שתף קטע נבחר

 

סרטון הטבח ממשיך להתפרסם: האתגר של הרשתות החברתיות

המחבל האוסטרלי שידר את הטבח במסגדים במשך 17 דקות באמצעות יישומון לחובבי ספורט אתגרי. הרשתות החברתיות הודיעו שהן פועלות באדיקות להסרת ההעתקים, אך לא מצליחות לעצור את השיתופים. משרד הפנים בניו זילנד הודיע: "מי שמשתף - מסתכן בעבירה על החוק"

 

ברנטון טרנט והאפוד והתחמושת (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

למרות מקרי הטבח הרבים בשנים האחרונות שתועדו על-ידי הרוצחים בזמן אמת, המחבל האוסטרלי שירה אתמול (שישי) למוות ב-49 מתפללים מוסלמים בניו זילנד ושידר זאת בעמוד הפייסבוק שלו הצליח לפרוץ את מגבלות הרשתות החברתיות, שאוסרות לפרסם סרטונים אלימים מחשש שקיצונים אחרים יחקו את מעשיהם האלימים.

 

הטבח בניו זילנד - כותרות אחרונות:

49 מוסלמים נרצחו בניו זילנד: "להילחם באיסלאמופוביה"

בין הטבח בניו זילנד לרצח ההמוני בפיטסבורג

ניצלה מהטבח: "הדרך היחידה לברוח הייתה לקפוץ מהחלון"

 

הרוצח ברנטון טרנט השתמש, לפי סוכנות הידיעות רויטרס, ביישומון LIVE4 המיועד בעיקר לחובבי ספורט אתגרי שמתעדים באמצעות מצלמות גוף, ושידר במשך 17 דקות את הטבח בתוך המסגדים בקרייסטצ'רץ'. בעזרת היישומון הצליח טרנט לשדר את נסיעתו למסגד ופריצתו פנימה - כך שזווית הצילום מזכירה משחקי מחשב בהם המשתמש צופה במתרחש בצורה דומה.

 

תיעוד הירי במסגד ()
כמו במשחק מחשב. הרוצח בכניסה למסגד

עמוד הטוויטר של הרוצח ברנטון טרנט ()
חשבון הטוויטר של הרוצח

 

 

מתקפת הטרור בניו זילנד    (צילום: רויטרס)

מתקפת הטרור בניו זילנד    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

גולשים ברחבי העולם קראו להפסיק לשתף את הסרטון, ואמרו כי זה בדיוק מה שהרוצח ייחל לו. חלק מכלי תקשורת בבריטניה החליטו להסיר את מניפסט השנאה שפרסם הרוצח לפני הרצח מאתרי האינטרנט שלהם והודיעו כי הפצתו מנוגדת לעמדותיהם על "תעמולה טרוריסטית".

 

כבר באירועים דומים קודמים הודו הרשתות החברתיות, גדולות וקטנות כאחד, כי אכיפת מגבלות התוכן היא אתגר עבורן. משטרת ניו זילנד דיווחה לפייסבוק על הסרטון, והחברה טענה שמחקה אותו זמן קצר לאחר מכן. מאותה הסיבה נמחקו חשבונותיו גם באינסטגרם, שבבעלות פייסבוק, ובטוויטר. עם זאת, במהלך הזמן שתיעוד הטבח היה באוויר, משתמשים ברחבי העולם הצליחו להוריד את הסרטון ולהפיץ אותו בפייסבוק, בטוויטר, ביוטיוב, באינסטגרם ובוואטסאפ.

 

משרד הפנים בניו זילנד הודיע באופן רשמי כי משתמשים שיפרסמו את תיעוד הטבח מסתכנים בעבירה על החוק. "תוכן הסרטון קשה במיוחד ועלול לפגוע בצופים", אמרו במשרד. "אנחנו פועלים מול הרשתות החברתיות שמסירות באופן עקבי את הסרטונים מאז שהדבר הובא לידיעתן".

 

  ()
 

האזור שבו בוצע הטבח ()
האזור שבו בוצע הטבח

החברות הודיעו כי הן פועלות להעלמת הסרטונים המשוכפלים, אך גם בחלוף יותר מ-10 שעות אחרי הטבח, הסרטונים עדיין נמצאו בחמש הרשתות החברתיות הגדולות. "ליבנו יוצא אל הקורבנות בטרגדיה בניו זילנד", אמרו ביוטיוב. "אין מקום לתוכן אלים וקשה באתר שלנו, והסרטון נמחק ברגע שגילינו על אודותיו. כמו בכל אירוע טרגי דומה, אנו עובדים בשיתוף פעולה עם הרשויות".

 

המשתמשים שדאגו להעלות את סרטון הטבח ליוטיוב למרות האיסור המפורש ניסו להסתיר אותו תחת קטגוריות שאינן קשורות לנושא, אך חיפוש פשוט עם צמד המילים "ניו זילנד" הצליח לאתר חמישה עותקים ממנו, ועמוד אינסטגרם בעל 1.6 מיליון עוקבים מאינדונזיה שיתף אותו גם. מציאת הסרטון הייתה פשוטה למדי גם בטוויטר.

 

לעומת חברות הענק, קהילות אינטרנטיות שעוסקות בתכנים אלימים עדיין מאפשרות לפרסם את התיעוד הקשה. גולשי פורום המוקדש לסרטוני סנאף באתר הפופולרי רדיט עדיין מנהלים דיונים על הדרכים האפשריות להפצת הסרטון למרות שהנהלת האתר פועלת להסרתו, ואחד המשתמשים אמר כי הוא שלח באופן אישי את הסרטון ליותר מ-600 משתמשים נוספים לפני שנחסם.

 

זירת הירי במסגדים בניו זילנד (צילום: EPA)
פינוי הנפגעים מהמסגד

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

אלכס ז'וקוב, מפתח היישומון וסמנכ"ל הטכנולוגיות של חברת VideoGorillas, אמר בתגובה כי היישומון מאפשר להעביר שידור ישיר לפייסבוק, אך החברה אינה אחראית לתוכן המצולם ואינה צופה בו בזמן אמת.

"גם אם היינו רוצים, אין לנו את היכולת לעקוב אחרי הצילומים בשידור חי וגם לאחר מכן", אמר ז'וקוב לרויטרס. "האחריות חלה אך ורק על הצלם".

 

הוא הוסיף כי החברה מגנה את מעשיו הנפשעים של הרוצח ואת ניצול היישומון לצורך מטרותיו ואמר: "נעשה כל שביכולותינו כדי למנוע מקרים דומים בעתיד".

 

"הטבח בניו זילנד מראה לנו כיצד קבוצות קיצוניות מצליחות לנצל את הרשתות החברתיות", אמרה לוסינדה קרייטון, יועצת בכירה בארגון בינלאומי הנאבק בהפצת אידיאולוגיות קיצוניות. "הקיצונים תמיד יחפשו את הדרך להפצת השנאה שלהם דרך כלי התקשורת, הרשתות החברתיות לא יכולות למנוע את זה לגמרי - אך הן יכולות לפעול יותר ממה שהן עושות כעת", טענה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרוצח מניו זילנד ותיעוד הטבח
מומלצים