מחאת האפודים הצהובים: האלימות חזרה ללב פריז
אחרי שבועות של הפגנות שקטות חזרו המפגינים נגד מקרון להתפרע בפריז. הם השליכו אבנים על השוטרים ובזזו חנויות. סניף בנק הוצת – אם ובנה חולצו מהאש. יותר ממאה נעצרו: "הם באו להרוס, זאת שירת הברבור שלהם"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המפגינים ניפצו חלונות ראווה של חנויות יוקרה ובזזו את החנויות בשדרות השאנז אליזה. הם הציתו סניף בנק בבניין בן שבע קומות. האש התפשטה לקומה השנייה, והכבאים חילצו אם ובנה מהלהבות. לפי שירותי הכבאות 11 בני אדם נפגעו קל בעקבות ההצתה, שניים מהם כבאים. בנוסף הציתו המתפרעים גם את מסעדת היוקרה Fouquet, מוסד קולינרי שמזוהה עם סלבריטאים ועם הבורגנות הצרפתית.
המתפרעים השליכו אבנים לעבר השוטרים בשאנז אליזה, והשוטרים הגיבו בגז מדמיע ובזרנוקי מים. בהפגנה הציתו המפגינים ניידת משטרתית, מכוניות ודוכני עיתונים. המשטרה עצרה עד כה יותר מ-120 מפגינים.
לפי הערכות הממשלה כעשרת אלפים איש הגיעו היום למחאת "האפודים הצהובים" בפריז. בשבת שעברה הגיעו רק 2,800 להפגנה נגד מקרון והרפורמות הכלכליות שלו. לקראת המחאה היום הבטיחו מארגני המחאה להביא כמות גדולה של מפגינים, כדי לציין את החודש הרביעי ברציפות שבו מוחים נגד השלטון. במקביל התקיימה במרכז פריז הפגנה שקטה על ההתחממות הגלובלית, שאליה הגיעו כ-30 אלף איש.
מאחת "האפודים הצהובים" פרצה באמצע נובמבר, על רקע יוקר המחייה וההחלטה של מקרון להעלות את מחירי הדלק – החלטה שמאז בוטלה. בחודש דצמבר המחאה התחילה לדעוך, בעקבות מהומות שלא נראו ברחובות פריז במשך שנים. בעקבות המהומות הציע מקרון שורת ויתורים בשווי של יותר מ-10 מיליארד אירו – ויתורים שנועדו להגדיל את הכנסתם של פועלים עניים ורוב הגמלאים.
בחודש ינואר הורתה ממשלת צרפת למשטרה לדכא את ההפגנות. אנשי "האפודים הצהובים" התלוננו על אלימות משטרתית אחרי שמפגינים רבים נפצעו. שר הפנים הצרפתי, כריסטוף קסטנר, אמר שיותר מ-1,400 שוטרים הגיעו להשתלט על המתפרעים. "נתתי הבוקר הנחיות למשטרה להתנהג בתקיפות רבה כדי ששום דבר לא ישתבש".
קסטנר העריך שבהפגנה בפריז משתתפים 8,000 מפגינים, "אבל בין ה-8,000 האלה יש יותר מ-1,500 אנשים אלימים מאוד שנמצאים שם רק כדי להרוס דברים, להילחם ולתקוף". קסטנר ציטט מפגינים שאמרו שהם "חזרו לתקוף את פריז" ואמר שכנראה שמדובר ב"שירת הברבור" של המחאה.
המחאה נגד מקרון זכתה לתמיכה של קיצוניים מהשמאל ומהימין. בשבועות האחרונים מאשימים בצרפת את תנועת המחאה באנטישמיות, מאז הקללות של המפגינים נגד הפילוסוף היהודי אלן פינקלקראוט בפריז.