הפגנות חריגות בעזה נגד "יוקר המחיה"; חמאס מנסה לדכא המחאה
מאות פלסטינים החלו להפגין בצפון רצועת עזה בשל אי-קבלת משכורות. מקורות ברצועה ל-ynet: "הפגנות רציניות ומשמעותיות, אך חמאס שולט במצב וייתכן שיפנה את האש והלחץ כלפי ישראל". בחמאס ארגנו בתגובה הפגנות נגד אבו מאזן
הפגנות חריגות ברצועת עזה: בשעות האחרונות (יום ה') מפגינים מאות פלסטינים נגד "יוקר המחייה''. ההפגנות החלו במחנה ג'באליה שבצפון רצועת עזה וכללו כמות מועטה יחסית של מוחים ובהדרגה הצטרפו מפגינים נוספים. שיאן של ההפגנות היה אחר הצהריים וכעת משתתפים בהפגנות עשרות פלסטינים ונראה כי השטח נרגע באופן יחסי.
לא ברור מי עומד מאחורי ההפגנות הללו ואם יש לרשות הפלסטינית חלק בהן, במסגרת הלחץ שהיא מפעילה על רצועת עזה כדי לעורר מחאה אזרחית נגד חמאס. לפי שעה המפגינים לא יוצאים ישירות נגד חמאס, אלא נגד יוקר המחייה ברצועה שמקשה עליהם.
מקורות ברצועת עזה אמרו ל-ynet כי מדובר בהפגנות רציניות ומשמעותיות. "זה החל עם עשרות ומאות בג'באליה והמשיך להפגנות בדיר אל-בלח, אולם המפגינים החלו להתפזר בערב ובשעות האלה שקט יחסית ברצועה". עם זאת, המקורות ציינו כי אירועים כאלה עשויים להתפתח גם בימים הבאים. "המחאה לכאורה אזרחית אך סביר שמאחוריה עומדים גורמים בפת"ח, אבל הבסיס שלה אמיתי ואותנטי לחלוטין".
המקורות הוסיפו כי הם אינם רואים לחץ מיוחד בקרב הנהגת חמאס בשל המחאה. "חמאס כרגע שולט במצב ויודע כיצד להתמודד איתו. באירועים כאלה בדרך כלל חמאס מפנה את האש והלחץ כלפי ישראל ולכן ייתכן שהוא יאפשר לקיים הפגנות אלימות יותר על הגדר מול ישראל". המקורות הוסיפו כי כדי להרתיע את המפגינים, קיים חמאס צעדה של הזרוע הצבאית של הארגון בתוך ג'באליה - מוקד האירוע הנוכחי.
המפגינים מוחים על כך שאינם מקבלים משכורות, כמו גם על אחוזי האבטלה הגבוהים שחצו ברצועת עזה את רף 50 אחוזים. בכרוזים שמופצים ברשתות החברתיות נכתב כי "רעיון ההפגנות עלה בעקבות המצב הקשה שבו חי האזרח ברצועת עזה ויוקר המחייה. כדי לסיים את המצב הזה - אין מנוס מכך שכל אזרח ייצא וישמיע את קולו ומחאתו נוכח המציאות הקשה הזאת".
מארגני המחאה, שכאמור שומרים על חשאיות זהותם, קוראים ל"גורמי השלטון" - מבלי להזכיר את המילה חמאס - לבטל את המסים העודפים שהם מטילים על האזרחים.
בחמאס מוטרדים מאוד מהמחאה החדשה ומנגנוני הביטחון של הארגון מנסים לדכא אותה במהירות, פן תסלים. לפי שעה, המחאה מתרחשת רק בצפון הרצועה ולא התפשטה למקומות נוספים. כחלק מהמאבק, החלו מנגנוני הביטחון של חמאס במעצר של פלסטינים שהשתתפו בהפגנות, שסומנו כגורמים מתסיסים וכן כאלה שצילמו אותם.
בעבר הצליח חמאס לדכא בכוח הפגנות נגדו בנושא משבר החשמל והשתמש באלימות, מעצרים ואף בירי אש חיה לעבר המפגינים.