוורור של חלקו התחתון של המזרן. כמו כן, הקרבה של המזרן לרצפה רק מאפשרת למזיקים, לחרקים ולאבק להצטבר עליו בקלות רבה יותר ולהזיק לבריאותכם ולאיכות השינה שלכם".

 

בעיה נוספת קשורה להפרשי הטמפרטורה בין חום הגוף שלנו במהלך השינה לבין הרצפה הקרה. ברססט: "השילוב שבין קור לחום גורם להיווצרות של לחות. הלחות חודרת אל תוך המזרן וגורמת להיווצרות עובש בתוכו. ברגע שיש בתוך המזרן עובש, לא ניתן להיפטר ממנו, אלא רק להיפטר מהמזרן עצמו".

 

לדבריו, "אם בכל זאת אתם מתעקשים להניח את המזרן על הרצפה, לפחות הקפידו להניח תחתיו שמיכה, בד כותנה או כל משטח שסופח את הלחות. ישנה רשת תלת-מימדית שכולאת אוויר בתוכה. היא לא מונעת את הצורך באוורור החלק התחתון של המזרן, אך היא בהחלט מפחיתה את כמות הלחות שמצטברת בתוכו".

 

ומה לגבי הנחת מזרן על שטיח?

ברססט: "לא יכולה להיות טעות גדולה מזה. שטיח הוא מלכודת אבק. לא רק שלא מומלץ להניח את המזרן עליו, אלא חשוב גם להימנע באופן כללי מלמקם שטיח בחדר השינה. אנו נושמים בכל לילה את האבק שמצטבר עליו".

 

עוד כתבות בנושא:

קרדית האבק וכיצד תיפטרו ממנה  

טיפים לניקוי ריפודים ושטיחים 

שומרים על הריפוד

 

שמור מרחק: מצמידים את המזרן לקיר חיצוני? מזמינים עובש

שמרו על מרחק בין המזרן לקיר, אם מדובר בקיר חיצוני. "הימנעו מהצמדת המיטה לפינת חדר שאחד מקירותיו הוא קיר חיצוני", ממליצה בוקר. "זוהי פינה שיכולה לצבור כמות גדולה של לחות ועובש ולפגוע לא רק במזרן, כי אם גם במיטה עצמה (בייחוד אם היא מרופדת או עשויה מעץ)".

 

ברססט: "בחללים שבהם ישנה לחות גבוהה, או בכל מקרה של חשש לעובש, שימוש בסדינים בלתי חדירים לעובש ישפרו את ההגנה על המזרן, וגם ימנעו חדירת נוזלים אל המזרן. בבתים בהם מתגוררים ילדים, מומלץ להשתמש במגן מסוג זה על כל המזרנים (לא רק באלו של הילדים), למקרה שהילדים מגיעים לישון באמצע הלילה במיטת ההורים. ילדים קטנים וקשישים מאוד רגישים לעובש, שכן מערכת הנשימה והמערכת החיסונית שלהם הרבה יותר רגישות. לכן, יש להקפיד על כך הקפדה יתרה".

 

    (צילום: ליאור נורדמן, באדיבות פנדה הום)
(צילום: ליאור נורדמן, באדיבות פנדה הום)

הטעות: לא מאווררים את המזרן

מתי בפעם האחרונה הרמתם את המזרן והשארתם אותו לצד המיטה למשך יום שלם? אם אתם לא מקפידים על אוורור חלקו התחתון, אתם עושים טעות. ואולם, אם אתם משאירים אותו להתאוורר כשהוא חשוף לשמש ישירה, אתם עושים טעות גדולה אף יותר.

 

ברססט: "ההמלצה היא להרים את המזרן אחת לחודש, בבוקר, ולהשאיר אותו חשוף למשך כמה שעות. כשמחזירים אותו לשימוש, מומלץ לנצל את ההזדמנות וגם לסובב אותו ב-180 מעלות".

 

שואבים את המזרן עם שואב אבק? אתם הורסים את הסיבים שלו

החברות היצרניות של שואבי האבק וכל נציגי המכירות למיניהם שמגיעים לביתכם ומשכנעים אתכם לבצע ניקוי מזרנים, לא ישמחו שתגלו את העובדה הבאה. ובכן, מסתבר ששאיבת מזרנים לא רק שאינה מועילה, אלא גם הורסת את המזרן.

 

אז מדוע פעמים רבות אנשי מכירות שואבים לידנו את המזרן ומדגימים לנו שכמות גדולה של לכלוך ואבק נשאבה מהמזרן, ומעודדים אותנו לשאוב אותו?

ברססט: "שאיבת מזרן גורמת נזק למזרן, אשר לעתים הוא בלתי הפיך. אגב, זה לא משנה אם השאיבה היא עצמאית או דרך חברת ניקוי מקצועית. המזרן תפור בשכבות, כך שבד המזרן תפור לעוד שכבות שבעיקרן הם סיבים סינתטיים או טבעיים. ברגע שאנו שואבים, אנו מושכים גם את הסיבים החוצה. מה שמדגימים לנו שיצא, זה לרוב לא לכלוך, אלא החומרים היבשים של המזרן עצמו. זו פשוט 'עבודה בעיניים' על הצרכנים. לרוב, אין בזה שום דבר מלוכלך, וזה דבר שנבדק גם במעבדה".

