בשל "לחצים פוליטיים": יו"ר ועדת ההיתרים שפסל את מימון נתניהו התפטר
השופט בדימוס עוני חבש עזב את תפקידו לפני כעשרה ימים בגלל "לחצים פוליטיים" שמופעלים, לדבריו, על הוועדה בראשותו. הוועדה דחתה את בקשתו השנייה של נתניהו לגייס תרומות בסך שני מיליון ד' ממקורביו - בן דודו נתן מיליקובסקי ואיש העסקים ספנסר פרטרידג' - למימון ייצוגו המשפטי
יו"ר ועדת ההיתרים שליד משרד מבקר המדינה, השופט בדימוס עוני חבש, התפטר מתפקידו לפני כעשרה ימים. השופט ציין בפני מקורביו שלתחושתו מופעלים "לחצים פוליטיים" על הוועדה בראשותו ואף ציין את הדברים במכתב ההתפטרות שלו.
בחודש שעבר דחתה הוועדה את בקשתו השנייה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לאשר לו לגייס תרומות בסך שני מיליון דולר משני מקורביו, בן דודו נתן מיליקובסקי ואיש העסקים ספנסר פרטרידג', לטובת מימון הייצוג המשפטי שלו. כך נמסר בהודעה שהעביר משרד המבקר לפרקליטיו של ראש הממשלה. במקביל נקבע כי ראש הממשלה נדרש להחזיר 300 אלף דולר שגייס מבן דודו מיליקובסקי וחליפות שקיבל מאיש העסקים פרטרידג'.
בהודעה בנושא ציינו חברי הוועדה למתן היתרים כי "היועץ המשפטי לממשלה הביע דעתו כי אם הוועדה תדחה את הבקשה לדון מחדש בפניית ראש הממשלה, יידרש ראש הממשלה להשיב למר מיליקובסקי את הסכומים ששולמו על-ידו. על ראש הממשלה להשיב אפוא את הסכומים האמורים תוך המצאת אסמכתאות, להנחת דעתם של מבקר המדינה והיועץ המשפטי לממשלה ולפי לוח זמנים שייקבעו".
בנוגע לחליפות שקיבל נתניהו מאיש העסקים פרטרידג' צוין כי "אנו סבורים כי מן הראוי שהמבקש יחזיר את החליפות לנותנם. ואולם אם כבר עשה בחליפות שימוש והחזרתן אינה אפשרית, כדי שהמבקש יוכל להותיר את החליפות בידיו יהיה. עליו להחזיר את שווי החליפות לנותנם או לשלם את שוויין למטרה ראויה שתיקבע".
הוועדה ציינה כי "מהצהרות ההון שמגיש המבקש עולה שהמבקש הוא אדם אמיד. הוא נדרש אפוא להוכיח, בהתאם להחלטות הקודמות של הוועדה, כי מיצה את יכולותיו למימון עצמי בטרם יפנה לתרומות".
בעקבות ההחלטה עתרו פרקליטיו של נתניהו לבג"ץ. בעתירה נטען כי החלטת הוועדה "שגוייה מיסודה, בלתי מידתית וסבירה", וניתנה בהיעדר סמכות. עוד נטען כי התיקים שנתניהו נאלץ להתמודד איתם נטען הם "מפלצתיים" ומושקעים בהם משאבים גדולים בקרב מערכת אכיפת החוק: "מול מערכה כבדה וחסרת תקדים והמשאבים העצומים שהשקיעה המדינה כדי לחקור ולגבש חשדות עומד אדם בודד, יחיד, בשר ודם הנדרש לגייס משאבים אדירים לצד תעצומות נפש כדי לממש את חזקת החפות, ולגישת המשיבה לרדת מנכסיו".
במפלגתו של נתניהו, הליכוד, הגיבו בחריפות להחלטת הוועדה. "במטרה להקים ממשלת שמאל של לפיד-גנץ לא בוחלים בשום אמצעי, כולל לשלול מראש הממשלה נתניהו את זכותו לממן את הגנתו המשפטית, זכות בסיסית שניתנת לכל חבר כנסת אך כעת נשללת מחבר כנסת אחד שקוראים לו בנימין נתניהו", צייצו במפלגת השלטון. שרת התרבות והספורט מירי רגב אמרה לפני ישיבת הממשלה השבועית כי מדובר ב"החלטה הזויה".
יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ, אשר כיו"ר הוועדה לביקורת המדינה טיפלה בסוגיית מימון ההגנה המשפטית של נתניהו אמרה כי "על מבקר המדינה יוסף שפירא לקיים בדחיפות בדיקה יסודית בדבר טיב הלחצים הפוליטיים, שהופעלו על ראש הוועדה עוני חבש וגרמו להתפטרותו. נתניהו מתנהג בפרשה זו כמי שמסרב לקבל את התשובה 'לא' ולא בוחל בשום דרך כדי להביא לכך שבעלי הון יממנו את הגנתו, וכעת מתברר שבאורח מסתורי יו"ר הוועדה שעמד מול פרקליטי ראה״מ, מקבל רגליים קרות באופן שמזכיר התנהלות בארגוני פשיעה. אין לחזור לסדר היום אחרי התפטרות מהדהדת זו".