מעוניינים בהלוואה? המאגר שיקבע את הריבית
מאגר נתוני אשראי שיחל לפעול בקרוב, יכיל מידע רב אודותינו משלל גופים פיננסיים וממשלתיים מתוך כוונה להציג גם מידע חיובי שיוזיל את הריבית. למרות זאת, ההחלטה אם ייעשה שימוש במידע, היא של הלקוח
בשיתוף מימון ישיר
המאגר נתוני אשראי שיחל לפעול בעוד פחות מחודש וצפוי לספק מידע נרחב על מצבו הפיננסי של הלווה, נועד לעודד תחרות בתחום ההלוואות.
הרעיון של מאגר נתוני אשראי הוא לרכז למאגר מידע אחד את כל הנתונים הפיננסיים של ציבור משקי הבית. המאגר הזה יכיל למעשה את כל הנתונים הנדרשים כדי לקבוע מה דירוג האשראי של הלקוח.
עד היום היו חברות מידע בהן נעזרו הגופים המלווים, אך אלו סיפקו בעיקר נתונים שליליים על לקוחות – כאלו המצביעים על חשש לאי החזר ההלוואה או עיכוב בתשלומים. המאגר החדש יספק בעיקר נתונים חיוביים על לקוחות.
מהיכן מגיע המידע למאגר? מלבד הבנקים, את הנתונים יספקו הגופים הפיננסיים ואף גופים ציבוריים - כונס הנכסים הרשמי, לשכת ההוצאה לפועל, בנק ישראל, בתי המשפט, בנק הדואר, חברות כרטיסי האשראי וכן כל גוף גדול שמעניק אשראי.
מי שיספק את המידע מתוך המאגר הן לשכות אשראי – 3 גופים שנבחרו וקיבלו אישור מבנק ישראל להשתמש בנתונים. לקוח המעוניין לקבל הלוואה מגוף פיננסי יאשר לאותו גוף לקבל לגביו מידע מהמאגר. לשכת האשראי תעבד את הנתונים מהמאגר ותגיש אותם בתוך שניות לגוף הפיננסי.
חברות המספקות אשראי יוכלו לקבל מלשכות האשראי שני סוגי מידע. אפשרות אחת היא קבלת המלצה - להלוות או לא להלוות לאותו לקוח, בהתאם לנתונים שלשכת האשראי ניתחה מהמאגר.
האפשרות השניה והיותר מורחבת היא מתן דירוג ללקוח, בהתאם לרמת הסיכון שלו. לשכת האשראי תיתן ציון לכל ובהתאם המלווה יוכל להעריך אם להלוות ומה גובה הריבית שירצה לגבות, שכן לרמת הסיכון של הלווה יש השפעה על גובה הריבית – ככל שהסיכון גבוה יותר, בהנחה שחברת האשראי תראה לתת הלוואה, גם הריבית תהיה גבוהה יותר.
האם לקוח יכול לבקש שלא ישתמשו במידע אודותיו? התשובה היא כן. כדי לפנות למאגר, החברה המלווה חייבת לקבל את אישורו של הלקוח ואם הוא לא אישר, המידע לא יימסר
צילום: shutterstock
מומלצים