 

לדבריו, "כדי ליהנות ממזרן נקי מעובש ומצואה של קרדית אבק, הדבר הטוב ביותר הוא לדאוג מראש להגנה על המזרן. קרדית האבק אינה מסוכנת, אלא הצואה שלה שמתמקמת במזרנים ובכריות, מאוד מזיקה למערכת הנשימה ויוצרת אצל לא מעט אנשים תגובות אלרגניות (נזלת, צריבה בעיניים וקשיי נשימה). שמירה עליו נקי, היא הדרך הכי חכמה ויעילה. שימוש במגן מזרן ימנע את חדירת קרדית האבק אל המזרן. תאי עור מתים ממילא נמצאים על המצעים, וברגע שאנו מכבסים אותם, הם לא נשארים על המזרן".

 

מה לגבי ניקוי מקצועי של ריפודים?

ברססט: "ספות וריפודים שונים ממזרן שינה, מבחינה זו שלהם דווקא ניקוי יסודי ומקצועי יכול להועיל ואף מומלץ, אם הוא נעשה בצורה מקצועית, כמובן. בעת ניקוי עצמאי, גם אותם צריך להקפיד לייבש בצורה מוחלטת ולהימנע משימוש בחומרי ניקוי חזקים מדי או מסמרטוט שיוריד צבע על הריפודים".

 

מכבסים את הכרית במכונת הכביסה? תתפלאו, אך גרמתם לעובש

"לאחר 5 שנים של שימוש בכרית, 40 אחוז ממשקל הכרית הוא צואה של קרדית האבק", אומר ברססט. "למעשה, הכרית מסכנת את מערכת הנשימה שלנו יותר מאשר המזרן עצמו. מומלץ מאוד להשתמש בציפית בלתי חדירה לנוזלים (שתמנע ספיגה של הפרשות הפה במהלך השינה) וכן את חדירת צואת קרדית האבק אל תוך הכריות".

 

אם אתם מכניסים את הכריות למכונת הכביסה, דעו שאתם גורמים בעצמכם להתפתחות של עובש וריקבון בתוך הכרית. ברססט: "קשה מאוד לייבש את אדרת הנוצה, ואז הרטיבות שכלואה בתוך הכרית גורמת להתפתחות עובש וריקבון.  וכך אנו נושמים במהלך השינה את הבקטריות והפטריות. הכנסת כריות למכונת כביסה גורמת ליותר נזק מתועלת. גם אוורור הכריות בשמש, גורמת להתפתחות של בקטריות ופטריות רבות". 

 

     (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הטעות: הופכים את המזרן במקום לסובב אותו

לא כל מזרן ניתן להפוך ולישון על צדו השני, אלא רק מזרן שמיועד להיות דו-צדדי מתאים לכך. כדי לדעת האם המזרן שברשותכם הוא דו-צדדי או לא, ניתן לראות בקלות האם הוא כולל שתי שכבות נוחות (מעל ומתחת). שכבת הנוחות, מכונה גם Topper. כמו כן, ניתן לברר בחנות שממנה רכשתם את המזרן, שכן לרוב הדגם מוצמד בתווית למזרן.

 

"אם המזרן אינו מיועד לשימוש בשני צדדיו, זו טעות להשתמש בו כשהוא הפוך. למעשה, זה  גורם לנו לישון על ספוג פשוט, שכן שכבת הנוחות  סמוכה יותר לשכבה העליונה של המזרן", אומרת בוקר. "כשאנו ישנים על ספוג פשוט, אנו לא מעניקים תמיכה מספקת לגב".

 

מה כן ניתן לעשות?

"ניתן לסובב את המזרן, ב-180 מעלות (כך שכיוון הראש מתחלף עם כיוון הרגליים) אך לא להפוך אותו", מסבירה בוקר. "כשישנים על המזרן באותה צורה למשך תקופה, נוצרים במזרן שקעים בצורת מתאר הגוף. כדי למנוע שיפוע זה, כדאי לסובב אותו אחת לחודש".

 

בכל מקרה, למרות המלצות של חברות יצרניות שונות, הרי שמזרן טוב ישרת אתכם נאמנה לא יותר מ-10 שנים בממוצע, בהתאם לאיכותו. הסיבה היא לא רק הצטברות של לכלוך, אבק ועובש על המזרן ובתוכו, אלא גם מטעמי נוחות. "הגוף שלנו, עובר שינוי מאוד משמעותי במשך תקופה של 10 שנים", מסביר ברססט. "מה שהיה נכון לאדם מסוים לפני עשר שנים, הוא לא המזרן שמתאים לו היום, שכן הגוף שלנו משתנה לחלוטין".

 

בכתבה הבאה: על נזקים שנגרמים למזרן כתוצאה מניקוי לא נכון שלו.

 

צריכים ניקוי שטיחים וריפודים לספות?

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 


פורסם לראשונה 15/03/2019 08:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים