גרטה, בת 16, מועמדת לפרס נובל לשלום
תלמידים ב-105 מדינות בעולם לא יגיעו מחר לבתי הספר בהשראת גרטה טונברג בת ה-16. המחאה שלה נגד ההתחממות הגלובלית צברה תאוצה, וחברי פרלמנט בנורבגיה הציעו להעניק לה נובל: "תורמת רבות לשלום"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
כשגרטה התחילה במחאה שלה בקיץ איש לא הכיר אותה. הנערה השבדית, אז בת 15, הפגינה מחוץ לפרלמנט בשטוקהולם עם שלט שעליו כתבה: "שביתת לימודים למען האקלים". היא הודיעה שהיא לא מגיעה לבתי הספר בימי שישי, ומחאתה התפשטה במהרה. צעירים ברחבי העולם הזדהו איתה וזעמו על הטיפול הלקוי של "המבוגרים" בשינויים האקלימיים.
ועדת נובל לשלום באוסלו מקבלת מדי שנה מאות הצעות. פוליטיקאים, פרופסורים באוניברסיטאות ומי שכבר זכו בפרס יכולים להגיש הצעות לוועדה. לפי BBC שלושה חברי פרלמנט נורבגים הציעו להעניק לטונברג את הפרס בדצמבר. לפי ועדת הפרס יש כרגע 301 מועמדים – 223 אנשים ו-78 ארגונים.
פרדי אנדרה אובסטגרד, חבר המפלגה הסוציאליסטית בנורבגיה, הוא אחד הפוליטיקאים שהציעו את מועמדותה של גרטה. "הצענו את שמה של גרטה טונברג מכיוון שאם לא נעשה שום דבר לעצור את ההתחממות הגלובלית זה יגרום למלחמות, סכסוכים ופליטים", אמר. "גרטה טונברג התחילה תנועה גדולה ומבחינתי זו תרומה גדולה לשלום". טונברג כתבה בטוויטר שהיא "אסירת תודה על המועמדות".
מחר יהיה יומה הגדול של התנועה שייסדה טונברג, "נוער שובת למען האקלים". לפי הגרדיאן מחר צפויות שביתות של תלמידים ב-1,659 יישובים ב-105 מדינות ברחבי העולם. פעילים סביבתיים אומרים שהמחאה תהיה ציון דרך בקמפיין שקורא למנהיגי העולם לעשות יותר נגד ההתחממות הגלובלית. "אנחנו רואים רק את ההתחלה", אמרה לאחרונה טונברג. "אני חושבת שהשינוי באופק".
מאות אלפי תלמידים צפויים לקחת חלק במחאה מחר. חלק מהפוליטיקאים הביעו התנגדות לשביתות של התלמידים, אך רבים הביעו תמיכה ביוזמה – כולל קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. גם ראשי ערים גדולות – פריז, מילאנו, סידני, ברצלונה, פילדלפיה ואוסלו – הביעו תמיכה במחאה.
הזוכה הצעירה ביותר בפרס נובל לשלום היא פעילת זכויות האדם מללה יוספזאי, שזכתה בפרס כשהייתה בת 17. בשנה שעברה הוענק פרס נובל לשלום לשניים: לגניקולוג הקונגולזי דניס מקווגי, שבמשך שנים ארוכות מסייע לשיקום נשים שנאנסו, ולנדיה מוראד, יזידית שהייתה שפחת מין של דאעש והפכה לפעילה בולטת למען נשים.